Kerst

E-BOOKS

T4
T5
T6
T7
T8
R4
R5
R6
R7
R8


KERST QUIZ


Kinderen zijn dol op quizzen, zeker wanneer deze via Kahoot gespeeld kunnen worden. Ik maakte er eentje voor tijdens de kerstviering.


Dit jaar zal de kerstviering op veel scholen in een aangepaste vorm zijn, vanwege de corona pandemie. Heel veel kan niet zoals normaal doorgaan, maar een quiz kan gelukkig wel nog gewoon. Of je nu met je klas thuiszit of gezellig samen op school, Kahoot kan overal.


Klik hier om de kerst quiz voor groep 7-8 te spelen via Kahoot.

Klik hier om de kerst quiz voor groep 5-6 te spelen via Kahoot.


Let op! De vragen komen grotendeels overeen met onderstaande 'opzoekvaardigheden kerstquiz'. Beide activiteiten in je groep aanbieden, kan dus niet.


5
6
7
8
13
kerstbundel compleet promotie (17)
15
kerstbundel compleet promotie (18)
kerstbundel compleet promotie (16)
14
kerstbundel compleet promotie (19)
9
10
11
12
1
kerstbundel compleet promotie (2)
3
4

OPZOEKVAARDIGHEDEN KERSTQUIZWil je je leerlingen aan hun opzoekvaardigheden laten werken? Dan kan dat met deze quiz. Leuke bonus is dat je ook nog eens helemaal in de kerstsfeer komt.


Je speelt de quiz in teams. Het enige dat je nodig hebt, is voor elk team pen en papier en een device (tablet, computer, laptop) om op internet te zoeken.


Ronde 1:


In de eerste ronde lees je alle 20 de vragen voor. Je neemt daarvoor ruim de tijd. De kinderen schrijven het antwoord op, als ze dat weten en maken anders aantekeningen van de vraag. Na ronde 1 mogen ze hun antwoorden laten zien en geef je voor elk goed antwoord 10 punten. Je vertelt de andere teams natuurlijk niet wat de goede antwoorden waren.


Ronde 2:


Nu krijgen de kinderen tien minuten de tijd om de resterende antwoorden op te zoeken. Maar... je leest de vragen niet nog een keer voor. Ze moeten dus antwoorden opzoeken op basis van de aantekeningen die ze in ronde 1 hebben gemaakt. Voor elk goed antwoord verdienen ze nu 5 punten.

 


Klik hier om de opzoekvaardigheden quiz ‘kerst-traditie’ te downloaden.

Klik hier om de opzoekvaardigheden quiz ‘kerst-films’ te downloaden.

Klik hier om de opzoekvaardigheden quiz ‘kerst-muziek’ te downloaden.

SpeelgoedSpeelgoed


KERST PLAYLIST


In deze muziekles voor kerst gaan de kinderen aan de slag met luisteren naar muziek op een bijzondere manier. Mijn groep 7/8 gaat namelijk een playlist met muziek maken die tijdens de kerstviering voor de hele school afgespeeld gaat worden.


Met de hele groep maken we afspraken over welke muziek er op de playlist moet komen te staan. Er moeten liedjes zijn die geschikt zijn voor de onderbouw en liedjes voor de bovenbouw. Er moeten rustige liedjes zijn, maar ook sfeervolle gezellige liedjes. De taken worden verdeeld en de kinderen gaan in tweetallen op de laptop op zoek naar de liedjes. Daarna lichten de kinderen hun keuzes toe aan de rest van de klas en maken we een definitieve keuze voor de liedjes.KERSTLIEDJES BOVENBOUW


Een paar leuke kerstliedjes voor de bovenbouw. Daar was ik naar op zoek. Ik wilde dit jaar eens een keertje niet de geijkte kerstliedjes. De vier liedjes die ik heb verzameld zijn geschikt voor de midden- en bovenbouw en kunnen zowel op een christelijke als openbare school gebruikt worden.


Sommige liedjes heb ik in de afgelopen jaren ook gebruikt in de klas. Andere liedjes heb ik op internet gevonden. In de links hieronder kun je ze beluisteren en de tekst downloaden.


Rudolf dat is een rendier:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


De kerstezel:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Ik ben een kerstbal:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Eventjes kerstmis:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.SOKPOP SNEEUWPOP


Misschien heb je een van deze filmpjes al eens via Facebook of Pinterest langs zien komen. Het is niet mijn idee en de oorspronkelijke bron kan ik niet meer vinden.


Dit jaar maak ik deze sokpop sneeuwpoppen met mijn klas, dus ik wilde ze toch met je delen.

Zorg dat je net zoveel sokken hebt als leerlingen. Heb je 24 leerlingen, koop dan 12 paar sokken. Je hebt ook flink wat rijst nodig. Met één kilo rijst, heb je genoeg voor ongeveer zes leerlingen. Voor de rest kun je alle instructies in het filmpje vinden. Leuk is het wanneer je de kinderen voor de rest helemaal vrij laat met versieren, zodat ieder kind een andere sneeuwpop maakt en je een hele familie in je klas kunt tentoonstellen.


