Reviews

REVIEW: TOEKOMSTKUNDE



Klimaatverandering, ontbossing, vervuiling van de oceanen, CO2-uitstoot; dit zijn onderwerpen die mij erg interesseren. En mij niet alleen. Kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar zijn enorm betrokken bij het milieu, dieren en de natuur. Maar besteden we op school wel genoeg aandacht aan deze kant van het wereldoriënterende onderwijs?


Het Wereld Natuur Fonds ontwikkelde daarom Toekomstkunde. Sinds september 2019 verschijnt er wekelijks een actuele les die inspeelt op de vragen die kinderen hebben over de natuur.


Wat kunnen wij hier in de klas mee? Ik heb het lesmateriaal bekeken en vertel je er graag meer over.


DE TOEKOMSTLESSEN


Toekomstkunde


Elke maandag komen er twee nieuwe lessen online, beide over hetzelfde onderwerp, maar aangepast aan de belevingswereld van groep 5-6 en groep 7-8. Vaak zijn dat actuele onderwerpen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een gebeurtenis die op het (jeugd)journaal was, maar soms zijn het ook algemenere items waar aandacht aan wordt gegeven.


Een les bestaat uit een werkblad (voor- en achterkant) met enkele weetjes, een paar denkvragen en één wat uitgebreidere verwerkingsopdracht. Ook verwijst het werkblad naar achtergrondinformatie, bronnen die op de bijbehorende webpagina zijn te vinden. Voor de leerkracht is er een korte handleiding waarin alleen het hoognodige staat benoemd (mijn favoriet soort handleiding!).


Daarnaast is er nog een algemene handleiding met achtergrondinformatie over de doelstellingen van Toekomstkunde.


Les 4: Weg met die plastic troep


De vierde les van Toekomstkunde gaat over wegwerpplastic. Wist je dat er iedere minuut wel 10 grote zwembaden aan plastic in zee belanden? Of dat in 2019 een walvishaai (de grootste haai ter wereld) is doodgegaan door één klein plastic tasje?


Door dit soort weetjes en een multimedia opdracht waarin de kinderen zelf nadenken over een oplossing komen ze meer te weten over de gevolgen van wegwerpplastic. En misschien bedenken ze zelfs wel fijne plasticbesparende maatregelen voor de eigen school. Bijvoorbeeld geen cellofaan om de moederdagcadeautjes of geen kerstontbijt op wegwerpbordjes…


Les 5: Het klimaat verandert


Voor groep 7-8 bekeek ik de les over klimaatverandering. Het gaat over de stijgende zeespiegel, extreem weer en het uitsterven van dier- en plantensoorten.


De kinderen bekijken eerst een filmpje over de gevolgen van klimaatverandering en proberen zich vervolgens voor te stellen hoe de wereld er in 2100 uit zal zien. Welke dieren kom je tegen in je achtertuin? Welke vervoersmiddelen gebruik je? Hoe warm of koud is het in de winter?

IN DE KLAS


Waarom eigenlijk?


Ik hoor je denken: nóg iets dat wij leerkrachten erbij moeten doen, waarom?


Omdat het belangrijk is. Het gaat over het vormen van een mening, in actie komen, beter begrip van de wereld om zich heen en het maken van goede keuzes. Niet iets dat erbij moet, maar iets dat we sowieso aan onze leerlingen willen meegeven, een van de kerntaken van ons onderwijs.


En het wordt steeds belangrijker. Ter illustratie: de kerndoelen van 2009 wijden hier één kerndoel aan, namelijk kerndoel 39: “De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.” Bekijk nu (slechts tien jaar later) het voorstel van Curriculum.nu maar eens en dan met name het leergebied Mens en Natuur. Je zult direct zien hoe belangrijk duurzame ontwikkeling is geworden.


Hoe dan?


Afhankelijk van je klassenorganisatie en de manier waarop je school wereldoriëntatie aanbiedt, zijn er verschillende manieren waarop je de lessen Toekomstkunde kunt inzetten, bijvoorbeeld:


  • Heeft jouw school nog een papieren w.o. methode (zo een die pas na jaren is afgeschreven), dan is de kans groot dat de realiteit de leerstof heeft ingehaald. Ontwikkelingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid gaan zo snel. Gebruik de lessen Toekomstkunde dan als aanvulling op jouw natuuronderwijs.
  • Werk je (zoals op mijn school) projectmatig, bied de lessen dan niet wekelijks aan, maar kies die lessen uit die bij je projectaanbod passen en bied ze aan wanneer ze relevant zijn. Toekomstkunde past naadloos in onze projecten ‘omgaan met de natuur’, ‘beleven van onze planeet’ en ‘leren voor later’.

  • Wil je wel aandacht besteden aan Toekomstkunde, maar vind je er je drukke planning geen mogelijkheid voor, zet de lessen dan als keuze opdracht op de weektaak van je leerlingen. Of bekijk per week welke les er wordt aangeboden en voer alleen de lessen die jij het meest waardevol vindt ook daadwerkelijk uit.



MIJN MENING


In de wereldoriënterende lessen leren onze kinderen wel over regenwouden, neushoorns, bijen en het koraalrif, maar het is nog maar de vraag wat hier van over is wanneer zij onze leeftijd hebben bereikt. Dat voelt niet goed, vind ik. Beter leren we ze dan ook meteen hoe het gedrag van mensen invloed heeft op de natuur en wat kinderen zelf kunnen doen om de natuur een handje te helpen.


De lessen Toekomstkunde zetten kinderen aan het denken en kunnen helpen een discussie hierover op gang te brengen. Dat stukje bewustwording van duurzaamheid creëren bij je leerlingen, kan natuurlijk ook op talloze andere manieren. Veel leerkrachten doen  dat al en strikt gezien heb je de lessen van het WNF er niet voor nodig.


Maar het is wel heel erg fijn dat het materiaal er al is. Je hoeft zelf niet meer op zoek naar actuele onderwerpen, achtergrondinformatie, denkvragen die aansluiten op de belevingswereld en geschikte verwerkingsopdrachten, want er verschijnt elke maandag een kant-en-klare nieuwe les in je mailbox die hier aan voldoet.


Mijn mening is dat Toekomstkunde echt wel de moeite waard is. Het is inhoudelijk sterk, speelt in op een maatschappelijke behoefte, sluit aan op de leefwereld en interesse van kinderen en is mooi vormgegeven. En gratis. Doe er je voordeel mee!

 


Klik hier voor meer informatie over Toekomstkunde.

Klik hier om je gratis in te schrijven en ontvang wekelijks een les Toekomstkunde.


Dit is een gesponsorde review.

HOI, IK BEN EEN LIJN + HOI, JIJ BENT EEN ONTWERPER

Het Nieuwe Instituut is een museum en agentschap voor architectuur, design en digitale cultuur. Er waren al hartstikke veel raakvlakken met het basisonderwijs, maar nu zijn er ook het boek ‘Hoi, ik ben een lijn’ en het werkboek ‘Hoi, jij bent een ontwerper’.

Ik mocht de (werk)boeken van ‘Het Nieuwe Instituut bekijken en uitproberen en laat jullie graag weten wat ik ervan vind.

DE (WERK)BOEKEN

Hoi, ik ben een lijn


“Aangenaam kennismaken: ik ben een lijn. En mag ik je ook even voorstellen aan mijn soortgenoten? Ik heb enorm veel collega’s. Mijn medelijnen en ik zijn er in ontelbaar veel soorten en maten. Soms zijn we kaarsrecht. Soms zijn we zo krom als een hoepel. Soms lijken we recht, maar zijn we krom.”


Zo begint ‘Hoi, ik ben een lijn’,  geschreven door Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten. Een boek waarin kinderen ontdekken dat een wereld zonder lijnen ondenkbaar is. Het maakt een reis langs de Nederlandse architecturale hoogstandjes van o.a. Rietveld en van Doesburg, maar alles beschreven vanuit een begrijpelijk perspectief voor kinderen. En telkens terugverwijzend naar die lijn. Want elk ontwerp begint met die eerste lijn.


Hoi, jij bent een ontwerper


“Hoi, ontwerper van de toekomst! Voor je ligt een boek dat nog niet af is. Komt dat even goed uit, want zo is er genoeg ruimte voor al jouw ideeën. En het mooie is: je krijgt hulp van architecten (je kent ze ook als ontwerpers) en die zijn niet als jij niet bang voor een beetje experimenteren.”


‘Boek’ is niet het juiste woord voor deze bundel vol ontwerpvragen, geschreven door Hanna Piksen en Annemiek Snelders. Elke ontwerpvraag geeft een opdracht die de lezer zelf kan uitvoeren met behulp van de opgenomen materialen: werkbladen, tekeningen, uitklapbare kaarten, uit te drukken linialen, doorzichtige kleurenwaaiers en prenten.

IN DE KLAS

Wereldoriëntatie en expressie


Wij werken met projecten (van Jeelo), waaronder het project ‘Maken van je eigen product’ in groep 5-6. We gaan dan in op het maken van meubels. Zowel ‘Hoi, ik ben een lijn’ als ‘Hoi, jij bent een ontwerper’ zouden hierop naadloos aansluiten.


Of je nu met Jeelo werkt of met andere methodes, op elke school wordt op enig moment aandacht besteed aan architectuur en ontwerp. Denk aan een aardrijkskundig thema over stedenboek, een tekenles omtrent perspectief, een geschiedenis project over het tijdvak ‘televisie en computer’ of een techniekles over verbindingen. Al deze onderwerpen vind je terug in de materialen van Het Nieuwe Instituut.

Hoe ik het zou inzetten


Je kunt het boek natuurlijk ‘gewoon’ in de kast zetten voor kinderen die hier interesse in hebben, maar met een beetje extra aandacht, valt er nog veel meer uit te halen. Bijvoorbeeld:


  • Ik ben een groot voorstander van het betrekken van maatschappelijke instanties bij het onderwijs. Zo zou je het lezen van dit boek goed kunnen combineren met een bezoek aan Het Nieuwe Instituut.
  • Achterin ‘Hoi, ik ben een lijn’ vind je een register waarin staat vermeld waar je (via hun website) meer informatie kunt vinden in de digitale collectie. Laat kinderen via de computer op zoek gaan naar meer info.
  • Geef het boek ‘Hoi, ik ben een lijn’ een prominente plek in de klas en verwijs er in je lessen tekenen, handvaardigheid, techniek en wereldoriëntatie naar.
  • Gebruik de opdrachtkaarten van ‘Hoi, jij bent een ontwerper’ om de kinderen aan de slag te laten gaan. Laat niet iedereen dezelfde opdracht uitvoeren, maar laat ze kiezen tussen de verschillende ontwerpvragen.


MIJN MENING

Beide boeken zien er heel aantrekkelijk uit. ‘Hoi, ik ben een lijn’, door de stoere kaft, felle kleuren, mooie patronen en speelse tekstvakken. Het is echt zo’n boek waarin je blijft bladeren. ‘Hoi, jij bent een ontwerper’ nodigt uit tot aan de slag gaan. Alle opdrachten zijn anders en de bijzondere materialen prikkelen de verbeelding.

Het Nieuwe Instituut geeft aan dat de boeken geschikt zijn voor kinderen vanaf 8 jaar. Met de nodige begeleiding van een volwassene, zou het boek inderdaad interessant kunnen zijn voor een een 8-jarige, maar zelf zou ik het liever pas vanaf 10 jaar aanbieden.


Al met al kan ik beide materialen zeer aanraden voor kinderen die interesse tonen in architectuur of ontwerp. Doordat de boeken in elkaars verlengde liggen, het een theoretisch, het ander praktisch,  is er sprake van een diepgang die je anders niet zou bereiken.



Voor meer informatie over ‘Hoi, ik ben een lijn’ en ‘Hoi, jij bent een ontwerper’ klik je hier.



Dit is een gesponsorde review.

HET GROTE KIDSWEEK ESCAPE ROOM SPEL


Wie mij kent, weet dat ik gek ben op puzzels en escape rooms. Ik hoefde dan ook geen seconde na te denken of ik 'Het Grote Kidsweek Escape Room Spel' wilde reviewen. Ik zei direct: ja.


Ik had het spel op vrijdag binnen en speelde het zaterdag gelijk uit. Hieronder lees je wat ik ervan vond.

HET SPEL


Kidsweek


Volgens mij kennen de meeste leerkrachten Kidsweek wel. Het is de weekkrant die kinderen door middel van actualiteit op de hoogte brengt van de wereld om hen heen. Behalve de wekelijkse krantjes, heeft Kidsweek ook begrijpend lezen boeken uitgebracht. Daar schreef ik eerder al een review over. Als je naar beneden scrollt, kun je 'm op deze pagina lezen.


Kidsweek staat ook op de NOT en speciaal daarvoor hebben ze een beurscadeautje ontwikkeld: een escape room spel.


Wil je dit spel met je groep spelen, dan hoef je de stand van Kidsweek alleen maar even te bezoeken. De benodigde materialen liggen dan gratis voor je klaar. Je vindt Kidsweek in hal 1, stand A077.


De puzzels


Het idee achter 'Het Grote Kidsweek Escape Room Spel' is dat de Kidsweek krant over 45 minuten naar de drukker moet, maar dat een artikel ontbreekt. Het is aan de kinderen om het artikel te vinden door puzzels op te lossen.


