Handvaardigheid


EMOJI'S KNUTSELEN


Voor de afscheidsavond was ik nog op zoek naar een knutsel die zowel als decorstuk als als kostuum zou kunnen fungeren. Aangezien de groep fervent op social media zit, kozen we voor emoji's.


Ook een leuk idee voor wanneer binnenkort de film 'Emoji' uitkomt.



Ik gebruikte het deksel van een grote vuilnisemmer om de ronde vorm mee af te tekenen op warm geel papier en daarna hoefde ik me er eigenlijk niet meer mee te bemoeien.


De leerlingen kozen allemaal een emoji uit die bij hen paste en gingen aan de slag. Deze groep, die het normaal niet zo op knustelen heeft, ging razend enthousiast aan de slag. En de resultaten mogen er wezen.


Nog een paar tips voor wanneer je dit ook met je leerlingen gaat ondernemen:

- Je bent geneigd om voor de basis gezichtsuitdrukking zwart te gebruiken, maar wat de Whatsapp emoji's onderscheid is dat die bruin is.

- Voor de blozende roze wangetjes gebruik je een gaasje waar je met een tandenborstel ecoline over raspt. De spikkeltjes zorgen voor het blozende kleurtje.

- Groot papier (postervellen) zorgt voor het leukste effect.

- Maak ook een emoji die bij jou als juf of meester past.


ZELF KLEREN MAKEN… VAN EEN OUD T-SHIRT


Bij ons op school werken we thematisch en houden we wekelijks een doe-middag (circuit met hands-on opdrachten). Tijdens het thema ‘kleding en sport’ gingen de kinderen in drie etappes aan de slag met het zelf maken van nieuwe kledingstukken uit oude witte t-shirts. De moeilijkheid was dat we hier helemaal geen budget voor hadden (0 euro). Hieronder beschrijf ik hoe de drie lessen opgebouwd waren en welke verrassing er op het eind was.


Les 1: pasvorm


De kinderen hebben hun papa’s gevraagd oude witte t-shirts die ze niet meer gebruikten mee naar school te geven en mijn collega’s en ik hebben de kasten van onze mannen/vrienden leeggeroofd. De kinderen kregen elk één wit t-shirt en mochten daar een nieuw kledingstuk naar keuze van maken. Ze mochten meteen aan de slag, maar ook eerst instructievideo’s via youtube bekijken. Er staan echt heel veel leuke en eenvoudige ideeën op internet om van een oud t-shirt iets nieuws te maken. Bij mij in de klas varieerde het van haltertopjes, tassen, capes, schorten, rokjes, mutsjes en tanktops.


Les 2: kleur


Daarna moesten de kleren gekleurd worden. Je zou dat met speciale textielverf kunnen doen, maar aangezien we geen budget hadden, hebben we gekozen voor ecoline (die toch al op school aanwezig was). In grote verfemmers (van het werk van mijn man) mixten we de ecoline met water en lieten we de kledingstukken daar een tijdje in weken. Daarna mochten de kinderen ze uitwringen en ophangen op het wasrek. Uiteraard allemaal met een verfschort aan (vanwege de ecoline).


Les 3: fournituren


De laatste stap vonden veel kinderen het leukst. Nu mochten ze hun gekleurde kledingstuk namelijk helemaal versieren. We hebben ze dit laten doen met knoopjes, veertjes, restjes stof, restjes vilt en (gewone) viltstiften: allemaal materialen die toevallig nog op school aanwezig waren. De kinderen gingen heel leuk aan de slag hiermee. Zou ik dit lessencircuit nog eens doen, dan zou ik hier twee lessen voor geven, want veel kinderen hadden nog veel meer versieringen willen toevoegen.


Les 4: modeshow


En natuurlijk mochten deze mooie kledingstukken niet onopgemerkt voorbijgaan. Alle kinderen van de onderbouw zijn uitgenodigd om een modeshow bij te wonen, gelopen door mijn leerlingen en gepresenteerd door mijn lieve collega. Het was een hele leuke middag!



LAPJESKATTEN


Juf Margo heeft in haar groep 5 lapjeskatten geknutseld. Ik vond ze zo leuk, dat ik haar meteen heb gevraagd of ik ze op mijn website mocht plaatsen. Nu is het dus een kwestie van stof sparen, zodat ik ze zelf ook met een van mijn groepen kan knutselen.


