Websites


WORDLE


Moederdag valt in de meivakantie en je hebt geen tijd meer om een knutselwerkje te maken. Wat doe je dan? Gelukkig had mijn lieve collega juf Milou een goede tip voor me. Laat de kinderen een wordle maken voor hun moeder.


Wordle, wat is dat? Wordle is een website waarop je collages kunt maken van woorden. Je voert simpelweg een stuk of twintig woorden in, in dit geval woorden die je moeder omschrijven en drukt op de knop. Dan verschijnt er een collage die je middels een uitgebreid menu nog helemaal kunt verfijnen en aanpassen. Wil je dat een woord groter wordt dan de rest, dan voer je het gewoon meerdere malen in. Plak de woorden op een mooie achtergrond en voila: daar is je moederdagcadeau!


Klik hier om een woordcollage te maken via wordle.


Dankjewel, juf Milou, voor deze super tip!


LERAAR 24


Misschien trap ik een open deur in en kent iedereen de website van Leraar 24 al, maar er zijn vast ook nog meesters en juffen die nog niet van de website hebben gehoord. Leraar 24 is een platform van, voor en door leraren dat zich richt op de dagelijkse praktijk in de school.


Op Leraar 24 vind je talloze informatie beeldfragmenten die aansluiten bij jouw beroep als leraar. Bijvoorbeeld een filmpje dat uitlegt hoe het directe instructiemodel werkt, of een video met voorbeelden van hoe je een slecht nieuwsgesprek kunt voeren. Ik vind dit super handig, want soms leer je veel meer er van als je iets ziet, dan wanneer je het alleen leest.


Klik hier om de website www.leraar24.nl te bezoeken.



WOORDZOEKER MAKEN


Op internet kun je over bijna alle onderwerpen woordzoekers vinden. Soms wil je echter een woordzoeker die zo specifiek is, dat je hem zelf moet maken. En dat kan!


Via de website van Online Klas kun je naast het spelen van allerlei leerspellen, helemaal zelf woordzoekers maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de gewenste woorden invoeren en aangeven hoe groot het veld moet zijn. Super leuk om woordzoekers te maken van je doelwoorden van woordenschat of spelling. Of voor een woordzoeker van de leerlingnamen voor de eerste schooldag.


Klik hier om de website Online Klas te bezoeken.

Klik hier om een woordzoeker te maken via Online Klas.



JUFFEN EN MEESTERS ONLINE


Behalve ikzelf zijn er nog veel meer meesters en juffen die hun ideeën beschikbaar stellen voor collega's door middel van een website. Als ik een fijne juf of meester website vind, stel ik jullie daarvan op de hoogte.


Juf Inger:

De website van juf Inger is in 2011 begonnen als een blog, maar twee jaar later was er zoveel naamsbekendheid dat ze er een echte website van heeft gemaakt. Juf Inger geeft les aan de groepen 3, 4 en 5 en heeft de opleiding Master Sen gevolgd. Op deze website vindt je ontzettend veel materialen en ideeën die je zo in je klas kunt inzetten.


Digifemke:

Met Femke heb ik samen op de PABO in Heerlen gezeten. Als onderdeel van een minor heeft Femke de website Digifemke opgericht. En sindsdien is ze deze blijven onderhouden. Op deze vrolijke onderwijsblog kun je terecht voor lesideeën behorende bij alle vakken en alle groepen van de basisschool.


Juf Shanna:

De website van juf Shanna is hartstikke handig als je op zoek bent naar leuke werkbladen of werkboekjes. Zij maakt deze zelf en ze zien er altijd hartstikke vrolijk uit. Vooral bij de methode Veilig Leren Lezen is er ontzettend veel materiaal te vinden op deze website.


Juf Maike:

Juf Maike heeft ervaring in groep 3 en bij de kleuters. De materialen die ze ontwerpt zijn dan ook vooral voor deze groepen. Daarnaast heeft ze veel tips voor het klassenmanagement en is er op de website van juf Maike veel aandacht voor kinderboeken.


Klik hier om de website van Juf Inger te bezoeken.

Klik hier om de website van Digifemke te bezoeken.

Klik hier om de website van Juf Shanna te bezoeken.

Klik hier om de website van Juf Maike te bezoeken.