Het spel bestaat uit drie rondes. De aanwijzingen uit ronde 1 leiden tot de titel van het krantenartikel, de oplossingen van ronde 2 vertellen meer over de vormgeving en in ronde 3 komt het uiteindelijke artikel zelf tevoorschijn.


Bij elke ronde krijgen de kinderen een aantal puzzels (minimaal een stuk of vier). Pas wanneer alle puzzels van de ronde zijn opgelost, kunnen de kinderen deze laten controleren. Ze kunnen de taken dus verdelen, maar zullen uiteindelijk ook moeten samenwerken.



IN DE KLAS


Vakoverstijgend werken


In 'Het Grote Kidsweek Escape Room Spel' komen de kinderen in aanraking met een schare aan puzzelsoorten. Denk aan woordzoekers, kruiswoordpuzzels, doolhoven, geheimschriften, kennispuzzels en anagrammen. Door de verscheidenheid aan puzzels, paat het spel bij diverse lesonderwerpen en kan het vakoverstijgend ingezet worden.


- Taal: in een van de puzzels worden verkleinwoorden van zelfstandige naamwoorden gemaakt.


- Spelling: kinderen ontcijferen de juiste spelling uit een anagram en zoeken spelfouten in een andere puzzel.


- Rekenen: bij diverse puzzels gaan de kinderen met cijfers of een rekenraadsel aan de slag.


- Aardrijkskunde: er is een puzzel waar de leerlingen met behulp van coördinaten een kaart moeten raadplegen.


- Begrijpend lezen: als de kinderen klaar zijn, kunnen ze hun bij elkaar gezochte krantenartikel lezen en een gesprek voeren over de inhoud.

Hoe ik het zou inzetten


Doordat het krantenartikel waar het spel om draait niet aan de actualiteit gebonden is, kun je het gedurende het hele schooljaar inzetten. Ik kan meerdere momenten bedenken waarbij het geschikt is. Wellicht heb je wat aan deze tips als je aan de slag gaat.


- Zet 'Het Grote Escape Room Spel' in op een vrijdagmiddag of die middag voor een vakantie. De kinderen zijn vaak niet meer zo gemotiveerd, maar voor zoiets spannends als een escape room zijn ze zeker nog wel te porren. En ongemerkt komen er heel veel leerzame momenten langs.


- Zelf was ik na een dik half uur met alle puzzels klaar. De kinderen zullen wat minder snel zijn dan ik, maar zij mogen dan ook met groepjes van vier samenwerken. Voor groep 7 en 8 zou ik zeker de richtlijn van 45 minuten aanhouden. In groep 5 en 6 is 'Het Grote Kidsweek Escape Room Spel' ook in te zetten, maar dan zou ik ze een uurtje geven.


- Samen puzzels oplossen is een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Super geschikt voor de gouden weken dus. Of neem 'm mee op schoolkamp voor een regenachtige dag.


 

MIJN MENING


Ik vind 'Het Grote Kidsweek Escape Room Spel' een mooi voorbeeld van hoe een creatieve werkvorm betrokkenheid kan verhogen. Zonder dat je allerlei ingewikkelde materialen nodig hebt, ontstaat er de spannende sfeer die bij een escape room hoort. Dat de kinderen met allerlei schoolse zaken bezig zijn in de oplossingen is mooi meegenomen.

 

Het moeilijkheidsniveau van de puzzels varieert sterk. Sommige puzzels zijn best moeilijk, andere heel gemakkelijk. Ook de vorm en inhoud van de puzzels is steeds anders. Op die manier kan iedere leerling met de puzzels meedoen en kan er steeds een ander uitblinken.


Kortom, dit escape room spel is zeker weten een bezoekje aan de NOT beursstand van Kidsweek waard.



Dit is een gesponsorde review.

REVIEW: OP DE BOERDERIJ VAN JET


Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind een keer met mijn vader op bezoek ging bij de zuivelboerderij van een familielid in Zeeland. Als ‘stads’ meisje vond ik het zo interessant om kennis te maken met een – voor mij – hele nieuwe wereld.


De verwondering die ik toen voelde, die zou ik graag willen delen met de kinderen die nu op school zitten. Te veel van hen denken dat melk uit de supermarkt komt, en niet van een koe. ‘Natuurlijk Zuivel – Op de boerderij van Jet’ is een lespakket dat precies dát wil. Leerlingen informeren over de zuivelindustrie en hen laten kennismaken met de boerderij.


HET MATERIAAL


Zuivelonline


De zuivelsector heeft met Zuivelonline een platform waar op verschillende manieren gecommuniceerd wordt over de herkomst van voedsel en zuivel, duurzaamheid en gezonde voeding. Dit wordt gedaan met de website Zuivelonline, educatiemateriaal, brochures, video’s en infographics.


Behalve ‘Op de boerderij van Jet’, bedoeld voor groep 5 en 6, biedt Zuivelonline ook lesmateriaal aan voor de andere groepen. Zo is er het lespakket ‘Natuurlijk zuivel’ dat de kennis over zuivel van groep 7 en 8 leerlingen uitbreidt, maar ook ingaat op duurzaam ondernemen in de zuivelsector en het voorkomen van voedselverspilling. En voor de kinderen van groep 1 tot en met 4 is er het prentenboekje ‘Tim zoekt de koe’ met bijbehorende lessuggesties. De drie lespakketten samen zorgen voor een doorlopende lijn in het onderwijs over zuivel.


Het lespakket


Het pakket bestaat uit drie onderdelen. Een kleurrijke poster van de boerderij van Jet op A2-formaat, werkboekjes voor de leerlingen en een handleiding voor de leerkracht.


Het werkboekje bestaat uit 20 pagina’s vol uiteenlopende opdrachten: kinderen vullen een koeienpaspoort in, maken een woordweb, beschrijven hun dagmenu, leren over de magen van de koe, denken na hoe melken zal gaan in de toekomst, leren over de weg die melk aflegt van ‘gras tot glas’, zien hoe zuivel binnen de schijf van vijf past, ontwerpen een eigen zuivelpak en nog veel meer.


Ook is er een thuisopdracht toegevoegd, zodat kinderen thuis met ouders kunnen bespreken wat ze hebben geleerd. De thuisopdracht is zo in het werkboekje toegevoegd dat je deze er eenvoudig uitscheurt en het werkboekje zelf op school kan blijven.


In de handleiding vind je de leerdoelen, een lesopzet met een duidelijke weergave van de in te zetten materialen en de antwoorden van het werkboekje voor leerlingen. Ook staan er tips voor een boerderijbezoek met de klas. Verdere verantwoording van de inhoud is te raadplegen via de bijbehorende website.


De website


Bij het merendeel van de genoemde opdrachten, kan de bijbehorende website worden ingezet om op interactieve wijze nog meer informatie op te doen.


De website bestaat uit vier onderdelen. Allereerst is er de eerder genoemde praatplaat nogmaals, maar dan nu een digitale variant waarin de kinderen verder kunnen klikken om interactief geïnformeerd te worden over de verschillende facetten van de boerderij. Vervolgens zijn er drie ‘vlogs’ waarin Jet vertelt over het leven op de boerderij: hoe haar dag eruit ziet, of ze een lievelingskoe heeft, waar zuivel vandaan komt en hoe het voor de koeien op de boerderij is.


Behalve dit alles is er ook nog een leerkrachtdeel te vinden op de website. Hier vind je alle papieren materialen nogmaals digitaal en daarnaast ook nog een PDF met diverse verrijkingsmaterialen.


IN DE KLAS


Groep 5-6


‘Op de boerderij van Jet’ is een lespakket bedoeld voor groep 5 en 6 van de basisschool. Eventueel zou het ook in te zetten zijn in een combinatiegroep 4-5 of 6-7. Het materiaal is zo opgebouwd dat het aansluit binnen de kerndoelen van ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’. Het is naast elke wereldoriënterende methode in te zetten.


Op de school waar ik werk, gaan we projectmatig met de kinderen aan de slag. Het materiaal dat Zuivelonline beschikbaar stelt, sluit enerzijds mooi aan bij ons project ‘zorgen voor dieren’, omdat het ingaat op het leven op de boerderij. Anderzijds heeft het ook raakvlakken met ons project ‘zorgen jezelf en de ander’ omdat het duidelijk aandacht besteed aan gezonde voeding.


Eruit halen wat erin zit


De lesopbouw is zo opgezet dat het hele pakket als één les aan te bieden is. De kernactiviteiten zouden (als je flink doorwerkt) in zo’n 60 minuten aangeboden kunnen worden. Persoonlijk zou ik hier niet voor kiezen. Eeuwig zonde, want er is genoeg materiaal beschikbaar om veel uitgebreider aan de slag te gaan en het onderwerp verder uit te diepen.


Hier volgen enkele tips van mij om nóg meer uit het pakket te halen.:


- Maak er niet één les van, maar verdeel de activiteiten over vijf dagen. Begin elke middag met een deel van het lespakket en maak er een heuse ‘zuivelweek’ van.


- Neem verschillende zuivelproducten mee de klas in. Laat kinderen eens het verschil proeven tussen magere, halfvolle en volle melk.


- Ga op boerderijbezoek! Door een kijkje te nemen bij een echte boerderij gaan de lessen nog meer voor de kinderen leven. Op de website www.boerderijeducatienederland.nl staat vast ook een boerderij in de buurt van jouw school.


- Laat de kinderen samen ‘koken’. Maak gezonde gerechten waarin zuivel de hoofdrol speelt.


MIJN MENING


De eerste indruk van het pakket, puur gebaseerd op het uiterlijk ervan, was meteen al positief. Het materiaal is heel aantrekkelijk vormgegeven. Een mooie poster en een kleurrijk geïllustreerd werkboekje. Het werkboekje is gemaakt van stevig, mat papier. Dit in combinatie met voldoende schrijfruimte, maakt dat het ook prettig is om in te werken.


De bijbehorende website is eveneens mooi vormgegeven en heel eenvoudig in het gebruik. Je hebt geen inlogcodes nodig en het is in een oogopslag duidelijk hoe de verschillende onderdelen werken. De website is interactief, maar overzichtelijk. De vlogs, quizzen en andere activiteiten zijn ‘leuk’ genoeg dat ze kinderen aanspreken, maar hebben een duidelijk educatief karakter.


De inhoud van het pakket past duidelijk bij de leeftijd van groep 5 en 6 leerlingen. In taalgebruik en wat de moeilijkheid van opdrachten betreft, is hier goed op afgestemd. Daarnaast ben ik aangenaam verrast dat er in het pakket aandacht wordt besteed aan het tegengaan van voedselverspilling en duurzaamheid in de agrarische sector.



Benieuwd geworden? Bekijk het lesmateriaal op Zuivelonline of bestel het lespakket direct.



Dit is een gesponsorde review.


WERKBOEKJES WERELDGODSDIENSTEN


Hindoeïsme, Christendom, Islam, Boeddhisme, Jodendom. De vijf wereldgodsdiensten. Besteed jij er aandacht aan in je klas? En heb je daar geschikt materiaal voor?


Van Samsam mocht ik hun nieuwe materiaal rondom de wereldgodsdiensten bekijken. Vijf werkboekjes, elk gericht op één van de grote godsdiensten. Wat ik ervan vond? Je leest het hier.


DE WERKBOEKEN


Samsam


Samsam, je hebt er vast wel eens van gehoord. Hoewel we het niet gebruiken op de school waar ik nu werk, kan ik me Samsam nog goed herinneren uit mijn eigen schooltijd. Samsam is een methode voor burgerschapsvorming en bestaat uit vijf tijdschriften per schooljaar en een website. Hiermee kunnen tien lessen worden gegeven op twee niveaus: groep 5-6 en groep 7-8. Het doel van Samsam is om de grote vraagstukken van deze tijd begrijpelijk te maken voor kinderen, door deze te beschrijven vanuit de situatie van leeftijdsgenoten elders op de wereld. Zo leren de kinderen gaandeweg diverse burgerschapsvaardigheden: inleven in de ander, een mening vormen, discussiëren en nog veel meer.


Sinds dit schooljaar heeft Samsam iets nieuws, namelijk werkboeken over de wereldgodsdiensten. Deze kunnen worden ingezet als achtergrondinformatie of aanvulling op de gewone Samsam tijdschriften, maar zijn ook los van het andere Samsam aanbod in te zetten. Het zijn dus geen tijdschriften, maar methode-onafhankelijk werkboeken. Je kunt ze dus op elke school inzetten, ook als je niet met Samsam werkt. Er zijn vijf werkboeken, elk behorend bij een andere wereldgodsdienst: Jodendom, Islam, Christendom, Boeddhisme en Hindoeïsme.


De inhoud


Elk werkboekje is op dezelfde manier opgebouwd. Het begint, zoals je dat van Samsam gewend bent, met een verhaal over een leeftijdsgenoot die de betreffende godsdienst aanhangt en de kinderen meeneemt in een gebeurtenis rondom zijn of haar geloof. Zo vertelt de 11-jarige Devika over ‘Holli’, een belangrijk feest van het Hindoeïsme en laat Doron (10 jaar) zien hoe je Charoset maakt, een gerecht waarmee de Joden hun vrijheid herdenken. Daarna volgen diverse informatieve artikelen over de achtergrond, God, tradities, rituelen en feesten van dat geloof. Telkens volgen er vragen: deels om het begrip te checken, maar ook om er dieper over na te denken, een gesprek uit te lokken en aan te zetten tot het vormen van een mening. Elk werkboekje sluit af met een puzzel waarin de kennis wordt gecheckt.