De kinderen kiezen een kleur stof en knippen lapjes uit verschillende tinten van deze stof. Dan tekenen ze een sjabloon van een kat na. Dit beplakken ze met de lapjes, tot er geen wit meer te zien is. Vervolgens knippen ze het patroon (met de stof er op) uit. Ten slotte moeten er nog ogen, een neusje en een mondje op. En natuurlijk de pootjes (van wc rolletjes) niet vergeten.


Dankjewel juf Margo, voor dit geweldige knutselidee.



GROEPSWERK VOUWEN


Knutselopdrachten als groepswerk aanpakken, is altijd leuk. Kinderen leren dan namelijk niet alleen van de knutselopdracht, maar ook van het samenwerken. Juf Resi maakt hier handig gebruik van met haar vouwwerken.


Je begint de les door de basisvorm uit te leggen die de kinderen gedurende de rest van de opdracht moeten gebruiken. Deze vorm heet de tulp en je kunt onder aan dit bericht zien hoe je deze moet maken. Daarna wordt de klas in groepjes verdeeld en kunnen de kinderen aan de slag.


Hoewel de kinderen aan een basisvouwwerkje gebonden zijn, mogen ze variëren in kleur en formaat. Belangrijk is wel dat ze voor een vorm van symmetrie kiezen.  Zo kunnen ze zich dus zo veel uitleven als ze willen om hun grote vel papier zo mooi mogelijk te vullen. En de resultaten die er uit komen zijn prachtig.


Bedankt, juf Resi voor deze leuke tip.


KNUTSELBAKJES


Ik zie de laatste tijd op verschillende plekken tips langskomen over het gebruik van knutselbakjes. Ik gebruik ze zelf ook al een paar jaar en ben er heel tevreden mee. In de loop van de tijd ben ik ze voor meer dan alleen knutselen gaan gebruiken.


Allereerst de bakjes die ik gebruik. Deze heb ik destijds gekocht bij de Action en ik ben er heel blij mee. Het zijn kratjes die je open en dicht kunt vouwen, maar bij mij zijn ze eigenlijk altijd open. In ieder bakje staan zes bekertjes van dezelfde kleur (de kleur van die tafelgroep).


De bakjes zijn als volgt gevuld:

- Scharen, voor elk kind in het groepje eentje.

- Knutsellijm, een potje per groepje.

- Plakstiften, twee per groepje.

- Viltstiften, zoveel als er in het bakje passen in verschillende kleuren.

- Geeltjes, of andere memoblaadjes.

- Plakband in een rolhoudertje.


Tijdens het knutselen of bij een andere activiteit waarbij dit materiaal nodig is, staat op elke tafelgroep een bakje. Op deze manier kunnen de kinderen snel en gemakkelijk aan de slag en hoeven ze mij niet telkens om materiaal te vragen.



POP ART FRUIT


Afgelopen week heb ik met de kinderen van de bovenbouw een knutselactiviteit rondom fruit gedaan. Dit omdat wij net begonnen zijn met het thema voeding. Ik wilde de kinderen aan de slag laten gaan met knippen en plakken in het thema pop art. Dat zorgde voor deze mooie resultaten. Lees hieronder hoe je zo'n les aanpakt.


Ik ben begonnen door samen met de kinderen via google afbeeldingen voorbeelden te zoeken van pop art. Een paar leerlingen van groep 8 had ik er al eerder info over laten opzoeken, waardoor zij er wat over konden vertellen aan de rest van de groep. Daarna hebben we een aantal afspraken gemaakt over hoe het werkstuk er uit moest komen te zien. Het moesten vlakken worden van 50 bij 50 centimeter, het moest opgebouwd zijn uit kleur/zwart/kleur en bovenop moest een stuk fruit komen te staan. Voor de rest waren de kinderen vrij. Vervolgens hoefde ik alleen nog groepjes van vier te maken en de stuks fruit in te delen en gingen de kinderen aan de slag. In totaal hebben we ongeveer een uurtje geknipt en geplakt en toen was het af.



DE SELECTIE VAN GROEP ...


Met het wereldkampioenschap voetbal voor de deur, kun je de tv niet meer aanzetten of je ziet iets over de selectie van Van Gaal. Dat bracht mij op een idee voor een knutselopdracht.


Laat alle kinderen een voetbalshirtje en broekje maken en versier deze met hun achternaam en lievelingsnummer. De hoofden maak je van een foto van het kind.



