Overig


HOE U UW KIND THUIS KUNT HELPEN


Wanneer een kind het op school ergens moeilijk mee heeft, willen ouders graag helpen. Zelf ben ik er (uitzonderingen daargelaten) geen fan van om kinderen thuis dan op een heel schoolse manier te laten oefenen met ouders. School is school. Thuis is thuis.


Dat gezegd hebbende, kunnen ouders op een veel algemenere manier hun kinderen wel ontzettend goed ondersteunen. Daarom heb ik twee kaarten gemaakt met adviezen om kinderen thuis te helpen het op school gemakkelijker te hebben.


Klik hier voor de kaart 'Hoe kunt u thuis oefenen met lezen?'.

Klik hier voor de kaart 'Hoe kunt u thuis oefenen met rekenen?'.

Klik hier voor de kaart 'Hoe kunt u thuis oefenen met spelling?'.


WELKOM TERUG - GROEPSBINDING NA THUISONDERWIJS


Op 11 mei 2020 start het basisonderwijs weer op met 50% onderwijs. Halve klassen, hele dagen, helemaal niet normaal. Vergeet in deze periode niet in te zetten op groepsbinding. Dat is de basis van je onderwijs.


iIk maakt voor mijn eigen groep een aantal groepsbindende activiteiten om binnenkort mee aan de slag te gaan. Misschien heb je er ook iets aan?

Als ik de komende tijd nog meer bedenk, plaats ik het erbij!


Klik hier voor de post-it post 'welkom terug'.

Klik hier voor het dobbelspel 'welkom terug'.


KALENDER SCHOOLJAAR 2019-2020


Verleden week deelde ik op Instagram een foto van de schooljaar kalender die ik voor mijn eigen kantoortje maakte. Ik kreeg veel reacties en meerdere keren de vraag deze te delen. Bij deze dus.


Ik heb vier versies gemaakt. Een blanco versie (zoals die op de foto) en eentje voor elke regio. In de regio-versies staan ook de vakanties en feestdagen vermeld. Simpelweg printen (een A4 per maand) en dan zelf bedenken hoe je ‘m ophangt.


Klik hier om de blanco kalender te downloaden.
Klik hier om de kalender voor regio Zuid te downloaden.
Klik hier om de kalender voor regio Midden te downloaden.
Klik hier om de kalender voor regio Noord te downloaden.

BOEKENFESTIJN


Ben je op zoek naar leuke en goedkope boeken voor je klas of jezelf? Dan zou ik zeker eens een kijkje nemen op het boekenfestijn. Deze boekenbeurs wordt jaarlijks in een tiental Nederlandse plaatsen georganiseerd. Zelf ga ik al jaren naar de editie in Maastricht.


Stel je voor, een grote beurshal, gevuld met tafels vol boeken met fikse kortingen. En daarnaast ook nog allerlei leuke hebbedingetjes, zoals klappers, kantoormaterialen, speelgoed en knuffels. Ik kijk er elk jaar mijn ogen uit.


Hoewel de boekenbeurs ook leuk is voor boeken voor jezelf, ga ik vooral voor kinderboeken. Vorig jaar heb ik op 18 super leuke boeken op groep 3 en 4 niveau gekocht, voor maar €35,-. Zo heb ik echt het meeste uit mijn klassenbudget gehaald.


Klik hier om erachter te komen wanneer het Boekenfestijn bij jou in de buurt is.



KOKEN IN DE KLAS


Op de school waar ik nu werk, heeft de bovenbouw wekelijks een doe-middag, waarin de kinderen in groepjes met vijf speelse activiteiten aan de slag gaan. Na vijf weken rouleren, kiezen we weer nieuwe activiteiten, passend bij onze thema’s. We proberen regelmatig ook kookactiviteiten in onze doe-middag in te passen.


Koken met de kinderen was voor mij iets heel nieuws, toen ik hier kwam werken en ik was meteen verrast door de manier waarop kinderen hiermee aan de slag gingen en hoeveel ze ervan leerden. Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan (je hebt bijvoorbeeld altijd een ouder als begeleider nodig), maar het heeft meer voor- dan nadelen. En koken kan bij een heleboel thema’s. Hieronder een greep uit de kookopdrachten bij onze thema’s.


Thema Nederland: verschillende stamppotten maken.

Thema Voeding: een gezonde salade maken.

Thema Europa: typische gerechten uit verschillende landen.

Thema Milieu en Kringloop: koken met restjes.

Thema Gouden Eeuw: appelmoes op smaak brengen met specerijen.



DYSLEXIE LETTERTYPE


Enkele tijd geleden las ik in het nieuws een artikel over een speciaal lettertype, ontwikkeld voor kinderen of mensen met dyslexie, met als doel de letters gemakkelijker leesbaar te maken. Aangezien elke leerkracht in Nederland wel met dyslectische leerlingen te maken krijgt, is dit een handig hulpmiddel voor in de klas.