Naast het papieren materiaal, is er nog meer. De werkboeken komen met een lesinstructie en daarnaast is er voor de leerlingen en de leerkracht op de website van Samsam nog veel meer digitaal materiaal te vinden, zoals informatieve filmpjes, achtergrondinformatie en een quiz.


IN DE KLAS


Burgerschapsvorming


Burgerschapsvorming is een hot item in het onderwijs, zo ook op de school waar ik werk. Democratie, participatie en identiteit zijn de drie pijlers van burgerschapsvorming. Een standpunt durven nemen, je mening onderbouwen, die van de ander respecteren en leren van elkaar zijn onderwerpen waar ik dagelijks met mijn leerlingen aan werk.


Hoewel er steeds minder mensen regelmatig een kerk bezoeken en steeds meer mensen aangeven geen geloof aan te hangen, ontkomen kinderen er niet aan in aanraking te komen met andere godsdiensten. Normen en waarden zijn cultureel bepaald en de invloed van een godsdienst kan heel groot zijn. De ander accepteren, kan dan veel moeilijker zijn. Heel soms komt dat vanuit onwil, veel vaker omdat je de ander niet begrijpt. Omdat je niet weet waar opvattingen vandaan komen, waarom een traditie zo belangrijk is of wat er leeft bij de ander. Soms is een beetje achtergrondkennis over waar de ander vandaan komt, genoeg om zo’n kloof te dichten.

De werkboekjes over de vijf wereldgodsdiensten zijn een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan. Om van elkaar te leren en de ander met meer begrip tegemoet te treden.


Manieren om het materiaal in te zetten


Op de school waar ik nu werk, is het merendeel van de leerlingen Rooms-Katholiek, het merendeel van de andere kinderen gelooft niets en er is maar een enkeling die een ander geloof aanhangt. Onbewust is er veel onwetendheid. Leerlingen grinniken wel eens als ze bij het jeugdjournaal iets onbekends zien dat met een ander geloof te maken heeft. Sommige typische godsdienstige namen vinden ze ‘raar’.


Dat is geen ongevoeligheid, maar een gebrek aan kennis.


Misschien biedt je wereldoriënterende

methode al veel informatie over de

wereldgodsdiensten. Bij veel methodes

is dat nog niet het geval. De

werkboekjes van Samsam kunnen dan

een uitkomst bieden. Ze zijn bedoeld

voor groep 5 tot en met 8. Besteed

bijvoorbeeld in groep 4 naar aanleiding

van de communie aandacht aan het

Christendom en werk daarna ieder jaar

over een andere godsdienst. Of bied de

vijf boekjes in de laatste periode van groep

8 aan de schoolverlaters aan. Op hun

nieuwe school gaan ze vast met nog veel

meer verschillende achtergronden

kennismaken.


Werk jij nou in een klas waar leerlingen van diverse godsdiensten samen zijn, dan kun je er nog veel meer uit halen. Laat een Joodse leerling vertellen hoe de Sabbat er bij hem thuis uitziet, of laat een leerling foto’s tonen van het Holli feest. Misschien mag je wel een kijkje nemen in een moskee. De achtergrondkennis en de opdrachten in het werkboekje zijn dan nog steeds belangrijk, maar de leidraad kan worden gevormd door de ervaringen van je leerlingen. Je zult zien dat ze heel trots vertellen over hun gebruiken en tradities wanneer daar een platform voor is.


MIJN MENING


De werkboekjes rondom de wereldgodsdiensten zijn vormgegeven zoals het andere materiaal van Samsam. Hoewel het geen tijdschriften zijn, maar werkboekjes, ademen ze wel de vormgeving van een tijdschrift uit. Veel afbeeldingen, aantrekkelijke kleuren. De bladspiegel is rustig en overzichtelijk.  Het ziet er prettig uit om in de klas te gebruiken. Het enige minpuntje: de schrijfruimte is soms wat aan de kleine kant


De boekjes zijn niet zo groot, slechts 11 pagina’s. Ik vind dat een fijne grootte. Er is genoeg diepte om tot begrip te komen, maar het is ook overzichtelijk. Als je wilt, kun je een boekje in één week behandelen, wanneer je er dagelijks aandacht aan besteed.


Door de afwisseling van opdrachten, is het meer dan alleen maar begrijpend lezen over een godsdienst. Er staan recepten, knutselopdrachten en puzzels in de boekjes. Wanneer je al deze opdrachten aanbiedt, bereik je meer leerlingen. Door een gerecht te proeven of een mandala te tekenen, gaat zo’n godsdienst ook veel meer leven.



Benieuwd geworden? Lees meer over de werkboekjes wereldgodsdiensten of bestel direct.



Dit is een gesponsorde review.


HET ALLERLEUKSTE BEGRIJPEND LEZEN OEFENBOEK


Begrijpend lezen leuk maken, dat is het doel van Kidsweek in de Klas. Ik was benieuwd en mocht hun spiksplinternieuwe oefenboeken bekijken en uitproberen. Die heten ‘de allerleukste begrijpend lezen oefenboeken’. Dat belooft wat…


HET OEFENBOEK


Kidsweek


Je hebt vast al eens gehoord van Kidsweek. Ik kende het als weekkrant voor kinderen. Wat ik nog niet wist, is dat Kidsweek bij de krant een kerndoeldekkende methode voor begrijpend lezen heeft ontwikkeld. Een aantal maanden geleden mocht ik een aantal krantjes uitproberen in de klas. De gedachte achter Kidsweek is dat kinderen door het lezen van de krant hun kennis over de wereld vergroten. Doordat de krant wekelijks uitkomt, blijft de inhoud actueel, wat kinderen motiveert en het leesplezier verhoogt.


En nu heeft Kidsweek weer wat nieuws, namelijk oefenboeken. In tegenstelling tot hun eerdere uitgaven, zijn dit geen krantjes, maar echte boeken. Wat ook anders is, is dat deze boeken methode-onafhankelijk zijn. Je kunt ze op elke school inzetten. Ook als je niet met Kidsweek in de Klas werkt. De oefenboeken zijn er op drie niveaus. Een voor groep 4-5, een voor groep 6-7 en een voor groep 8.


De inhoud


Elk oefenboek bestaat uit zo’n 27 taken. Elke taak beslaat twee pagina’s en bestaat uit één of meerdere bronnen en opdrachten. De bronnen zijn vaak teksten, maar ook schema’s en tabellen, grafieken en screenshots van websites. Ook de opdrachten zijn afwisselend: woordvelden, meerkeuze vragen, open vragen, items op volgorde plaatsen of het invullen van een tabel. Soms zijn er ook creatievere opdrachten zoals het ontwerpen van een voorpagina of het aangaan van een discussie. Regelmatig staan er linkjes bij de taken, zodat je de bronnen online kunt bekijken of een filmpje bij het onderwerp kunt bekijken.



Behalve de taken vind je nog meer in de boeken. Voorin wordt duidelijk uitgelegd welke pictogrammen bij welke leerdoelen horen, zodat je meteen ziet wat je oefent. Vind je iets moeilijk, dan zijn daar stappenplannen voor.  Deze vind je op de laatste pagina’s. Tussendoor zijn er drie bladzijdes helemaal gewijd aan moppen, raadsels en puzzels. En helemaal achterin vind je de antwoorden.



IN DE KLAS


Stappenplannen


Zoals gezegd staan er een hoop stappenplannen achterin de oefenboeken. Er zijn stappenplannen voor het maken van een woordveld, voor het herkennen van signaalwoorden, voor het stellen van vragen, voor het zoeken op internet, voor moeilijke woorden en eigenlijk voor zo’n beetje alle andere begrijpend lezen moeilijkheden. Wat kun je daar nou mee in de klas?


Voor sommige kinderen komt leesbegrip vanzelf. Bij veel kinderen niet. Een algoritme of stappenplan kan voor die kinderen uitkomst bieden. Het structureert de tekst op een manier die ze vanzelf niet doorzien. Door dit in de begrijpend lezen les in te zetten, wordt zo’n stappenplan een tweede natuur en hebben kinderen het uiteindelijk niet meer nodig. Niet meer in de begrijpend lezen les, maar ook niet meer bij het lezen van bronnen voor bijvoorbeeld wereldoriëntatie.


Hoe ik het zou inzetten


Leerlingen die begrijpend lezen moeilijk vinden, vinden het vaak ook niet leuk. Jammer, want ze moeten toch echt oefenen. Mijn ervaring is dat die kinderen die niet zo graag lezen juist heel gevoelig zijn voor materiaal dat er mooi uitziet. Dus niet alleen tekst, maar ook kleuren, plaatjes en vrolijke vormgeving. Zij zullen dus sneller geneigd zijn met dit oefenboek aan de slag te gaan.


Regelmatig krijg ik van ouders de vraag hoe ze extra met hun zoon of dochter begrijpend lezen kunnen oefenen. Er is maar weinig oefenmateriaal voor begrijpend lezen dat ook geschikt is voor thuis. De oefenboeken van Kidsweek zijn hier wel geschikt voor.


Bij ons op school zetten we zogenoemde leercontracten in voor leerlingen die meer uitdaging behoeven. Er staat beschreven welke lessen ze mogen inkorten en wat hiervoor in de plaats komt. Je zou deze leerlingen helemaal zelfstandig met het oefenboek kunnen laten werken als aanvulling op hun reguliere werk.






















MIJN MENING


De begrijpend lezen oefenboeken van Kidsweek zijn aantrekkelijk vormgegeven met vrolijke kleuren, grote illustraties en een cartoon die kinderen de weg wijst door het boek. Ondanks de soms wat drukke bladspiegel, is de tekst vrij duidelijk te lezen en is het voor de kinderen snel helder hoe ze de oefeningen moeten uitvoeren en waar het antwoord moet worden geschreven.


Het oefenboek is niet voor niets ‘Het allerleukste begrijpend lezen oefenboek’ genoemd. De nadruk ligt vooral op leuk oefenen en speels leren, wat maakt dat de boeken me een beetje doen denken aan zo’n vakantieboek van vroeger. Wellicht ook omdat elk oefenboek wordt afgewisseld met drie pagina’s met moppen, raadsels en puzzels. Dat heeft niet meteen iets met begrijpend lezen te maken, maar kan wel de motivatie van de kinderen verhogen, omdat het als een beloning voelt.


De stappenplannen achterin het oefenboek vind ik geweldig. Heel duidelijk, heel overzichtelijk en ontzettend uitgebreid. Voor zo’n beetje elke moeilijkheid is wel een stappenplan te vinden. Dat maakt ook het grote voordeel van dit oefenboek, namelijk dat er thuis mee kan worden geoefend. Er is geen handleiding of antwoordenboek nodig en alle benodigde bronnen staan ofwel in het boek of zijn via internet te raadplegen. Heel geschikt dus om thuis, zelfstandig of met de hulp van ouders, in te zetten.


Benieuwd geworden? Lees meer over de oefenboeken of bestel direct.



Dit is een gesponsorde review.


JOUWWEB.NL – WEBSITES MAKEN MET KINDEREN



Heb je er wel eens aan gedacht om met je leerlingen een website te maken? Voor een thema in de klas? Om ouders op de hoogte te houden van de ins-en-outs van je groep? Misschien zelfs als alternatief voor de werkstukken van leerlingen?


Via JouwWeb kun je nu snel en eenvoudig zoveel websites maken als je wilt. En het is gratis!

Ik probeerde het uit en laat je graag weten wat ik ervan vind.



ZELF WEBSITES MAKEN



Altijd al van een eigen website gedroomd


Van veel collega’s hoor ik dat zij ook wel een ‘juffenwebsite’ zouden kunnen vullen met hun ideeën. Ik krijg er ook geregeld e-mails over. Meteen daarna volgt wel altijd “… maar ik heb geen tijd.” of “… maar dat kan ik helaas niet.”


Onzin. Een website maken, is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Het meeste werk zit in het ontwikkelen van de content - de ideeën - en die heb je vaak al.


Met JouwWeb maak je eenvoudig zelf een website en daar hoef je echt geen whizzkid voor te zijn; qua moeilijkheidsgraad is het vergelijkbaar met het gebruik van Facebook.



Voor je leerlingen, dóór je leerlingen


Met JouwWeb kun je zelf gemakkelijk een website maken, maar het is natuurlijk nog veel interessanter om je leerlingen aan het werk te zetten. De tijd die kinderen op internet besteden, is over het algemeen erg passief en weinig creatief. Zet je ze echter aan de slag met het maken van hun eigen (of een gezamelijke website), dan zijn ze actief bezig. Ze maken keuzes over inhoud, houden rekening met hun lezerspubliek, geven vorm aan lay-out en nog veel meer.



Leerlingen uit mijn groep die wat meer uitdaging aankunnen, werken met een zogenoemd ‘leercontract’. Hier staat in welke lessen ze niet meedoen en welke uitdaging hier ter vervanging tegenover staat. Favoriet bij mijn leerlingen is het maken van een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp. In plaats van het werkstuk, maakt J. uit mijn groep 8 nu een website over het Tropisch Regenwoud. Ze had al een schat aan informatie opgezocht en deze verwerkt in teksten, schema’s en tabellen. Door het in een website te verwerken, kan ze haar kennis met de hele klas (en iedereen daarbuiten) delen. Ongemerkt werkt ze ook nog aan allerlei ICT-vaardigheden en de 21 Century Skills.