DIPLOMA MAKER


Voor een tafeltjesdiploma en een basisschool oorkonde kun je op mijn website terecht. Maar soms heb je ook diploma's nodig voor hele andere gelegenheden. Daar is de website www.diplomamaker.nl hartstikke handig voor.


Aan de hand van een simpel menu vul je de nodige gegevens uit, kies je een lettertype, kantlijn en plaatje, en voila! Binnen no-time een persoonlijk diploma om je leerlingen te laten zien hoe trots je op ze bent!


Klik hier om de website www.diplomamaker.nl te bezoeken.


WK POULE


Wil je een WK Poule organiseren voor je klas of school, maar heb je geen zin om uitslagen bij te houden, dan is een poule via een website wellicht een goed idee voor jou.


Op een van de scholen waar ik werk, is er een poule gestart via de website www.wkvoorspellen.nl. Je kunt daar zelf een groep aanmaken en beheren. Kinderen kiezen er zelf voor of ze wel of niet mee willen doen en de winnaars worden automatisch bepaald.


Klik hier om de website www.wkvoorspellen.nl te bezoeken.



NAMENKIEZER


Bij het geven van beurten, maak je als leerkracht altijd een inschatting welke naam je het beste kan noemen. Echter, soms zijn er ook momenten dat je gewoon willekeurig beurten wilt geven. Dat is best moeilijk, want sommige kinderen zie je gemakkelijk over het hoofd en anderen kies je onbewust vaker. 


Ik ben al een tijdje op zoek naar een leuke oplossing hiervoor en die heb ik nu. Op internet zijn verschillende namenkiezers te vinden. De Random Name Picker van www.classtools.net vind ik persoonlijk de fijnste en leukste. Je voert de namen van je leerlingen in door op edit/save te klikken. Dan verschijnt er een 'rad van fortuin'-achtig wiel in je beeldscherm met al je leerlingen er op. Dan is het alleen nog een kwestie van draaien!


Klik hier om de Random Name Picker van www.classtools.net te gebruiken.



TULE SLO


Veel leerkrachten volgen blindelings de methodes die er op school worden gehanteerd. Ik maak me er zelf ook regelmatig schuldig aan. Echter, zo’n methode zit vol met ‘franje’, oftewel activiteiten die alleen zijn toegevoegd voor de leuk. Je beslist als school en als leerkracht zelf wat je wel en niet doet. Om die beslissing goed te onderbouwen, kun je de website tule.slo.nl gebruiken.


TULE staat voor Tussendoelen en leerlijnen. En SLO staat voor Stichting Leerplan Ontwikkeling. Op deze website staan voor de vakgebieden Nederlands, Engels, Friese taal, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie en Bewegingsonderwijs de kerndoelen beschreven. Elk kerndoel is onderverdeeld in meerdere leerlijnen, waarvan de tussendoelen voor alle groepen uit het basisonderwijs worden beschreven.


Klik hier om de website Tussendoelen en Leerlijnen van SLO te bezoeken.



WORKSHEETWORKS


Afgelopen weekend heb ik een geweldige website ontdekt, www.worksheetworks.com . Hier kun je zelf allerlei hele mooie werkbladen samenstellen en downloaden. Het fijnste vind ik de mogelijkheid om zelf teksten te typen en die te laten afdrukken als schrijfblad.


Omdat de website in het Engels is, kun je in een Nederlandse klas niet alle mogelijkheden voor werkbladen benutten. De schrijfbladzijdes ga ik echter dankbaar gebruiken. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is onder aan dit artikel op de link te klikken. Daar maak je je keuze uit verschillende schrijfstijlen en dan is het een kwestie van overtypen. Super eenvoudig.


Klik hier om zelf schrijfbladen te maken via www.worksheetworks.com.

Klik hier om de website www.worksheetworks.com te bezoeken.




TAFELTJES APPS


Hoeveel kinderen uit jouw klas hebben thuis een IPad of tablet tot hun beschikking. Vast meer dan je denkt? En hoeveel besteden liever tijd aan het spelen van spelletjes op dit apparaat, dan aan huiswerk?


