Kleuters

HOEK: SCHOOLTJE SPELEN


Voor de kinderen van groep 2 hebben we de laatste weken van het schooljaar een nieuwe hoek in het leven geblazen: het schooltje. Een heel eenvoudig idee, maar de kinderen genoten ervan. Wij deden het in het kader van de sluiting van onze school, maar deze hoek is natuurlijk ook uitermate geschikt om de overgang van groep 2 naar groep 3 speels te benaderen.


We plaatsten twee bankjes tegenover een krijtbord, zorgden voor een globe, een oefenklok, een getallenlijn en een lettermuur. De hoek was zo aangekleed.


Elke dag introduceerden we tijdens de dagopening een letter van het alfabet (van a tot z met uitzondering van c, x, q en y). We deden dat heel kort klassikaal, zo’n tien minuutjes, alleen maar zodat de leerlingen er nog eens aan herinnerd werden welke letter het was. De rest van de dag mochten de kleine juffen en meesters hun ‘leerlingen’ onderwijzen over deze letter.


Wil je in jouw klas ook een ‘schooltje’ maken, dan heb je vast iets aan deze tips:


* Geef elk kind een eigen schriftje. Voor groep 2 is dat echt iets bijzonders, een heel eigen schrijfschrift.


* Leg wat rode pennen, stempels en stickers neer. Leer de kinderen hoe ze zo’n mooie juffen-krul kunnen maken.


* Zorg voor een klein boekenkastje of –plankje. Voeg boeken toe uit de eerste twee kernen van groep 3, maar vooral ook prentenboeken die de kinderen goed kennen (en dus kunnen ‘voorlezen’) en boeken waarin letters of cijfers centraal staan.


* Plan vlak na het inrichten van de hoek een activiteit in over complimenten en doe voor hoe juffen en meesters de kinderen complimenten geven. De kinderen pikken dat in no-time op.


* Vraag aan je collega’s van groep 3 of ze nog materialen van verouderde methodes over hebben.


* Een leuke aanvulling op je hoek is een 'schooltje' van Playmobil waar de kinderen de schoolse situaties na kunnen spelen. Je vindt er eentje door hier te klikken.




KLEURENLIED


Na een vormenlied, kon een kleurenlied natuurlijk niet uitblijven. Dus ook dat heb ik bedacht. Het is weer gemakkelijk te zingen op de bekende melodie van ‘Daar was laatst een meisje loos’. Je zet het in om de herkenning van de kleuren te oefenen.


Zorg ervoor dat alle kinderen een kleur vasthebben. Dat kan een blaadje zijn of een balletje, maar ook heel goed een totaal ander voorwerp; als het maar één kenmerkende kleur heeft. Dan zing je het liedje en mogen de kinderen het voorwerp omhoog houden wanneer hun kleur wordt genoemd. Natuurlijk zing je niet elke keer ‘roze’, maar vervang je dit door andere kleuren!


Klik hier om de poster van ‘het kleurenlied’ in pdf te downloaden.


VORMENLIED


Speciaal voor bij de kleuters bedacht ik dit vormenliedje. Het is heel eenvoudig te zingen op de bekende melodie van ‘Als je blij bent, ja dan klap je in je handen’ en je kunt het gebruiken om alle vormen te oefenen.


Hoe zet je het vormenlied in je klas in? Zorg er eerst voor dat alle kinderen een vorm vast hebben. Dat kan door vormen uit te knippen, pictogrammen te gebruiken of gewoon met de logiblokken. Zing dan het liedje.


Verander het lied elke keer door voor een andere beweging en een andere vorm te kiezen. Alleen de derde regel van het lied blijft hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan:


- Als jij een vierkant in je hand hebt, ga je staan.

- Als jij een driehoek in je hand hebt, spring omhoog.

- Als jij een cirkel in je hand hebt, draai je rond.


De mogelijkheden zijn eindeloos. Begin met de basisvormen vierkant, rechthoek, driehoek en cirkel en bouw uit naar de ovaal, de diamant en de ster. Veel plezier met oefenen!


Klik hier om de poster van ‘het vormenlied’ in pdf te downloaden.


MEMORY SPELLEN


Memory is een hartstikke leerzaam spel, gemakkelijk te maken en leuk voor alle leeftijden. Daarom ben ik aan de slag gegaan met het maken van verschillende memory spellen voor kleuters. Elke spel is uniek en heeft een andere doelstelling. Regelmatig zal ik deze pagina aanvullen met nieuwe spellen.


Dieren(huiden) memory


Het doel van dit spel is eenvoudig, namelijk het matchen van het dier met de bijbehorende dierenhuid. Sommige dieren zijn gemakkelijk (pauw, lieveheersbeestje), maar ander dieren (tijger, luipaard) zijn moeilijker. Wil je het gemakkelijker maken, kun je ook enkele paren eruit laten.


Klik hier om ‘dieren(huiden) memory’ te downloaden.


Patronen en vormen memory


Dit spel kun je op twee manieren spelen. Óf je zoekt naar paren met precies dezelfde vorm, óf je zoekt naar paren met hetzelfde patroon. Er moet echt kritisch gekeken worden! Deze kaartjes zijn ook geschikt om tweetallen te maken.


Klik hier om ‘patronen en vormen memory’ te downloaden.



 Sint 2020 Sint 2020