De mogelijkheden


Behalve hoe ik JouwWeb op dit moment in mijn klas inzet, zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ik beschrijf er een paar die zo spontaan in me opkomen.


- Een gezamenlijk dagboek. Leerlingen schrijven over ervaringen in de klas. Foto’s erbij, een linkje naar ouders en er hoeven geen nieuwsbrieven meer de deur uit.


- Een overzicht van klaaropdrachten. “Juf, mijn werk is af, wat moet ik doen?” behoort tot het verleden. De kinderen gaan naar de website en kunnen aldaar kiezen uit klaaropdrachten. Linkjes naar digitale opdrachten en een korte beschrijving van de ‘analoge’ werkjes.


- Een thema website. Bijvoorbeeld wanneer je leert over de tijd van de Grieken en Romeinen. Laat kinderen informatie opzoeken over verschillende deelonderwerpen. Iedereen zet zijn/haar onderdeel op de website. Ook handig om thuis nog eens te bekijken tijdens het leren.


- Een portfolio. Kinderen uit de bovenbouw plaatsen stelopdrachten, foto’s van tekenwerkjes en knutsels en alle andere zaken waar ze trots op zijn op hun eigen persoonlijke website. Een mooi uitgangspunt voor een ontwikkelingsgesprek.


- Werkstukken en boekbesprekingen. Geef kinderen de keuze hoe ze hun werkstuk vormgeven. Wordt het een verslag, een mindmap, een poster of misschien wel een website.


- Een galerij of expositie. Heb je geen plek om alle tekenwerkjes op te hangen in je klas? Laat de leerlingen er foto’s van maken en plaats ze op de website. Zo wordt ieder werkje toch

tentoongesteld.



JOUWWEB.NL



Over jouwWeb


JouwWeb biedt drie verschillende pakketten aan. Het pakket voor particulieren en hobbyisten is gratis. Met een website uit dit pakket kun je alle kanten op: onbeperkt aantal pagina’s, dataverkeer en opslagruimte. Je kunt kiezen uit verschillende designs, kunt gebruik maken van een handig programma om je website te bewerken en je website schakelt automatisch om naar een mobiele versie.



Kortom, alles dat je in de klas nodig hebt.


Het enige nadeel van dit gratis pakket is dat de website naam op .jouwweb.nl eindigt. Bij de twee betaalde pakketten voor ondernemers en professionals wordt er op jouw website niet meer naar JouwWeb verwezen en kun je gebruik maken van allerlei extra’s.



Hoe werkt het?


Je gaat naar www.jouwweb.nl en klikt in de rechterbovenhoek op ‘nu beginnen’. Het programma loodst je door een aantal eenvoudige stappen heen. Je bedenkt een naam voor je website, je kiest voor een lay-out en dan is de basis al klaar. Je vindt aan de linkerkant van je scherm een lijst met allerlei onderdelen die je kunt toevoegen aan je website: tekst, afbeeldingen, filmpjes, tabellen, links, knoppen… Noem maar op! Je kiest wat je nodig hebt en versleept het naar de plek waar je het hebben wilt. Het is echt niet moeilijk.



Om zelf in de praktijk het gebruiksgemak van

JouwWeb te ervaren, heb ik er een eigen

website mee gemaakt. Ja, ik hoor je denken:

jij hebt toch al een website? Dat klopt, maar

om uit te proberen hoe JouwWeb werkt, ben

ik even opnieuw begonnen. Wil je zien wat ik

in een half uurtje (ja, echt!) in elkaar zette?



Kijk eens op: www.lessenvanlisa.jouwweb.nl



MIJN MENING



Deze samenwerking met JouwWeb heeft me weer eens erop gewezen hoeveel digitale mogelijkheden er beschikbaar zijn voor in de klas en dat ik daar eigenlijk te weinig gebruik van maak. Vandaar dat ik ook meteen met een leerling hiermee aan de slag ben gegaan.


Super dus dat er een gratis versie beschikbaar is en dat JouwWeb de potentie voor het onderwijs hierin ziet.


Het grootste pluspunt van JouwWeb vind ik het gebruiksgemak. Ik heb door mijn eigen website natuurlijk al wat ervaring met dit soort diensten en toch was ik heel blij verrast. Het ontwerpen, plaatsen en veranderen van designs, afbeeldingen en teksten ging me ontzettend gemakkelijk af.

Ik was er sneller mee klaar en had het eenvoudiger door dan met de webhost die ik voor de echte Lessen van Lisa gebruik.



Zelf aan de slag? Maak een website op JouwWeb of bekijk het lesmateriaal.



Dit is een gesponsorde review.


PROGRAMMEERCLUB


Programmeren maakt een opmars in onderwijsland. Dachten we een aantal jaar geleden bij programmeren nog aan HTML scripts en allerlei ingewikkelde codes; nu wordt er zelfs al geprogrammeerd met kleuters.         


Al was ik er wel heel benieuwd naar, zelf heb ik nog nooit iets met programmeren ondernomen in mijn klas. Super tof dus dat ik door Programmeerclub benaderd werd om hun introductieles ‘Games en programmeren’ mee te maken.


Van te voren zag ik al de meerwaarde van het programmeren met kinderen in, maar na het volgen van deze les ben ik ook zelf enthousiast aan de slag gegaan. En écht waar: ik heb het naar mijn zin gehad en een hoop geleerd.




























LEREN PROGRAMMEREN


De programmeerclub                   


De Programmeerclub biedt drie verschillende cursussen aan. ‘Games en programmeren’, ‘Digitaal vormgeven’ en ‘Websites bouwen’. Alle drie de cursussen zijn op verschillende niveaus te volgen: bovenbouw basisschool en onderbouw middelbare school.


De programmeerclub heeft als missie om zoveel mogelijk kinderen aan te moedigen te leren programmeren. Dat doen ze door met kinderen te werken op een manier die hen aanspreekt. Geen saaie theorie, maar zelf aan de slag met puzzels oplossen en games bouwen.


Waarom programmeren?


“Programmeren is het in een programmeertaal schrijven van een set instructies voor een computer.”

De wereld waarin wij leven wordt steeds meer computergestuurd. Er zit een computer in je telefoon, in je navigatie en zelfs in je koffieapparaat en je tandenborstel. Logischerwijs komen er ook steeds meer beroepen waar het kunnen omgaan met een computer een functie vereiste is. Door te leren programmeren, kunnen kinderen niet alleen met een computer omgaan, maar computers en software ook veel beter begrijpen. Daar kunnen ze in hun latere leven een voordeel aan hebben.



DE INTRODUCTIELES


Om aan den lijve te ondervinden hoe de Programmeerclub werkt, mocht ik meekijken met de introductieles van de cursus ‘Games en Programmeren’. Het doel van de les was: kennismaken met programmeren en zelf games bouwen. Omdat het een introductieles is, blijf je in deze les echt bij de basis. In de daadwerkelijke cursus leer je ook uitdagendere games maken.

Zo’n introductieles kun jij trouwens ook volgen met je klas om te oriënteren of de cursus iets voor jou is. Dit jaar kan dat zelfs gratis!


Hoe werkt het?


Om de lessen te volgen, log je in op een afgesloten omgeving. De uitleg is in de vorm van een webinar: door middel van een presentatie, filmpjes en door live mee te kijken wat de docent op zijn beeldscherm doet. En je gaat meteen ook al zelf aan de slag met programmeren. Aan het einde van de les heb je het begin van een game gemaakt en kun je daar zelfstandig mee verder.


De docent is een medewerker van de Programmeerclub. Hij of zij helpt je live door de les heen. Als je een vraag hebt, kun je die ter plekke stellen in de chat. Je krijgt het antwoord op je vraag dan meteen te horen of je krijgt een reactie per chat.


Doordat de docent maar aan 1 klas tegelijk lesgeeft, is er veel ruimte voor interactie. Er worden vragen gesteld, ideeën uitgewisseld en er kan om feedback gevraagd worden. Alle leerlingen horen alles wat de docent zegt, maar alleen de docent ziet wat jij in de chat stuurt.



Ook leuk om te weten. In de introductieles ga je aan de slag met Scratch. Dat is een programmeertaal. Scratch kun je het best vergelijken met lego: het zijn allemaal blokjes in verschillende kleuren. Elk blokje bevat een enkelvoudige opdracht voor de computer. Door de blokjes aan elkaar te verbinden kun je vanalles laten gebeuren.



Mijn indruk


De les die ik heb gevolgd werd verzorgd door Naf. Hij is de oprichter van de Programmeerclub. Onbewust let je als juf natuurlijk automatisch op de stijl van lesgeven die iemand hanteert. Ik zou Naf als rustig, geduldig en positief omschrijven. Behalve alleen op het technische aspect van het programmeren in te gaan, was er ook ruimte voor andere belangrijke zaken, zoals de woordenschat: de woorden ‘commando’, ‘instructie’ en ‘opdracht’ betekenen namelijk hetzelfde in de context van opdrachten aan een computer geven.


Door een aantal snelle vragen, werd de beginsituatie van de leerlingen gepeild. Wat weet je al van programmeren? Maar ook: waar denk jij aan bij programmeren? En: heb je al eens geprogrammeerd?



MIJN MENING


Behalve natuurlijk de beginselen van het programmeren in Scratch, heb ik nog meer geleerd van deze introductieles, namelijk dat programmeren net zoiets is als een recept schrijven. Het gaat gewoon om duidelijke opdrachten geven. Je hoeft er helemaal niet ontzettend slim voor te zijn of goed in rekenen en wiskunde. Het enige wat je nodig hebt, is logisch denken. Programmeren is dus voor iedereen.


Programmeren is echt een uitdaging voor kinderen. Het is iets waar ze eenvoudig mee kunnen beginnen, maar zich na verloop van tijd echt in kunnen vastbijten. Ze kunnen verhalen uitbouwen in een animatie of hun creativiteit kwijt in een game. Ze oefenen in het logisch nadenken, plannen en het werken via een vaste volgorde. En onbewust werken ze aan allerlei ‘schoolse’ vaardigheden. Zo ging het in de introductieles al over de x- en y-as.


En wat ik misschien nog wel het beste vind aan de cursus van de Programmeerclub, is dat het kinderen activeert.


Kinderen en jongeren besteden tegenwoordig veel tijd op internet. Op zich is dat logisch en ook helemaal niet erg. De wereld verandert en computers horen er tegenwoordig gewoon bij! Wat ik wel jammer vind , is wát de kinderen achter die computer doen. Scrollen ze alleen door social media? Of spelen ze uren achter elkaar dezelfde game? Gemiste kans!


De Programmeerclub heeft als doel deze kinderen aan te zetten zelf games te creëren. In plaats van passief te spelen, zetten ze dan hun creativiteit en inzicht in om iets van zichzelf te ontwikkelen.


En dan zijn ze wel actief bezig!



MEER WETEN?


Klik hier om meer te weten te komen over de Programmeerclub.


Klik hier om je gratis aan te melden voor de introductieles.



Dit is een gesponsorde review.

TYPETUIN


Op mijn veertiende leerde ik blind en snel te typen met tien vingers. Ik heb er nog iedere dag profijt van en zou het iedereen die regelmatig met een computer werkt, aanraden. Zeker kinderen en tieners; op jonge leeftijd leer je zoiets namelijk veel sneller en beter dan wanneer je volwassen bent.


Ik was dan ook razend enthousiast toen Typetuin mij benaderde om hun nieuwe online leeromgeving uit te proberen. Geweldig om te zien dat kinderen (en volwassenen) nu geen saaie oefeningen uit een klapper meer hoeven overnemen, maar als vanzelf de typevaardigheid aangeleerd krijgen terwijl ze spelen in een interactieve game.


Ik beschrijf mijn ervaringen met Typetuin, laat weten wat je ermee kunt in de klas en deel mijn mening.



DE ONLINE OMGEVING


Het verhaal


In een verlaten plantenkasvol 'kwouwsels’ (mislukte experimenten) is een gevaarlijke leesetende plant ontstaan. Deze eet alle letters en verhalen in de Typetuin op! Door met tien vingers en zonder te kijken te typen, kun je de leesetendeplant te snel en slim af zijn. Je leert allerlei geheime codes en kunt zo de Typetuin redden.


Gedurende de cursus kom je steeds verder in het verhaal dat middels korte animaties verteld wordt. Behalve dat Typetuin typen aanbiedt in verhaalvorm, is het ook opgezet als game. Je doorloopt levels in oplopende moeilijkheidsgraad en kunt diamantjes verdienen om  je eigen ‘kwouwsels’ te bouwen. Met het doorlopen van levels speel je ook bonus games vrij, waarmee je op een nog  speelsere manier oefent.


Adaptief


Typetuin biedt het leren typen in acht stappen aan; in elke stap komt er iets nieuws bij. Er wordt gestart vanuit een basispositie van alle vingers (met uitzondering van de duimen) en van daaruit wordt uitgebouwd. Uiteindelijk komen alle letters, hoofdletters, leestekens en cijfers aan de beurt.


