Middenbouw

Lessen van Lisa

 

 

 

SPLITS ZONNETJES

 

Het splitsen van de getallen tot op z'n minst tien is een vaardigheid die de kinderen aan het eind van groep drie zouden moeten beheersen. Sommige kinderen vinden het erg moeilijk om dit uit hun hoofd te doen. Omdat blijven oefenen met blokjes en dergelijke niet erg handig is, heb ik hier materiaal voor bedacht.

 

Je print de splits zonnetjes uit op stevig, geel papier en knipt ze uit. Stevig, omdat er mee gevouwen moet worden en geel, omdat het dan echte zonnetjes lijken. Bij het splitsen van zes in vier en ... mogen ze het splits zonnetje van zes gebruiken. Ze vouwen vier zonnestraaltjes naar achteren. Hoeveel zonnestraaltjes blijven over? Twee! Dan is dat het antwoord.

 

Klik hier om de splits zonnetjes te downloaden.

 

 

TAFELTJESDIPLOMA

 

Als kinderen hard hun best hebben gedaan om de tafeltjes van 1 t/m 10 uit hun hoofd te leren, en dat is gelukt, dan verdienen ze ook een beloning. Daarom heb ik een tafeltjesdiploma gemaakt.

 

Zelf plak ik het geprinte diploma altijd op een groter, gekleurd vel papier en laat ik de leerling het inkleuren. Daarna komt het officiële gedeelte waarbij de leerkracht en de leerling hun handtekening zetten. Waarna de trotse tafelkampioen het onder luid gejuich van de klas overhandigd krijgt.

 

Klik hier om het tafeltjesdiploma te downloaden.

 

 

REBUS

 

In de taalbeschouwingles moeten kinderen wel eens een rebus oplossen. Sommige leerlingen vinden dat best moeilijk. Daarom heb ik een oefenblad gemaakt.

 

In dit oefenblad staat een verhaal in rebusvorm. Je zou het blad ook als extra werk blad kunnen gebruiken. Geschikt voor leerlingen van groep 4 of 5.

 

Klik hier om de rebus te downloaden.

 

 

SCHRIJFBLAADJES

 

Op school oefenen kinderen het schrijven in groep 3, 4 en 5 met de liniering 6-4-6 of 7-5-7. In de schrijfschriftjes staat deze liniering al. Soms is het echter ook handig om losse blaadjes ervan te hebben.

 

Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken bij de netversie van een stelopdracht, of om een kind thuis extra te laten oefenen. Op internet kon ik geen handige blaadjes vinden op A4 formaat, dus ik heb er zelf een gemaakt.

 

Klik hier om het schrijfblad te downloaden.

 

 

 

LETTERKAARTJES B EN D

 

Een van de meest voorkomende problemen bij het aanvankelijk lezen, is toch wel de b / d verwisseling. Door bij kinderen, die dit moeilijk blijven vinden, een kaartje op de tafel te plakken, help je hen al de lettervorm goed te leren onthouden.

 

Wat lastig! Als je een plaatje van een huis omdraait, dan is het nog steeds een huis. Maar als je een letter omdraait, dan krijg je ineens iets heel anders. Veel kinderen vinden dit heel moeilijk. Ik heb er een kaartje voor gemaakt, met de leesletter, de schrijfletter, en het plaatje.

 

Let wel op dat je maar één van de kaartjes op tafel plakt. Kies dus voor b óf d. Zo onthoudt het kind gemakkelijker welke klank bij de letter op tafel hoort. Zou je beide kaartjes op tafel plakken, dan maak je het onnodig ingewikkeld.

 

Klik hier om de letterkaartjes te downloaden.

 

AUTOMATISEREN DOOR TE FLITSEN

 

Ik heb een viertal powerpoints gemaakt, waarin de erbij- en erafsommen tot 10 en tot 20 aan bod komen. Zo kun je het digitale schoolbord inzetten om deze sommen te automatiseren.

 

In groep 3 en 4 moeten er nog heel veel sommen worden geautomatiseerd. Veel rekenmethodes gebruiken daar flitskaartjes voor. Deze zijn heel handig voor wanneer er zelfstandig, of in tweetallen wordt geoefend. Wil je echter klassikaal flitsen, dan zijn deze kaartjes vaak te klein. Voor het klassikaal flitsen, gebruik ik deze presentaties.

 

 

Aftrekken tot 10 kun je hier downloaden. Aftrekken tot 20 kun je hier downloaden.

Optellen tot 10 kun je hier downloaden. Optellen tot 20 kun je hier downloaden.