1. Neem een groot oranje vouwblad.


2. Vouw het blad tot je zestien gelijke vierkantjes hebt.


3. Knip het zoals op het plaatje.


4. Neem een klein zwart of grijs vouwblad.


5. Vouw het blad tot je vier gelijke vierkantjes hebt.


6. Knip het zoals op het plaatje.


7. Plak nu de foto van het hoofd, het shirtje en het broekje op een groen blad.


8. Versier het shirtje met een zwarte stift



LENTE VOELSCHILDERIJ


Behalve dat dit kunstwerk heel mooi uit ziet, voelt het ook erg bijzonder aan. Laat kinderen eens met meerdere zintuigen werken in de handvaardigheidsles.


Verzamel samen met de kinderen allerlei (kostenloos) materiaal met een bijzondere structuur. Denk hierbij aan: rietjes, pasta, vilt, zilverfolie, wol, stof, hout en dergelijke. Laat hen een gekleurd vel papier kiezen als achtergrond en er door te knippen en plakken een afbeelding op maken met bovengenoemde materialen.


Leg voorafgaand aan de activiteit uit dat het zowel om hoe het uitziet als hoe het voelt gaat. Laat ze na afloop aan elkaars creaties voelen. Gebruik ook je vingertoppen in plaats van je ogen bij het beoordelen van de werkjes.



MELOENDOZEN


Ken je de dozen waarin ze in de supermarkt meloenen bewaren? Het zijn kartonnen dozen met vijf deuken in de vorm van een cirkel er in. Super handig om te voorkomen dat de meloenen wegrollen, maar ook hartstikke fijn om mee te knutselen.


Knip de rondjes uit de doos (of laat de kinderen dit doen), zodat je alleen de rondjes overhoudt. Met deze rondjes kun je de leukste knutselopdrachten bedenken. Ik heb er al een aantal jaren een opdracht mee verzonnen.


Petten:

De rondjes zijn verdeeld in een soort partjes, aangegeven door een opstaande rand. Ik liet de kinderen van groep 5 elk partje in een andere kleur verven en er een klep op maken.


Insecten:

Door de rondjes in de juiste kleur te verven en pootjes te geven, mochten de kinderen uit groep 3 lieveheersbeestjes of spinnen maken. Zie hiervoor ook de foto.


Wereldbollen:

In het kader van de Kinderboekenweek 'Hallo Wereld', mochten de kinderen van groep 1/2 met blauwe en groene vingerverf een wereldbol van de rondjes maken.



HERFSTBOOM VAN TIJDSCHRIFTEN


Juf Patty heeft met haar groep 7 prachtige herfstbomen gemaakt van oude tijdschriften. Lees hier hoe jij ook deze najaarsknutsel in jouw klas aanpakt.


In de week voorafgaand aan deze handvaardigheidsles vraag je de kinderen oude tijdschriften mee naar school te nemen. Het liefst geen glossy's, maar blaadjes zoals de Margriet of de Viva.


Bekijk via het digitale schoolbord een aantal plaatjes van herfstbomen, zodat de kinderen een idee kunnen vormen over wat zij gaan maken. Met jonge kinderen is het zeker ook zinvol om te bespreken wat herfstkleuren zijn, bij oudere kinderen kun je er van uit gaan dat ze dit weten.


En dan is het moment van knutselen aangebroken. De kinderen scheuren stukjes uit de tijdschriften en plakken deze zodanig op dat ze het beeld van een boom creëren. Hierbij zoeken ze een balans tussen te kleine stukjes (heel veel werk) en te grote stukken (minder mooi resultaat).


Dankjewel juf Patty, voor deze leuke tip!



FRUITIGE HELDEN


De groep 5 van juf Mariëlle heeft tijdens de week van de pauzehap deze super leuke knutsels gemaakt. Ieder kind ontwierp zijn eigen fruitige held. Ook heel geschikt als expressieles bij het schoolontbijt.


Als voorbereiding zorg je dat je de volgende materialen klaar hebt liggen: scharen, plaksel, gekleurd papier, oude tijdschriften en een gekleurde fineliner.


Als eerste kiezen de kinderen een fruitsoort en knippen ze deze zo mooi mogelijk uit het gekleurde papier uit. Vervolgens maken ze een poppetje er van door het te versieren met ogen, oren, een neus, een mond, benen of armen.


Ten slotte kiezen ze een grappige naam voor hun fruitige held. Je kunt er zelf voor kiezen of jij de naam erbij schrijft, of dat je dit door de kinderen zelf laat doen.


Bedankt, juf Mariëlle voor deze fijne tip!


 Sint 2020 Sint 2020