Het programma van Typetuin is adaptief. Dat wil zeggen dat het zich aanpast aan het moeilijkheidsniveau dat precies goed voor jou is. Maak je fouten, dan worden er gemakkelijkere oefeningen aangeboden, gaat het goed, dan worden de oefeningen uitdagender. Of, om in onderwijsjargon te spreken: de oefeningen blijven in ‘de zone van naaste ontwikkeling’.


Zelf typte ik natuurlijk al met tien vingers toen ik aan de cursus begon. Ik doorliep deze dan ook heel snel. Wel was het interessant om te merken dat ik sommige letters blijkbaar minder goed beheers dan andere. Zo verwissel ik de v en b nog wel eens en kost het me in verhouding meer tijd om de c en x te vinden dan andere letters. Het programma van Typetuin paste zich zo aan dat ik automatisch meer oefeningen kreeg met deze letters.














IN DE KLAS


Klassikaal, individueel, huiswerk of weektaak


De cursus is zowel individueel thuis als klassikaal op school te gebruiken. Ik ga wat dieper in op de mogelijkheden op school.Typetuin geeft zelf aan dat de cursus geschikt is voor kinderen vanaf groep 6, de bovenbouw van de basisschool dus. Je kunt de cursus op verschillende manieren inzetten, zowel individueel voor leerlingen die dit nodig hebben als klassikaal voor je hele groep.


In een klassikale setting zou ik zelf voor een hogere groep dan groep 6 gaan, om zeker te weten dat alle leerlingen hieraan toe zijn. Het aanbieden van een typecursus voor de hele klas lijkt me een ideale activiteit voor de laatste maanden van groep 8, wanneer de grote toetsen geweest zijn en je leerlingen zich voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Een snelle typevaardigheid kan hen daar namelijk veel tijd besparen.


Omdat de lessen van Typetuin digitaal worden aangeboden, is het niet nodig met de hele klas tegelijk te typen. Heb je bijvoorbeeld niet genoeg computers voor alle leerlingen, dan kun je werken met een roulatieschema of ze in de weektaak aan hun typevaardigheid laten oefenen. Ook kun je de typelessen inbouwen in het huiswerk. De digitale leeromgeving is namelijk 24 uur per dag te gebruiken.


Dyslexie


Op veel scholen wordt aan leerlingen met dyslexie aangeraden meer op de computer te werken. Blind leren typen kan daarbij helpen. Typetuin weet dat veel kinderen met dyslexie van hun cursus gebruik maken en heeft hier op verschillende manieren op ingespeeld.


Alle instructies kunnen indien gewenst door de computer worden voorgelezen. Daarnaast worden er drie verschillende lettertypes aangeboden waaronder Open Dyslectic. Ten slotte is er ook een speciale normering aangehouden voor leerlingen met dyslexie, zodat zij dezelfde succeservaringen op kunnen doen als hun klasgenoten.




MIJN MENING


Zoals ik al eerder aanhaalde: op mijn veertiende deed ik mee aan een project op school waarin ik mijn eigen leerdoelen moest stellen. Ik nam me voor om te leren blind typen. Het was nog de tijd van de inbelverbinding, dus ik maakte oefeningen uit een klapper in WordPad. Het duurde (voor mijn gevoel) heel lang en was ongelooflijk saai, maar achteraf gezien de beste tijdsinvestering denkbaar: elke dag heb ik er nog profijt van.


Het grootste pluspunt van Typetuin vind ik dat het allesbehalve saai is! Games, een verhaal, diamanten verdienen… Je zou bijna vergeten dat je met een cursus bezig bent. Dit is ook waarom het mij zo geschikt lijkt voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. Alles waar zij zich in hun vrije tijd aan amuseren zit erin verwerkt. Dat leren typen moeilijk is en veel tijd kost, is nou eenmaal een feit. Door het spannend te maken, worden kinderen gemotiveerd door te zetten.


De online omgeving van Typetuin is voor een cursist beschikbaar voor een jaar. Gemiddeld duurt het 15 weken om een typecursus bij Typetuin af te ronden. Best snel! De rest van het jaar kun je gebruiken om je typevaardigheid te onderhouden en versterken. Dat vind ik een goede zet, omdat ik als juf weet hoe belangrijk het is om het geleerde te herhalen. Pas door die langere herhaling vindt er echt automatisering plaats.


Wat ik ook echt top vind, is dat Typetuin behalve het leren typen ook nog allerlei extra’s aanbiedt. Zo krijg je aanwijzingen voor een goede typehouding en geven ze tips om oefenmomenten te verdelen (niet één keer 30 minuten, maar twee keer 15 minuten). Er zijn stickertjes om je toetsenbord mee af te plakken en je kunt berichten sturen naar medewerkers van Typetuin wanneer je een vraag hebt of iets moeilijk vindt. Er is zelfs een ‘rapportkaart’ waarin in percentages en kleurtjes de voortgang wordt verduidelijkt, die ook wekelijks naar ouders kan worden verstuurd. Kinderen die (zoals ik) een beetje competitief zijn aangelegd, zullen het leuk vinden hun vorderingen in de vorm van aanslagen per minuut te volgen.


Kortom, ik heb echt genoten van het uitproberen van alle oefeningen en denk dat basisschoolleerlingen hier ook veel plezier aan kunnen beleven. En stiekem ben ik een ook een beetje jaloers dat ik zoiets niet in mijn jeugd heb gehad!


Benieuwd geworden? Neem eens een kijkje op de website van Typetuin.

























Dit is een gesponsorde review.



RUSTMOMENT IN DE KLAS.NL



Ontspanningsoefeningen in de klas waren helemaal nieuw voor mij, maar nadat Wendy de Groot van Rustmoment in de klas.nl contact met mij opnam, raakte ik direct enthousiast!


Wendy is de drijvende kracht achter Rustmoment in de klas.nl: een website vol ontspanningsoefeningen in korte filmpjes voor kinderen. Onder andere door Wendy haar ervaring als juf uitermate geschikt voor de basisschool!


Ik praatte met Wendy over de Rustmoment filmpjes en mocht ze een paar weken uitproberen in de klas. Benieuwd hoe het is gegaan in de klas? Hieronder vertel ik je meer.




DE RUSTMOMENTEN



Mike en Fee


Dit zijn de twee personages die de hoofdrol spelen in alle rustmomenten. Het zijn voor de kinderen bekenden. Guillermo Hilversum (Mike) kennen ze als Tinco van Spangas en Anita Nederlof (Fee) als Hedwig uit de serie Amika.


Ieder rustmoment begint met een introductie door Mike en Fee. Zij zorgen voor een herkenbare setting voor de kinderen, waardoor ze meteen geïnteresseerd zijn in de ontspanningsoefening.



De filmpjes


Per leeftijdsgroep (groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8) zijn 35 verschillende filmpjes met ontspanningsoefeningen beschikbaar. De filmpjes zijn onderverdeeld in vier categorieën: ademoefeningen, bewegen op de stoel, bewegen rondom de stoel en visualisatie. Na elk afgespeeld filmpje, wordt er een suggestie voor de volgende keer klaargezet. Zo wordt er automatisch gezorgd voor afwisseling in de verschillende categorieën.


De filmpjes zijn in elke browser te bekijken, op computers, digiborden, maar ook op mobiele devices. Behalve hun tafel, stoel en eigen lichaam hebben de leerlingen verder helemaal niets nodig om de ontspanningsoefening uit te voeren. Mike en Fee leggen uit wat de kinderen moeten doen en geven zelf het voorbeeld.



Waarom?


Rustmoment in de klas.nl is ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar kan ook thuis of in een praktijk ingezet worden. Het doel is dat leerlingen leren even rust te nemen en dat ze de vaardigheid van ontspannen ook voor zichzelf toe kunnen passen. Een direct effect daarvan is dat leerlingen meer aandacht hebben voor de volgende les. Op de lange termijn worden kinderen weerbaarder tegen stress.




IN DE KLAS



Aan de slag


Leerkrachten die met Rustmoment in de klas.nl starten, worden persoonlijk begeleid. Ga je met de hele school aan de slag, dan wordt er een start workshop gegeven. Start je alleen, dan wordt er telefonisch contact met je opgenomen. En speciaal voor de eerste keer dat je Rustmoment in de klas.nl inzet, is er een introductiefilm. Deze legt, op een voor de kinderen te begrijpen niveau, uit waarom ontspannen zo belangrijk is.


Ik was erg onder de indruk toen Wendy mij belde om me op weg te helpen. Ze was heel geduldig en beantwoordde al mijn vragen uitgebreid. Voor mijn groep 7/8 die filmpjes al snel 'kinderachting' vinden, gaf ze me een super tip: maak van één leerling een ambassadeur oftewel laat een leerling je helpen de filmpjes te introduceren. Dit werkte geweldig!



Ontspannen samen en alleen


De rustmomenten kunnen klassikaal worden bekeken

op momenten dat de hele klas er behoefte aan heeft,

bijvoorbeeld na een pauze of tussen twee instructies in.

Maar sommige leerlingen hebben hier meer behoefte

aan dan anderen. Door de filmpjes is het ook mogelijk

om een leerling individueel een ontspanningsoefening

te laten uitvoeren.


Zelf heb ik de filmpjes tot nu toe alleen klassikaal ingezet.

Soms met groep 5/6 of 7/8 apart van elkaar en soms

samen. Zelfs een combinatiegroep als unit 5-8 is geen

probleem, omdat veel filmpjes voor meerdere leeftijds-

groepen geschikt zijn.



Grote toetsen


Speciaal voor de grote toetsen, zoals de Eind- of Entree-

toets, heeft Rustmoment in de klas.nl een kijkschema

gemaakt met geschikte filmpjes én is er tijdelijk een

gratis proefpakket beschikbaar voor leerkrachten van

groep 7 en 8.


Zo heb ik met mijn groep 8 tijdens de pauzemomenten

van de Centrale Eindtoets telkens een ontspannings-

oefening ingezet. Op de foto zie je de oefening 'slapend

leren' waarbij de kinderen ontspannen door hun

buikademhaling bewust te gebruiken.



MIJN MENING



Enthousiast geraakt door het telefoongesprek met Wendy, kon ik niet wachten om met de ontspanningsoefeningen te starten in mijn unit 5-8. De leerlingen van groep 5-6 waren, zoals ik had verwacht, meteen heel gemotiveerd en genoten er zichtbaar van. Ik vond het spannend om de filmpjes ook in groep 7-8 te introduceren en had, zoals Wendy me had aangeraden, één leerling ambassadeur gemaakt... Het ging hartstikke goed! De kinderen deden super mee en werden écht rustig! Een enkeling vond het moeilijk om bij het ogen sluiten niet vooral om zich heen te kijken, maar dat was het. De dag erna weer geprobeerd, zelfde ervaring. En op de derde dag vroeg één van de druktemakers uit groep 7-8 zelfs: "Juf, gaan we vandaag weer zo'n filmpje kijken?"


Rustmoment in de klas.nl is een website met een duidelijk uiterlijk en is prettig in het gebruik. Starten met de ontspanningsoefeningen is ontzettend gemakkelijk, mede door de persoonlijke begeleiding.


De filmpjes kosten je nauwelijks tijd (ongeveer vijf minuten) en zelfs in de volle planning van unit 5-8 vind ik hier tijd voor. Mijn ervaring in de laatste weken is geweest dat het me tijd opleverde, want de les erna waren de kinderen ook écht rustig en konden ze veel aandachtiger deelnemen aan de instructie. Dan is die tijd zó weer ingehaald.


Maar het allerfijnste aan Rustmoment in de klas.nl vind ik dat het ook een rustmoment is voor de leerkracht. Als leerkracht ben je zelf ook vaak zo druk bezig gedurende de dag! En in plaats van een ontspanningsoefening te moeten voor te bereiden, zet je het digibord aan, ga je zelf in de klas tussen de leerlingen zitten en geniet je zelf ook van een paar minuten rust. Het is niet alleen voor je leerlingen, maar ook jij kunt daarna aandachtiger met de volgende activiteit aan de slag.



Klik hier om de website van Rustmoment In De Klas te bezoeken.
























Dit is een gesponsorde review.

WISBORDJES SENSO-CARE



Hebben jullie al eens gewerkt met wisbordjes? Ik eigenlijk nog niet. Alhoewel ik het ooit geprobeerd heb met zelfgemaakte wisbordjes, maar die gingen erg snel stuk, waarna ik de moed opgaf.


Daarom was ik dan ook heel enthousiast toen ik van webshop Senso-Care een aantal wisbordjes van het merk BIC mocht uitproberen. Na ontvangst ben ik er meteen mee aan de slag gegaan en heb ik een aantal mooie toepassingen mogen ontdekken. Je leest er hieronder meer over.



HET WISBORDJE



Senso-Care


Senso-Care is een familiebedrijf gespecialiseerd op het gebied van sensorische informatieverwerking.

Doordat de eigenaars zelf twee kinderen hebben met ADHD, weten zij precies waar ouders en

onderwijzers tegenaan lopen bij het helpen van kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking.


Ik raad je aan om de webshop van Senso-Care eens te

bekijken. Er zijn veel meer materialen voor deze

kinderen voorhanden dan ik me van te voren kon

voorstellen. En natuurlijk zijn een groot deel van

deze materialen ook binnen het reguliere onderwijs

voor alle leerlingen goed in te zetten. Zo ook het

wisbordje.