Klik hier om een filmpje te bekijken via youtube.KERST WERKBOEKJES


In de drukke tijd voor de kerstdagen is het altijd fijn om een boekje met wat klaaropdrachten in je klas te hebben liggen. Daarom heb ik voor verschillende groepen een kerst werkboekjes gemaakt.


De boekjes bestaan uit leuke pagina's met puzzels en kleuropdrachten, maar ook leerwerkjes zoals schrijfpatronen en kloksommen.


Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.GELUIDENKERSTBOOM


Ik vind het altijd leuk en leerzaam om een muziekles te beginnen met het verklanken van geluiden via een muurpartituur. Met kerst doe ik dat als volgt.


Op het bord staat een geluidenkerstboom getekend. Wanneer de leerkracht met de aanwijsstok stok een geluid aanwijst, verklanken de leerlingen dit geluid vocaal. De afspraak hierbij is dat wanneer de stok het bord niet raakt, het helemaal stil is. De leerkracht kan geluiden aanraken en dan het bord weer los laten (losse klanken) of met de stok van de ene naar de andere klank gaan (verbonden klanken). Als de leerlingen de opdracht begrijpen en goed kunnen uitvoeren, is niet meer de leerkracht de dirigent, maar één van de leerlingen.


Je kunt deze activiteit moeilijker maken door twee kinderen tegelijk dirigent te laten zijn. Een leerling is dan bijvoorbeeld dirigent voor de jongens en de ander voor de meisjes.


Variatietip: de instrumentenkerstboom. Hierbij verdeel je de instrumenten die je in jouw klas hebt over de kinderen. Bij iedere tak van de boom schrijf je een ander instrument. Als je een instrument aanraakt, mogen de kinderen die dat instrument hebben, geluid ermee maken.KNOTSGEKKE KERSTKAART


In deze bonte knutselopdracht kunnen kinderen uit de bovenbouw al hun creativiteit kwijt. Het resultaat is een super grote kerstkaart.


Voordat je begint, zorg je dat de volgende materialen klaar liggen: oude kerstkaarten, inpakpapier met kerstmotief, scharen, lijm, verschillende kleuren glitter.


Laat de kinderen een groot en dik vel papier helemaal beplakken met kerst inpakpapier. Dat wordt namelijk de achtergrond van de kaart. Maak dan met nog meer inpakpapier een afbeelding op deze achtergrond, bijvoorbeeld een kerstboom of een sneeuwpop. Laat de afbeelding opvallen door de randen ervan met lijm na te trekken, waarna je er glitter overheen strooit. Daarna versier je de kaart verder door  afbeeldingen te knippen uit oude kerstkaarten en deze erbij te plakken.


Zorg voor zo veel mogelijk verschillende kleuren en motieven, zodat er steeds iets nieuws te ontdekken is op de kerstkaart.  Als de kaart helemaal af is, dan kun je op de achterkant een blaadje plakken met daarop een mooie kerstwens voor papa en mama.SNEEUWKRISTALLEN


Met deze gemakkelijke, maar o zo leuke vouw- en knipopdracht, breng je je klas meteen in kerstsfeer. Je hebt er alleen wit papier en scharen voor nodig en het resultaat is altijd mooi!


Laat de kinderen uit een vel papier een zo groot mogelijke cirkel knippen. Het gemakkelijkste is het als jij die cirkel van te voren er op getekend hebt. Daarna vouwen ze hun cirkel vier keer achtereenvolgend in de helft. Je houdt dan een hele smalle punt over. Uit die punt knippen ze hoekjes en vormpjes naar eigen invulling. Belangrijk is dat ze de punt niet doorknippen. Is de leerling tevreden, dan vouwt hij of zij de cirkel weer open. Het resultaat is dan een prachtig sneeuwkristal.


Kijk ook hieronder voor het stappenplan. De voorbeelden zijn gemaakt door leerlingen uit groep 5.WIJ ZIJN BLIJ EN WE VIEREN ...


Juf Resi heeft heel wat jaartjes geleden zelf een tekst bedacht op de melodie van 'Walking in a winter wonderland'. Dit is nu nog steeds een succesnummer als ik het aan groep 5 leer.


Meestal zing ik het zo: refrein, couplet 1, refrein, couplet 2, refrein, refrein. In de lagere groepen leer ik de kinderen alleen het refrein aan en zing ik de coupletten zelf. Vanaf groep 4 of 5 kunnen de kinderen de coupletten ook gemakkelijk zelf zingen.


Refrein:

Wij zijn blij en we vieren

Wij gaan alles versieren

Een boom en een bal, een kind in een stal

Kerstmis is een heerlijke tijd


Couplet 1:

In onze klas daar staat een mooie kerstboom

Samen met de juf is 'ie versierd

Met ballen, klokken, sterren en met slingers

Ja, wij weten wel hoe kerstmis wordt gevierd


Couplet 2:

En in die stal daar zetten wij figuren

Een os, een ezel, schaapjes en nog meer

Maria, Jozef, koningen en herders

En dan ook nog het kindje, klein en teer


Bedankt juf Resi, voor dit mooie lied!


Kerst 2021Kerst 2021