Gebruik deze informatie in jouw voordeel en laat kinderen zien hoe leuk het is om via de IPad of tablet bijvoorbeeld de tafelsommen te oefenen. Zie hieronder het overzicht van gratis te downloaden tafeltjes apps dat ik samen met de kinderen van groep 5 heb opgesteld.


Tafels trainen FREE:

Oefent de tafeltjes in spelvorm, leest de sommen indien nodig voor en past zich aan op jouw niveau.


Reken Tafels Spel (gratis):

Verdien medailles, trofeeën en stickers voor de tafels die je goed hebt en oefen de tafels die je moeilijk vindt nog een keer.


Sprekende Tafels Trainer:

Verdien munten door tafeltjessommen goed te maken en speel met deze munten puzzelstukjes weg waardoor de geheime afbeelding zichtbaar wordt.


Typ bij de App store de bovenstaande titels in en download de apps eenvoudig en gratis. Weet je nog meer leuke tafeltjes apps, laat het me dan weten door op het envelopje  boven op deze pagina te klikken.




KRANTEN MAKEN


Onlangs heb ik een super fijne website ontdekt waarmee je gemakkelijk krantenpagina's kunt ontwerpen.


In het verleden heb ik met verschillende groepen een krantenpagina gemaakt. Meestal op papier, maar ook wel eens op de computer. In het opmaken van de verschillende teksten die de kinderen maken en het opplakken er van gaat vaak ontzettend veel tijd zitten.


Met deze website is dit allemaal niet nodig. Je kiest simpelweg een opmaak die jou aanstaat en bij het thema past en plakt de teksten van de kinderen er in. Het resultaat ziet er hartstikke professioneel uit.


Klik hier om naar de website www.krantenmaken.nl te gaan.



CLASSROOM TIMERS


De website www.online-stopwatch.com heeft sinds kort een speciale pagina met timers voor in de klas.


Het is altijd prettig om te weten hoe lang je nog voor een opdracht hebt. Om deze tijden voor kinderen te visualiseren, maken veel scholen gebruik van timetimers of kleurenklokjes. Heb je deze hulpmiddelen niet tot je beschikking, dan is deze website wellicht iets voor jou.


Je kunt er uit verschillende timers kiezen die allemaal op een duidelijke, maar ook kindvriendelijke manier de verstrijkende tijd zichtbaar maken.


Klik hier om de classroom timers te gebruiken.



SOMETICS


Om je groep sociaal-emotioneel in kaart te brengen, is het zinvol om een sociogram af te nemen. Zeker wanneer jouw school niet over een sociaal-emotioneel leerlingvolgsysteem beschikt. Ik gebruik hier graag de website www.sometics.nl voor.



Als je alle beschikbare opties van deze website wilt gebruiken, dan moet je een betaal-account aanmaken. Met de gratis account, kun je echter ook al heel wat


Het werkt als volgt. Nadat je aangemeld bent, voer je de namen van de leerlingen uit je klas in. Je krijgt dan de mogelijkheid ze om beurten een drietal vragen te laten beantwoorden over werken en spelen. Het wijst zich voor jou en de kinderen vanzelf.


Klik hier om naar de website van Sometics te gaan.



FESTISITE


Tijdens het surfen op internet ontdekte ik www.festisite.nl. Het is een website waarmee je lootjes kunt trekken, gedichten kunt schrijven en surprises kunt maken. Super voor Sinterklaas dus, maar ook geweldig voor in de klas.


Wanneer je op de homepage van de website komt, kun je kiezen voor 'surprises en creatief'. Als je daarop klikt, vind je talloze mogelijkheden om je eigen geld te ontwerpen, om tekst in gekke vormen te zetten, om logo's na te maken en nog veel meer. Kijk maar naar de voorbeelden die ik met behulp van deze website heb gemaakt.


Klik hier om naar de website van Festisite te gaan.


SOMMENMAKER


Met deze website maak je gemakkelijk en snel rekenwerkbladen voor je klas.


Je kunt kiezen uit werkbladen voor de klok, breuken, cijferen of gewone sommen. Per categorie kun je ook weer opties aangeven. Bij gewone sommen kun je bijvoorbeeld voor erbij, eraf, keer en gedeeld door.


Klik hier om naar de website van sommenmaker te gaan.


 Sint 2020 Sint 2020