Verjaardag

VERJAARDAGSKAARTJES


Verjaardag vieren in de klas, hartstikke spannend voor de meeste leerlingen.


Persoonlijk ben ik niet van de hele grootste verjaardagsfeestjes in de klas: we zingen een liedje, we zetten de jarige in het zonnetje en er wordt getrakteerd. Ik wilde de verjaardagen iets meer cachet geven, zonder dat het een circus zou worden.


Daarom deze verjaardagskaartjes. Ik laat de leerlingen er twee uitkiezen om de verjaardag nog feestelijker te maken. Zo heeft iedereen iets om zich op te verheugen!


Klik hier om de verjaardagskaartjes te downloaden.

VERJAARDAGSKALENDER KLEURPLAAT


In veel klassen is het in de eerste schoolweek vaste prik: een verjaardagskalender maken! Zo ook op de school waar ik werk. En soms wil je daar heel veel tijd in steken en soms ook niet.


Wil je eens een jaar niet te veel tijd kwijt zijn aan je verjaardagskalender, dan is dit exemplaar misschien iets voor jou. Geen voorbereiding op het kopiëren van de kleurplaat na en toch hele leuk resultaten. Veel plezier ermee.


Klik hier om de verjaardagskalender kleurplaat te downloaden.


VERJAARDAGSKALENDER


In menig klas bestaat de eerste teken/knutselles uit het maken van een verjaardagskalender. Op internet zijn er talloze leuke ideeën voor te vinden. Dit jaar wil ik echter de eerste expressielessen aan een andere opdracht besteden. En daarom heb ik een kant-en-klare verjaardagskalender gemaakt.


Het enige wat je hoeft te doen, is 'm uitprinten (doe ik op A3 formaat), de namen van je leerlingen er bij te schrijven en voila: je bent klaar! Zelf zal ik de poster daarna met boeklon bekleden, zodat deze het hele schooljaar netjes blijft (eventuele nieuwe leerlingen schrijf je er dan met een watervaste stift op). In het midden plak ik een klassenfoto. Voor jongere kinderen zou je een wasknijper aan de betreffende maand kunnen vasthangen om ze te laten zien dat de maanden van het jaar een kringloop zijn.


Klik hier om de verjaardagskalender te downloaden.VERJAARDAGSMIDDAG


Hoe worden verjaardagen bij jou op school gevierd? De meeste scholen maken er in de onderbouw echt een feest van. Voor bovenbouwkinderen wordt dit al snel saai. Daar hebben we bij ons op school een andere oplossing voor: de verjaardagsmiddag.


Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit niet helemaal mijn idee was. Verjaardagsmiddagen vierden ze op mijn school al lang voordat ik er kwam werken. Ik heb het idee alleen overgenomen en helemaal eigen gemaakt Maar goed, de verjaardagsmiddag dus.


Op de verjaardag van het kind zelf, wordt hij/zij gefeliciteerd en zingen we een liedje. Ik zorg er altijd voor dat dit kind een beurt krijgt tijdens het vertellen 's ochtends, maar that's it. Dan wachten we af tot er een stuk of vijf van zulke verjaardagen zijn geweest en dan begint de pret.


De vijf kinderen krijgen de taak om samen (gelijke inbreng) een leuke middag voor de rest van de klas te bedenken. Ze bespreken hun plan met mij en ik keur het (meestal) goed. Meestal nemen de kindeten ook wat lekkers mee, omdat ze op hun echte verjaardag niet mogen uitdelen


Dat is alles, maar het is zo'n fijne manier om de verjaardagen te vieren, want de kinderen vinden het prachtig en het levert de leerkracht totaal geen werk op. Zo hebben we dit jaar een speurtocht gehad, een de-jongens-tegen-de-meiden quiz en een slagbalwedstrijd gehad.


HIEP HOI IK BEN WEER JARIG


Gisteren heb ik mijn verjaardag gevierd in de klas. Het was een ontzettend gezellige dag waarin we hard hebben gewerkt, maar ook gevierd. Hieronder suggesties voor spelletjes, leesboeken en liedjes om ook jouw verjaardag tot een succes te maken.


Spelen:

- Woordenslinger: Laat de kinderen een slinger maken van woorden. Het volgende woord moet steeds beginnen met de laatste letter van het voorgaande woord.

- Liedjes raden: Neurie een verjaardagsliedje of zing het op lalala. De kinderen moeten raden welk liedje er uitgevoerd wordt.


Voorlezen:

- 'Nog honderd nachtjes slapen' van Milja Praagman

- 'Kikker viert feest' van Max Velthuijs

- 'Jip en Janneke: er is er een jarig' van Annie M.G. Schmidt


Zingen:

- 'Hiep hoi' van Leonie Sazias. Klik hier om het te beluisteren.

- 'Ik ben jarig' van Kidz DJ. Klik hier om het te beluisteren.


Klik hier om bovenstaande boeken te kopen via bol.com


 Sint 2020 Sint 2020