Je kunt het lettertype voor thuisgebruik downloaden op de website van Dyslexie Font. Daarnaast geeft deze website ook nog een aantal goede tips over hoe je de opmaak van een tekst zodanig kunt aanpassen dat deze gemakkelijker te lezen is voor een dyslect. Heel handig!


Klik hier om het dyslexie lettertype te downloaden via Dyslexie Font.

Klik hier om de rest van de website van Dyslexie Font te bekijken.



TED TALKS


Ken je TED al? TED is een non profit organistatie die conferenties organiseert, waar mensen met inspirerende ideeën de gelegenheid krijgen deze met de wereld te delen. de T, E en D staan voor technology, entertainment en design, maar ook over onderwijs zijn er meerdere 'talks' te vinden. Ik heb een paar inspirerende lezingen bij elkaar gezet.


Teach teachers how to create magic

Dit filmpje is Boeiend (ja, met een hoofdletter D). In deze 'talk' vertelt Christopher Emdin wat de kracht is voor boeiend onderwijs en pleit hij ervoor dat leerkrachten de vaardigheden aanleren om dit soort onderwijs aan alle leerlingen aan te bieden.


Klik hier om de TED talk 'teach teachers hoe to create magic' te bekijken.


Schools kill creativity

Dit klikt heel hard, maar komt op het volgende neer: In deze 'talk' vertelt Ken Robinson dat alle kinderen creatief geboren worden. Als hier op school geen ruimte voor wordt gemaakt, dan raakt het kind die creativiteit gedurende zijn jeugd kwijt.


Klik hier om de TED talk 'schools kill creativity' te bekijken.


Every kid needs a champion

Rita Pierson komt uit een onderwijsfamilie en vertelt in deze 'talk' over de relatie die leerkrachten met hun leerlingen moeten opbouwen. Als kinderen je namelijk niet aardig vinden, dan zullen ze ook niets van je leren.


Klik hier om de TED talk 'every kid needs a champion' te bekijken.


How to learn? From mistakes

In dit filmpje legt Diana Laufenberg uit dat scholen in de afgelopen eeuw veel zijn veranderd. Ze zijn niet meer een plaats om informatie vandaan te halen, maar een plek om nieuwe kennis uit te proberen en vooral: leren van je fouten!


Klik hier om de TED talk 'how to learn, from mistakes' te bekijken.


What teachers make

In dit hele korte filmpje, licht Taylof Mali op een poëtische manier heel treffend uit waar leerkrachten voor werken. Niet voor hun salaris, maar voor de kinderen!


Klik hier om de TED talk 'what teachers make' te bekijken.


Three rules to spark learning

Ramsey Musallam heeft drie regels bedacht om leerkrachten te helpen nieuwsgierigheid en enthousiasme te wekken bij hun leerlingen.


Klik hier om de TED talk ‘three rules to spark learning’ te bekijken.


Hey, science teachers, make it fun

Ik wou dat mijn natuur- en scheikunde lessen er op de middelbare school zo uit hadden gezien. Dan had ik die vakken vast niet zo snel mogelijk laten vallen. Tyler DeWitt weet wel hoe je de exacte vakken interessant brengt.


Klik hier om de TED talk ‘hey, science teachers, make it fun’ te bekijken.




DOBBELEN IN EEN DOOSJE


Wil je de kinderen een bordspel laten spelen, maar heb je geen zin in dobbelstenen die over de tafels vliegen en onder de kasten terecht komen? Dan is dit een oplossing voor jou!


Neem simpelweg een klein plastic bewaarbakje en stop de dobbelstenen daar in. Nu kunnen de kinderen dobbelen door er mee te schudden en kan er niets meer mis gaan.



BOEKLON


Boeklon is doorzichtige zelfklevende kaftfolie. Het wordt gebruikt om de kaft van bijvoorbeeld bibliotheekboeken te beschermen. Ik gebruik het in de klas nog voor veel meer doeleinden


Tekens op de grond:

Wil je ergens een teken op de grond, bijvoorbeeld een stip of een ster, dan kan dat met boeklon. Knip het teken uit en leg het op de grond. Leg daarna de boeklon er overheen en wrijf het goed aan. Je ziet de boeklon niet meer, maar het teken wel. Om er zeker van te zijn dat het goed blijft plakken, moet je wel zorgen dat de grond schoon is.


Schrijven op het raam:

Omdat ik vorig jaar in de klas geen ruimte meer had voor een extra whiteboard, maar wel heel veel ramen, heb ik deze oplossing bedacht. Ik plakte een wit A3 vel op het raam met behulp van boeklon. Doordat dit zo glad is, kun je er met whiteboardmarker op schrijven en ook weer uitvegen.


Schrijven op de tafel:

Wat op het raam kan, kan ook op de tafel. Tijdens de verlengde instructie, zit ik meestal met een groepje kinderen aan een tafel achter in de klas. Op een van de uiteindes van die tafel is reep boeklon bevestigd. Terwijl ik uitleg geef, kan ik daar aantekeningen op maken. Ben ik klaar, dan is het gemakkelijk weer uitgeveegd.


Klik hier om boeklon te kopen via bol.com


 Sint 2020 Sint 2020