Het wisbordje


Een wisbordje is 16 bij 29 cm groot (iets kleiner dan

een A4’tje). Er zit een lichtblauwe rand omheen met

aan beide kanten een soort handvat.  Zowel de voor-

als achterkant is whiteboard. Eén zijde is blanco, de

andere zijde geruit. Bij het wisbordje worden een

blauwe whiteboard marker met smalle punt en een

bordwisser geleverd, die in de blauwe rand kunnen

worden geklikt.


Het wisbordje is te koop voor € 3,99, maar voor scholen

geldt er een gereduceerd tarief. De whiteboard markers

zijn ook los na te bestellen vanaf € 0,80.



IN DE KLAS



Expliciete directe instructie


Wellicht kennen jullie het boek Expliciete Directe Instructie van Hollingsworth en Ybarra wel. Ik weet dat het op veel scholen wordt gebruikt. Het geeft handvaten om het directe instructiemodel in de klas toe te passen.

Eén van de hierin beschreven technieken is het wisbordje.


Zelf vind ik de lastigste fase van het directe instructiemodel de lesafsluiting. Er is vaak geen tijd voor of ik vergeet het. De keren dat ik er wel aan toekom is het ook niet heel effectief. Eén of twee leerlingen mogen vertellen of ze het lesdoel hebben behaald en hoe hun leerproces is verlopen. Voor een coöperatieve werkvorm is vaak geen tijd.


De wisbordjes kunnen hier een uitkomst bieden. Ik kan dan een reflecterende vraag stellen aan de hele klas, waarna zij antwoord geven op hun wisbordjes. Iedereen denkt na en ik kan in één oogopslag zien of er nog meer instructie nodig is.



Betrokkenheid verhogen en begrip controleren


Door een wisbordje in te zetten in de les zijn alle leerlingen actief betrokken en niet alleen die ene die een beurt krijgt. Zo wordt de betrokkenheid verhoogd en creëer je meer interactie met de leerlingen.


Vooral in de lessen cijferen vind ik het wisbordje echt een uitkomst. Tijdens de begeleide inoefening geef ik de leerlingen daar steeds meer zelfstandigheid. Eerst doe ik het voor, dan schrijven ze mee, en daarna maken ze zelf een aantal sommen. Die kijk ik telkens na om te bepalen wie er meer instructie nodig heeft.


Echter, bij cijferen heb ik niet zoveel aan alleen de antwoorden. Want hebben ze het wel op de juiste manier gedaan? Staan alle getallen wel netjes in het HTE schema? En zijn de ‘onthoud’- getallen wel juist genoteerd? Door ze de som op het wisbordje te laten maken, hoeven ze het maar om te draaien en ik kan het zien.



MIJN MENING



Het bordje is van het merk BIC en zoals ik van dit merk gewend ben, is het wisbordje van degelijk, stevig materiaal gemaakt. De pen ligt fijn in de hand en door de smalle punt is er gemakkelijk netjes mee te schrijven. De wisser veegt de pennenstreken goed uit, zelfs wanneer deze nog nat zijn. Ook na enkele dagen ‘drogen’ is het bordje goed schoon te krijgen. Ik denk dat de bordjes lang meegaan. Hoe lang je met de whiteboard marker doet, weet ik nog niet.


De kinderen in mijn klas waren meteen razend enthousiast over de wisbordjes. Ze zagen in eerste instantie vooral mogelijkheden om er spelletjes mee te spelen, maar realiseerden zich daarna ook dat het wel handig was dat ze nu tijdens de instructie gemakkelijker hun fouten konden verbeteren.


Ik vind het een aanwinst om een aantal van deze bordjes in mijn klas te hebben. Zeker bij het werken in een unit 5-8 is het van belang dat mijn instructie zo effectief en bondig mogelijk is. Deze bordjes kunnen daarbij helpen.



Klik hier om wisbordjes te bestellen bij Senso-Care.

Klik hier om de website van Senso-Care te bezoeken.



NATIONALE ONDERWIJS TENTOONSTELLING



Senso-Care heeft ook een stand op de NOT 2017 en die ga ik zeker bezoeken!

Ik ben er sowieso op zaterdag 28 januari en kom misschien op dinsdag ook al. Komen jullie ook allemaal?



Aanmelden is eenvoudig en gratis en kan met de onderstaande link via Senso-Care.


Klik op onderstaande banner om je via Senso-Care gratis aan te melden voor de NOT.



Dit is een gesponsorde review.



SAMENLEESBOEKEN DELUBAS



Van Uitgeverij Delubas (bekend van o.a. Blits voor studievaardigheden) mocht ik serie 6 van hun Samenleesboeken bekijken.


Hieronder lees je mijn bevindingen, tips voor het inzetten van de boeken in jouw klas én hoe je zelf deze Samenleesserie kunt winnen!



SAMENLEESBOEKEN


Het idee


Samenleesboeken zijn boeken geschreven voor twee verschillen

de niveaus. De tekst is verdeeld in twee kleuren (blauw en zwart).

De blauwe teksten zijn voor het ene AVI niveau en de zwarte

teksten voor het andere AVI niveau. Zo kunnen kinderen van

verschillende leesniveaus toch handig samenlezen.


Samenleesserie 6


Serie 6 bestaat uit negen verschillende samenleesboeken van

AVI S tot AVI E4. Elk boek is geschreven in twee verschillende

AVI niveaus. In tegenstelling tot de andere series liggen de

boeken uit deze serie qua niveau maximaal één jaar uit elkaar.

Dit maakt dat deze serie heel geschikt is voor een combinatiegroep

3/4 of om sterke leerlingen uit groep 3 met zwakkere leerlingen

uit groep 3 samen te laten lezen.


Skrien tuts


Het zou een erg lang verhaal worden als ik over elk boekje zou uitweiden. Toch wil ik je graag wat dieper van één van de boekjes laten proeven. Ik heb gekozen voor ‘Skrien tuts’, een titel waardoor ik meteen nieuwsgierig werd.


‘Skrien tuts’ is geschreven door Rian Visser met illustraties van Iris Compiet. De zwarte teksten zijn bedoeld voor een lezer van AVI E3 en de blauwe, iets moeilijkere, teksten zijn geschikt voor een leerlingen die op M4 niveau leest.


Het verhaal gaat over Zeb die onderweg naar huis een bijzondere mobiele telefoon vindt, genaamd Skrien Tuts: “Noem me maar Skrien”. Skrien is grappig en neemt Zeb mee naar allerlei bijzondere plekken, maar Skrien is ook stout en laat Zeb over allerlei dingen liegen.


Aan het eind van elk hoofdstuk staat een korte vraag waardoor de duolezers dieper nadenken over het verhaal. Want wat vinden ze er eigenlijk van dat Zeb door Skrien liegt?



IN DE KLAS


Aanvankelijk lezen


Ik heb twee jaar achtereen groep 3 ‘gedraaid’. Ik vond het aanvankelijk lezen een van de leukste onderwerpen om te onderwijzen, maar raakte ook wel tureluurs van sommige boekjes. Een boekje met alleen maar eenlettergrepige woorden wordt al snel saai en doet ook wat gekunsteld aan.

Doordat de boekjes van de samenleesserie op verschillende niveaus zijn geschreven, kan de beginnende lezer de eenvoudige delen zelf lezen en blijft er tempo in het verhaal door de passages voor de meer ervaren lezer.


Ik zie me deze boeken behalve bij het samenlezen ook al in het leesgroepje gebruiken. De kinderen lezen de eenvoudige zinnen en de juf de rest.


Tutorlezen


Samenleesserie 1 t/m 5 zijn uitermate geschikt voor het tutorlezen. Je kunt dan bijvoorbeeld een leerling van groep 3 aan een leerling van groep 6 koppelen. Het boekje is afwisselend geschreven op beide niveaus. Zo geef je de leerling van groep 3 een boost door één-op-éen samen te lezen met een tutor en kan de tutor tegelijkertijd ook aan zijn of haar eigen leesniveau werken.


Bij ons op school is het tutorlezen in het begin altijd heel populair bij de kinderen van de bovenbouw. Ze willen niets liever dan één van de ‘kleintjes’ helpen. Helaas neemt dit enthousiasme bij de meesten af wanneer ze een week of twee in boekjes van een lager niveau hebben gelezen. Dit daagt hen totaal niet uit. Met boeken uit de samenleesserie blijft het verhaal ook voor de oudere kinderen spannend.


Combinatiegroepen


Samenleesserie 6 en 7 zijn niet bedoeld voor het tutorlezen, maar voor het samenlezen in een klas of combinatiegroep. De niveaus liggen wat dichter bij elkaar.


Bij ons op school werken we alleen maar in combinatiegroepen. Je probeert dan zoveel mogelijk lessen aan elkaar te koppelen, door bijvoorbeeld bij W.O. aan hetzelfde thema te werken. Bij andere vakgebieden, zoals rekenen en taal is het moeilijker verschillende groepen aan elkaar te koppelen. Bij lezen zou je de samenleesboeken van serie 6 en 7 kunnen inzetten om alle leerlingen tegelijkertijd groepsdoorbrekend te laten lezen.



MIJN MENING


Voordat Delubas contact met mij opnam, had ik nog

nooit gehoord van dergelijke Samenleesboeken. Wauw,

wat een geweldig idee! Deze zijn, denk ik, wel op elke

school in te zetten, dus ik ben erg enthousiast!


De boeken zijn mooi geïllustreerd, ook van binnen in

kleur, en hebben een harde kaft. Ze bestaan uit

ongeveer 60 bladzijdes: niet te dik, maar ook niet te

snel uit. Achterin het boek staan aanwijzingen voor het

samenlezen. Dit, en de gespreksvragen waar alle

hoofdstukken mee eindigen, maakt dat kinderen niet

alleen op het technisch lezen concentreren, maar ook

belangstelling hebben voor de inhoud. Ik houd ervan

als technisch en begrijpend lezen, hand-in-hand gaan.


Wat ik mooi vind, is dat alle boeken door een andere auteur en illustrator gemaakt zijn. Zo komt een leerling, ondanks dat hij of zij een bepaalde serie volgt, toch met verschillende schrijfstijlen in aanraking. Ook de thema’s van de boeken zijn heel uiteenlopend. Een griezelboek ‘Drakenbloed’, een spannend boek ‘De jacht op de valse koekjes’ en een grappig boek ‘Koen, een man van de zee’. Die afwisseling maakt dat kinderen behalve leren lezen ook leren over boeken.


Klik hier om de website van Uitgeverij Delubas te bezoeken.

Klik hier om samenleesboeken van Delubas te bestellen.

 


SINTERKLAAS


Speciaal voor Sinterklaas heeft uitgeverij Delubas een Pieten Samenleesboek geschreven.


Het gaat over Prutspiet die de Grote Pietentest telkens verprutst en daardoor niet mee mag naar Nederland... Het boek is geschikt voor samenlezers van AVI M3 en AVI m6


Klik hier voor een inkijkexemplaar van Prutspiet.




Dit is een gesponsorde review.




ONS MOOIE VOEDSELBOEK



Van KNNV uitgeverij kreeg ik het prachtige ‘Ons mooie

voedselboek’ toegestuurd. Een spiksplinternieuw boek

(want uitgekomen in september 2016) over het eten

dat wij dagelijks op ons bord hebben liggen, en hoe het

daar terecht is gekomen.


Ik mocht er een stukje over schrijven én een exemplaar

weggeven! Meer weten? Of wil je een exemplaar

winnen? Lees dan snel verder.



ONS MOOIE VOEDSELBOEK


De kaft


‘Ons mooie voedselboek’ is een hardcover lees-, kijk- en doeboek met een halflinnen band. Door de grote van het boek (34 cm lengte) en de kleurrijke kaft is het meteen een blikvanger.


Het verhaal


Je kunt bij ‘Ons mooie voedselboek’ niet praten van een verhaal in de zin van een traditioneel leesboek. Informatie wordt afgewisseld met weetjes, grapjes, recepten en bijvoorbeeld een quiz.


De rode draad wordt gevormd door Pepijn en zijn hondje Pepper die tijdens het boodschappen doen steeds meer over voeding leren. In hoofdstukken van ongeveer zes pagina's komen de kinderen alles te weten over aardbeien, brood, yoghurt, bananen, aardappels, garnalen, eieren en boerenkool.
















De schrijvers


‘Ons mooie voedselboek’ is een uitgave van KNNV Uitgeverij, een non-profit uitgeverij, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. KNNV Uitgeverij maakt speelse en informatieve natuurboeken voor kinderen.


De teksten zijn geschreven door Lisette de Jong en Ria de Jong en de rijke, bladvullende illustraties werden gemaakt door Jenny Lindhout.



IN DE KLAS


De gezonde school


Veel scholen besteden in het kader van de Gezonde School aandacht aan verantwoorde voeding. Ze vinden het belangrijk dat de kinderen die hun school bezoeken gezond eten. Maar dan moet je hen wel kunnen motiveren om gezond te willen eten. Dat gaat niet vanzelf. Een banaan is nou eenmaal een stuk minder cool dan een Snickers reep.


Maar weten de kinderen eigenlijk wel welke weg die banaan heeft afgelegd? En wat je allemaal van banaan kunt maken? Dat is waar het in ons mooie voedselboek om draait. Pure, eerlijke producten en hun verhaal. Het is een ode aan al dat lekkers dat wij, vaak zonder er bij na te denken, in onze mond stoppen.


