Kleuters

 

 

KLEURENLIED

 

Na een vormenlied, kon een kleurenlied natuurlijk niet uitblijven. Dus ook dat heb ik bedacht. Het is weer gemakkelijk te zingen op de bekende melodie van ‘Daar was laatst een meisje loos’. Je zet het in om de herkenning van de kleuren te oefenen.

 

Zorg ervoor dat alle kinderen een kleur vasthebben. Dat kan een blaadje zijn of een balletje, maar ook heel goed een totaal ander voorwerp; als het maar één kenmerkende kleur heeft. Dan zing je het liedje en mogen de kinderen het voorwerp omhoog houden wanneer hun kleur wordt genoemd. Natuurlijk zing je niet elke keer ‘roze’, maar vervang je dit door andere kleuren!

 

Klik hier om de poster van ‘het kleurenlied’ in pdf te downloaden.

 

VORMENLIED

 

Speciaal voor bij de kleuters bedacht ik dit vormenliedje. Het is heel eenvoudig te zingen op de bekende melodie van ‘Als je blij bent, ja dan klap je in je handen’ en je kunt het gebruiken om alle vormen te oefenen.

 

Hoe zet je het vormenlied in je klas in? Zorg er eerst voor dat alle kinderen een vorm vast hebben. Dat kan door vormen uit te knippen, pictogrammen te gebruiken of gewoon met de logiblokken. Zing dan het liedje.

 

Verander het lied elke keer door voor een andere beweging en een andere vorm te kiezen. Alleen de derde regel van het lied blijft hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan:

 

- Als jij een vierkant in je hand hebt, ga je staan.

- Als jij een driehoek in je hand hebt, spring omhoog.

- Als jij een cirkel in je hand hebt, draai je rond.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos. Begin met de basisvormen vierkant, rechthoek, driehoek en cirkel en bouw uit naar de ovaal, de diamant en de ster. Veel plezier met oefenen!

 

Klik hier om de poster van ‘het vormenlied’ in pdf te downloaden.

 

MEMORY SPELLEN

 

Memory is een hartstikke leerzaam spel, gemakkelijk te maken en leuk voor alle leeftijden. Daarom ben ik aan de slag gegaan met het maken van verschillende memory spellen voor kleuters. Elke spel is uniek en heeft een andere doelstelling. Regelmatig zal ik deze pagina aanvullen met nieuwe spellen.

 

Dieren(huiden) memory

 

Het doel van dit spel is eenvoudig, namelijk het matchen van het dier met de bijbehorende dierenhuid. Sommige dieren zijn gemakkelijk (pauw, lieveheersbeestje), maar ander dieren (tijger, luipaard) zijn moeilijker. Wil je het gemakkelijker maken, kun je ook enkele paren eruit laten.

 

Klik hier om ‘dieren(huiden) memory’ te downloaden.

 

Patronen en vormen memory

 

Dit spel kun je op twee manieren spelen. Óf je zoekt naar paren met precies dezelfde vorm, óf je zoekt naar paren met hetzelfde patroon. Er moet echt kritisch gekeken worden! Deze kaartjes zijn ook geschikt om tweetallen te maken.

 

Klik hier om ‘patronen en vormen memory’ te downloaden.

 

 

Sale