Voor alle scholen


En ook op alle andere scholen kan het boek goed ingezet worden, bijvoorbeeld bij een thema over voeding, zowel in de onder- als de bovenbouw.


En buiten de thema's vormt het een mooie aanvulling op de materialen van het schoolontbijt en zou je het bij een les over kringlopen in de natuur in kunnen zetten om de voedselkringloop te illustreren.


Ook wanneer je aandacht wil besteden aan fairtrade voedsel, kan het boek goed gebruikt worden. Want, hoe worden bananen eigenlijk geproduceerd? En waarom kost de ene banaan meer dan de andere? Het geeft achtergrond informatie om kinderen (en misschien ook hun leraren en ouders) bewuste keuzes te laten maken in de supermarkt.


Bij ons op school eten we elke week samen met de kinderen fruit of groente. Doen jullie dat ook? Je kunt het boek er dan af en toe bijpakken en meer laten weten over bijvoorbeeld de aardbei.



MIJN MENING


Het boek is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12. Precies de

leeftijdscategorie waaraan ik lesgeef. Ideaal dus! En ik houd

ook ontzettend van lekker eten (zoals je wel kunt zien aan

de gevulde fruitmand).


Ik zie het me klassikaal inzetten. Het nodigt namelijk uit tot

het voeren van gesprekken over eten en tot het proeven van

de producten die er op de pagina's worden vermeld.


Maar ik zou het boek ook zeker een mooie plek geven in de

boekenkast van de kinderen. Ze zullen er zelf mee aan de slag

willen gaan. Door de manier waarop de tekst en de plaatjes en

extra's over de bladzijdes zijn verspreid, zullen ze zich niet

snel vervelen en ontdekken ze telkens iets nieuws.


Klik hier om de website van KNNV Uitgeverij te bezoeken.

Klik hier om 'Ons mooie voedselboek' te bestellen.





Dit is een gesponsorde review.


REKENSPEL: BOKSEN I



Ik ben een fan van spelend leren en altijd op zoek naar nieuwe taal- en rekenspellen voor groep 7 en 8. Meestal maak ik ze zelf, maar zo nu en gebruik ik een 'echt' spel.


Zo kwam ik ook bij het spel Boksen I van Met Sprongen Vooruit terecht. Het is een bordspel om het vermenigvuldigen te oefenen. Ik mocht het een tijdje uitproberen in mijn klas. Dit zijn mijn bevindingen.



HET SPEL


Materialen


Het spel zit in een houten doos en bestaat uit een spelbord met uitkomsten van vermenigvuldigingen er op, een doosje met spelkaarten en drie kleuren fiches. Daarnaast hebben de kinderen uitrekenpapier of wisbordjes nodig. Een wisbordje kun je apart bestellen door hier te klikken.
















Spelregels


Er zijn drie kleuren fiches, dus je kunt het spel met 2, 3, 4 (twee tweetallen) of 6 (drie tweetallen) kinderen spelen. De kinderen krijgen elk zes kaarten waarop een som staat. Om beurten mogen ze de som op één kaartje uitrekenen en een fiche op de uitkomst leggen. Het doel is om vijf fiches op een rij te krijgen.


Naast het oplossen van de sommen is er nog een extra spelelement door de speciale kaarten die de kinderen kunnen spelen. Zo zijn er een high-five, een low-five en time-out kaarten.



IN DE KLAS


Verlengde instructie


Leerlingen van groep 7 of 8 die al jaren telkens aan de verlengde instructie moeten deelnemen, zijn dit wel eens zat. Het kan dan helpen om de instructie aantrekkelijk te maken middels een spel. Boksen I is heel geschikt voor kinderen die moeite hebben met de grote vermenigvuldigingen.


Ik heb het spel ingezet in mijn verlengde instructie en de vermenigvuldigingen die in het spel centraal stonden aangegrepen om handige oplossingsstrategieën bespreekbaar te maken.


Zelfstandig spelen


De kinderen kunnen het spel in groepjes van 2, 3, 4 of 6 spelen. Je kunt het samen met andere spellen inzetten tijdens een spellencircuit of gebruiken voor kinderen die klaar zijn met hun rekenwerk. Boksen I kan relatief rustig gespeeld worden, dus de rest van de klas zal er geen last van hebben.


In mijn klas wordt gewerkt met weektaken. De afspraak is dat kinderen die op vrijdag klaar zijn met hun weektaak zelf een leerspel mogen uitkiezen.



REACTIES


Ik vind het leuk dat je bij dit spel ook een beetje

geluk nodig hebt. Het ligt er maar net aan welke

kaarten je raapt. Daardoor is het een spannend

spel. - leerling groep 7


Je moet wel goed nadenken over de sommen,

maar het is niet te moeilijk. - leerling groep 8


Fijn dat het spel in een stevige, houten doos zit. Zo

zal het er ook na intensief gebruik goed uit blijven

zien. - juf groep 5/6



MIJN MENING


Ik was blij verrast toen ik het spel thuis gestuurd kreeg. Een mooie, stevige verpakking en een duidelijke beschrijving van de spelregels. De vormgeving is rustig en eenduidig, maar wel aantrekkelijk door de vrolijke, felle kleuren.


Het spel is van een prima niveau voor groep 7 en 8. Het is moeilijk genoeg om leerzaam te zijn, maar niet té moeilijk, waardoor de kinderen écht zelfstandig kunnen spelen.


De kinderen uit mijn klas waren erg enthousiast over het spel. Ik vind het dan ook echt een aanrader voor groep 7 en 8. 



Klik hier om de website www.metsprongenvooruit.nl te bezoeken.

Klik hier om het spel Boksen I te bestellen.



Ben je geïnteresseerd in het spel Boksen I, dan is Boksen II vast ook iets voor jou. Hier schreef ik ook een review over.



Dit is een gesponsorde review.

REKENSPEL: BOKSEN II



Nadat ik het spel Boksen I had uitgeprobeerd, was ik ook benieuwd naar Boksen II. Dit spel gaat verder waar het eerste spel stopte.



HET SPEL


Overeenkomsten


De spelregels van Boksen II zijn eigenlijk precies

hetzelfde als die van Boksen I. Ook het uiterlijk

van het spel is vergelijkbaar, op de kleur na.


Verschillen


Waar Boksen I zich enkel en alleen op de grote

vermenigvuldigingen richt, is het spel Boksen II

veel breder. Er wordt ingegaan op allerlei grote

basisbewerkingen, zoals: optellen, aftrekken,

vermenigvuldigen, delen en rekenen met breuken.



TIPS


Laat het spel in combinatiegroepen in teams spelen. In elk team is één kind verantwoordelijk voor de plus- en minsommen, één kind voor de delingen en vermenigvuldigingen en één kind voor de breuken. Zo wordt het spel adaptief.


Bij de spelregels staat aangegeven dat de kinderen vijf fiches aaneengesloten op het bord moeten krijgen. In mijn groep maakten de kinderen het moeilijker door alleen rechte rijen (verticaal, horizontaal en diagonaal) goed te tellen. Maak zelf een keuze en beïnvloed de moeilijkheid van het spel.


En ten slotte nog een tip van mijn leerlingen, geschikt voor zowel Boksen I als Boksen II: wil je het spel spannender maken, pak er dan een zandlopertje bij. De som moet opgelost zijn voor de tijd om is.



MIJN MENING


Ik vind het fijn dat beide spellen - Boksen I en Boksen II - van dezelfde structuur uitgaan. Hierdoor hoef je als leerkracht het nieuwe spel niet meer uit te leggen, maar is het gelijk duidelijk voor je leerlingen.


Dat Boksen II ingaat op meerdere verschillende basisbewerkingen, maakt dat het uitdagender is voor de leerlingen. Ze moeten snel schakelen tussen verschillende strategieën en herhalen zo op een speelse manier belangrijke leerstof.


Het is erg moeilijk om geschikte leerspellen te vinden voor de groepen 7 en 8. Boksen II voldoet, aan alle eisen die ik aan zo'n spel stel. Het is leuk, zodat de kinderen gemotiveerd worden spelend te leren en het kan tegelijkertijd gericht ingezet worden om de doelen van groep 7 en 8 te behalen.



Klik hier om de website www.metsprongenvooruit.nl te bezoeken.

Klik hier om het spel Boksen II te bestellen.



Dit is een gesponsorde review.


KLAAR VOOR HET SCHOOLJAAR



Waar leerkrachten het voorheen met een schoolagenda bedoeld voor kinderen moesten doen, komen er steeds meer agenda’s op de markt, speciaal ontworpen voor leerkrachten.



Onderwijsbureau Docenttalent viert in 2016 haar 10-jarig jubileum en geeft ter ere daarvan de agenda ‘Klaar voor het Schooljaar’ uit. Ze vroegen mij wat ik er van vond. Dat laat ik jullie natuurlijk graag lezen.


VORMGEVING


Stijlvolle kaft


‘Klaar voor het Schooljaar’ is uitgevoerd als hardcover. Op de pastelgroene kaft prijkt een rood silhouet van een esdoorn gevuld met vogeltjes. Een bijpassende rode, stoffen bladwijzer maakt het mogelijk de agenda direct op de gewenste pagina te openen.


Rustige bladspiegel


De binnenkant van de agenda is uitgevoerd in zwart, wit en grijstinten. Alle pagina’s hebben een witte achtergrond met een overzichtelijke bladspiegel, hier en daar versierd met een terugkerende afbeelding van een tak of vogeltje. Voor de rest blijft de agenda heel rustig, waardoor de aandacht uitgaat naar de afspraken die jij er in noteert.


INHOUD


Organiseren


Voor elke schoolweek zijn twee bladzijdes beschikbaar, waarop de dagen horizontaal zijn verspreid. De linkerpagina is bedoeld voor thuis en de gelinieerde rechterpagina voor school. Daarnaast start elke maand met een overzichtspagina met zaken die deze maand niet vergeten mogen worden en is er ruimte gereserveerd voor een leerlingenlijst, wachtwoordenoverzicht en jaarplanning.


Inspireren


‘Klaar voor het Schooljaar’ wil daarnaast ook inspireren met boeken, enkele kopieerbladen en een pagina met tips rondom de seizoenen. Er is plaats om je bucketlist en mooie quotes van leerlingen te noteren en elke week biedt een gedachte, spelletje of tip voor in de klas. 


MIJN MENING


De kaft van ‘Klaar voor het Schooljaar’ vind ik heel mooi vormgegeven. Het ziet er haast niet uit als een agenda, maar als een boek. Je kunt hem rustig op je koffietafel laten liggen en dan ziet het er gewoon nog mooi uit.


Persoonlijk vind ik het jammer dat je de agenda niet de hele dag open kunt laten liggen (zoals bijvoorbeeld bij een ringband). Daar staat tegenover dat ‘Klaar voor het Schooljaar’ wel erg stevig op me overkomt. Ik ben benieuwd hoe deze er na een jaar gebruiken uitziet.


Ik kan de agenda aanraden aan iedereen die dagelijks geïnspireerd wil worden door een mooie quote, eye-opener of filosofische gedachte. Daar speelt ‘Klaar voor het schooljaar’ helemaal op in.


ENTHOUSIAST?


Klik hier om ‘Klaar voor het Schooljaar’ te bestellen.

Klik hier voor de Facebook van ‘Klaar voor het schooljaar’.



Dit is een gesponsorde review.




LESKOMPAS



Stel je voor: je geeft een methodeles met als doel het vinden van persoonsvorm en onderwerp in een samengestelde zin. Je gaat op internet op zoek naar een poster waarop wordt uitgelegd wat persoonsvorm en onderwerp zijn, een spelvorm waarmee je dit klassikaal kunt inoefenen, een werkblad om (na de verwerking van je methode) nog extra te oefenen én naar een huiswerkopdracht. Dan ben je toch al snel anderhalf uur verder.



En stel je nu eens voor dat iemand anders al dat werk al

voor je heeft gedaan… Dat is waar LesKompas om draait!



De afgelopen weken mocht ik, samen met mijn collega’s, www.leskompas.nl uitproberen. Hieronder deel ik mijn bevindingen.



WEBSITE


Arjen van der Lely heeft 24 jaar voor de klas gestaan in Rotterdam, en áltijd met ICT gewerkt. In 2008 werkte hij in samenwerking met De Rolf Groep zijn idee voor een onderwijswebsite uit. En zo ontstond www.leskompas.nl .


LesKompas kun je zien als dé startpagina voor het basisonderwijs. Het is een databank, gevuld met allerlei materialen om je onderwijs middels ICT te verrijken. Je vindt er digitale tools, werkbladen, instructie tips, filmpjes en nog veel meer.

                           


MOGELIJKHEDEN



Tips voor leerkrachten


Speciaal voor leerkrachten, is er een extra informatie pagina toegevoegd. Deze vind je door in de rechterbovenhoek op de letter i te klikken. Je komt dan terecht bij een overzicht met informatie over allerlei onderwerpen die voor leerkrachten interessant zijn. Denk aan kindermishandeling, ADHD, pesten en nog veel meer.


Zelf heb ik deze pagina gebruikt om tips te vinden voor het schoolkamp.



Methodelessen verrijken


Geef aan met welke methode je werkt, kies het hoofdstuk waar je mee werkt en de juiste les. Voila, er verschijnt een lijstje met weblinks die je kunt gebruiken om je les te verrijken. 


Ik toonde een filmpje om mijn les over kleding te verrijken, zette een digibordtool in om het verschil tussen twee temperaturen te bereken, gebruikte een afbeelding van ’t kofschip bij spelling, oefende het vinden van de persoonsvorm met online spelletjes en printte werkbladen om de breuken te oefenen.



Digitaal opdrachten opgeven


Naast alle links die door LesKompas op de website zijn

geplaatst, kun je ook als school of als leerkracht links

toevoegen. Denk aan de schoolwebsite, maar

bijvoorbeeld ook aan het opgeven van digitaal huiswerk.

Kinderen loggen thuis in en maken de opdrachten

eenvoudig vanaf hun eigen computer of tablet.


Ik heb deze optie gebruikt om magtaken klaar te zetten

voor kinderen die klaar waren met hun weektaak. Nu

hoefden ze alleen nog op de link te klikken en konden

ze aan de slag.



REACTIES


Ik vind de woordjes memory heel leuk om te spelen! - leerling groep 3


Met LesKompas heb ik tientallen spellen gevonden om de tafeltjes klassikaal in te oefenen. Herhaling is zo belangrijk bij de tafels, en op deze manier blijft het leuk voor de leerlingen. - juf groep 5


Als ik een les moeilijk vind, en ik wil er extra uitleg over, dan kan ik er een filmpje over opzoeken en hoef ik niet altijd de juf te vragen. - leerling groep 7


Vooral bij de zaakvakken vind ik LesKompas heel handig. Door beeldmateriaal bij de lessen te zoeken, wordt de betrokkenheid vergroot. - juf groep 7/8



MIJN MENING



Ik zie LesKompas als een welkome aanvulling op de reguliere ICT mogelijkheden die ik al gebruik in mijn klas. Waar de methode software stopt (weergaves van werkboeken en enkele tools), gaat LesKompas verder. Het biedt mij een willekeur aan digitale hulpmiddelen om mijn onderwijs, zowel instructie als zelfstandig werken, nóg meer te verrijken.



En ja, ik gebruikte hiervoor ook al digibordtools, filmpjes en werkbladen om mijn lessen te verrijken. Maar toen moest ik ze zelf maken of zelf zoeken. Nu vind ik er meer dan ik zelf had kunnen verzamelen, en binnen een minuut. Dit bespaart me tijd die ik goed kan gebruiken voor andere belangrijke activiteiten in de klas.



Klik hier om de website www.leskompas.nl te bezoeken.

Klik hier om een gratis proefabonnement op LesKompas te nemen.



Dit is een gesponsorde review.



SQULA


In de zomervakantie kwam ik in contact met Squla. Ik mocht de vernieuwde versie van deze website een aantal weken met mijn klas uitproberen. Het was een groot succes. Squla is een website met leerspellen, instructievideo’s en nog veel meer!


WEBSITE


Als juf of meester log je gemakkelijk in de leerkrachtomgeving. In slechts één simpele stap maak je voor al je leerlingen een eigen account aan. Als je wilt, kun je dan per leerling een niveau instellen. Vorderingen die ze maken, kun je per week bekijken.

                           

BIJZONDER


Klassikaal én individueel:

Met Squla is het mogelijk om met de hele klas samen te oefenen, bijvoorbeeld door instructievideo’s of quizzen in te zetten tijdens je lessen. Ook kun je de kinderen zelfstandig laten oefenen, bijvoorbeeld op de weektaak.


CITO:

Wil je je leerlingen individueel laten oefenen met de vraagstelling van CITO, dan kun je ook daar Squla voor inzetten. Er zijn hier namelijk speciale oefeningen voor.


Nieuwsbegrip:

Gebruiken je Nieuwsbegrip in de klas? Dan kun je dit super combineren met Squla. Er wordt namelijk elke week een leerspel online gezet in samenwerking met Nieuwsbegrip en het nieuws van deze week.


Sociale vaardigheden:

Instructievideo’s over gevoelens of spelletjes over veilig internetten. Ook wat betreft de sociale vaardigheden kun je Squla inzetten.


MIJN MENING


Squla is ontzettend vriendelijk in het gebruik. Je hoeft je leerlingen eigenlijk geen uitleg erover te geven, want het wijst zich vanzelf. Ook ontzettend fijn, is het dat ik in de acht weken dat we Squla uitprobeerden, geen een keer van een leerling heb gehoord dat de website het niet deed.


MENING VAN EEN LEERLING


De laatste weken mochten we als we klaar waren op Squla. Dat is een hele leuke leer-website waar je leuke leerspelletjes kunt doen. Ik zit al in level 2! Je kunt ook met andere kinderen uit Nederland spelen. Als ze het goed doen, kun je dan op hun naam klikken en ze een compliment geven. Je kunt rekenen, taal en spelling en eigenlijk vanalles oefenen. Ik geef Squla een dikke 10! – leerling groep 8


Klik op de logo’s onder aan deze pagina om de website van Squla te bezoeken of deel te nemen aan de winactie via social media.


Klik hier voor meer informatie over Squla.

En klik hier als je je als leerkracht gratis wilt registreren.



Dit is een gesponsorde review.



DAGBOEK VAN EEN BIJNA JUF


Onlangs kwam ik via via het boek 'Dagboek van een bijna-juf' van Jessica Goertzen tegen. Een eerlijk en openhartig verhaal van een leerkracht over haar LIO periode. En ook al ligt mijn LIO periode al een paar jaartjes achter me, toch komen de verhalen van Jessica me heel herkenbaar voor.


HET BOEK


Een heel jaar afstuderen aan de Pabo en tegelijk stagelopen als juf van groep 2: een uitdaging! In schooljaar 2014-2015 ging juf Jessica deze uitdaging aan. Een klas met heerlijke kinderen leverde hilarische quotes op en zorgde voor genoeg belevenissen in het onderwijs. Daarom hield Jessica een dagboek bij om alles van deze reis van 'bijna-juf' naar echte juf vast te leggen.


Het boek bestaat uit 52 hoofdstukken, beginnend bij Jessica's voorbereidingen in de zomervakantie en afsluitend met het behalen van haar diploma. Alle jaarlijks terugkerende zaken die in een kleutergroep spelen, vind je er in terug: Kinderboekenweek, Sinterklaas, Carnaval, noem maar op. Je leeft met deze groep 2, en vooral met hun bijna-juf mee tijdens spannende, stressvolle, maar vooral mooie gebeurtenissen.


Als extraatje heeft Jessica aan het eind van het boek een overzicht toegevoegd van quotes die ze haar kleuters het afgelopen schooljaar heeft horen zeggen!

                           

ENKELE VOORPROEFJES


Dat heb ik niet gedaan hoor

Ze zitten zeker op iedere school. Kinderen die nóóit wat doen. Kinderen die mega braaf zijn. Kinderen die altijd eerst hun vinger opsteken en met hun vinger voor hun mond enthousiast lopen te 'ssssj-ten' naar andere kinderen. Alleen ben ik van mening, dat dit type kind niet bestaat.


Uit: hoofdstuk 18, 30 oktober 2014


Tien keer hoera voor de juf

En dat het start, merk ik! Een mail over meso-en microanalyse, drie dagen oudergesprekken en een groepsoverzicht en -plan maken. Opeens een hele hoop, maar dan bedenk ik me dat dit nog maar het begin is. En stiekem geniet ik ervan... Dan denk ik: 'Oh yeah, kijk eens hoe stoer ik ben. Ik maak een groepsoverzicht' of 'Tien hoeraatjes voor juf Jessica, de dag heelhuids doorgekomen!`


Uit: hoofdstuk 35, 10 februari 2015


The Hunger Games op de speelplaats

Ken je die scène uit The Hunger Games? Die scène waarin iedereen op zijn plateau staat en gespannen naar de Hoorn des Overvloeds staart? Waar alle wapens en al het eten liggen? Zo voelt het ook aan als we in de rij staan. Over de speelplaats zijn verschillende fietsen en karren gezaaid. Touwen hangen aan hekken, autobanden rollen verlaten van links naar rechts. Ik zie 23 paar gespannen ogen naar het plein staren. Vooral naar... de cross-fiets. Vroeger (ik spreek over de tijd vóór Sinterklaas) was er ruzie om de oude crossfiets. Maar sinds we een nieuwe hebben gekregen van Sinterklaas, is het vooral het glimmende metaal van de nieuwe crossfiets dat de aandacht trekt. Als een stel bloeddorstige eksters likken ze hun gebarsten lipjes af.


Uit: hoofdstuk 42, 23 maart 2015


MIJN MENING


Goed om te zien dat zaken die ik tijdens mijn LIO periode tegenkwam, ook bij andere LIO'ers een rol spelen. Het boek was voor mijn echt een feest der herkenning.


En om de quotes waar Jessica het boek mee afsluit, heb ik hartelijk moeten lachen.

Ook voor andere bijna-juffen en bijna-meesters (Pabo studenten) vind ik dit boek echt een aanrader. Het leest lekker en je weet wat je allemaal kunt verwachten op je reis tot echte juf of meester.


Daarom vind ik het boek ook een super cadeautip voor leerkrachten voor hun stagiaire!


Klik op het logo's aan de rechterkant van deze pagina om 'Dagboek van een bijna-juf' te bestellen via uitgeverij Boekscout.



Dit is een gesponsorde review.


MIJN SPEELLOKAAL


Een paar weken geleden kwam ik in contact met Willemien Kranenburg-Halsema en haar website www.mijnspeellokaal.nl Mijn Speellokaal is een website waarop kinderen zelfstandig rekenen, taal, spelling en andere leerstof kunnen oefenen. Samen met de kinderen en andere leerkrachten op mijn school, heb ik de website mogen uitproberen. Hieronder lees je mijn bevindingen.


WEBSITE


Leerkrachtomgeving

Wanneer je als leerkracht inlogt, kom je terecht op een overzichtelijke webpagina. Je kunt er voor je hele groep of voor individuele leerlingen aangeven welke spellen ze mogen spelen. Als je een specifiek doel wilt oefenen, kan dat ook, want per doel staat aangegeven welke spellen er bij horen. Ook kun je via deze pagina terecht bij een aantal tools zoals een timetimer en stopwatch. Als extra optie kun je ook zelf woordenlijsten toevoegen (voor spelling of Engels) die dan in de spellen van jouw leerlingen opgenomen worden.


Leerlingomgeving

Als de kinderen inloggen, dan zien ze een soort werelddeel, met daarop allemaal landen. Ieder land staat voor een ander vakgebied. Zo heb je 'De Engelse Republiek', 'Rekenland' en 'Het Noorder Spellinggebied'. Wanneer de kinderen op een land klikken, wordt hierop ingezoomd en zien zij daar alleen de spellen staan die jij als leerkracht voor ze hebt toegevoegd. Wanneer de kinderen een spel uitspelen, dan verdienen ze daar kaasjes mee. De kaasjes kunnen ze gebruiken om de speciale spellen op het schateiland (in het midden) te spelen.









                           

SPELLEN


Onderbouw

Voor de kinderen van de groepen 1 en 2 zijn er o.a. leuke spellen te vinden om te oefenen met groter/kleiner, de kleurschakeringen en de seizoenen. Doordat de kinderen de uitleg van de spellen kunnen beluisteren, kunnen zelfs kleuters de spellen vrij zelfstandig spelen.

In het spel 'boemeltreintje' sorteren de kinderen kleuren van licht naar donker, om het treintje te laten rijden.


Middenbouw

In de groepen 3, 4 en 5 wordt er veel gewerkt aan het automatiseren: van letters, van cijfers, van sommen en nog veel meer. Het merendeel van de spellen op Mijn Speellokaal is geschikt om als automatiseringsoefening te gebruiken.

Een voorbeeld hiervan is het spel 'straatje leggen', waarin de kinderen sommen oplossen om de straat te betegelen.

 

Bovenbouw

Juist voor de kinderen van de groep 6, 7 en 8 is het moeilijk om uitdagende spellen te vinden. Op Mijn Speellokaal zijn naast rekenen en spelling ook spellen te vinden om thema's van geschiedenis, natuur, aardrijkskunde, verkeer en Engels te oefenen.

Zo is er het spel 'find it', waarin kinderen in een overvolle speelkamer op zoek gaan naar Engelse woorden.


REACTIES


Ik heb al twintig kaasjes verdiend! - leerling uit groep 4


Eerst wisten we niet wat een 'traffic sign' was, en dat was het enige woord dat we nog moesten vinden in het spel, dus toen hadden we het opgezocht in het woordenboek en het spel uitgespeeld. - twee leerlingen uit groep 8


Het is vooral handig dat ik voor zwakkere of juist sterkere leerlingen andere spellen kan instellen, zodat het niet alleen leuk, maar ook écht leerzaam is. - juf groep 3/4


Ik vind het leuk dat we ook thuis kunnen spelen, want op school heb ik er soms weinig tijd voor door de weektaak. - leerling groep 7


MIJN MENING


Op de school waar ik werk hebben we Mijn Speellokaal nu ongeveer een maand kunnen uitproberen. Van kinderen en collega's heb ik er alleen maar positieve reacties over gekregen.


Zelf vind ik het fijn dat het niet veel tijd kost om spellen toe te voegen. Zo kan ik naar aanleiding van een toetsresultaat (bijvoorbeeld een leerling die de tafeltjes niet beheerst) een ander spel voor dit kind instellen.







Dit is een gesponsorde review.


 Sint 2020 Sint 2020