Techniek
Speelgoed algemeen

EENVOUDIG TECHNIEKCIRCUIT

 

 

Een paar weken geleden moest ik zeer last-minute een leuk, maar ook leerzaam dagprogramma opstellen voor groep 5 t/m 7. Het werd een techniekcircuit.

 

 

Start

 

Korte instructie van de drie activiteiten. Leerlingen in drie subgroepen over de activiteiten verdelen.

 

 

Activiteit 1 - bruggen bouwen

 

Benodigdheden per subgroep: 40 saté prikkers, 1 rol plakband, twee tafels die ongeveer 25 cm uit elkaar staan, verschillende gewichtjes.

 

In deze activiteit werken alle leerlingen uit de subgroep samen. Geef ze de materialen en de opdracht één zo sterk mogelijke brug te bouwen, maar vertel ze niet hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.

 

 

Activiteit 2 - katapult maken

 

Benodigdheden per leerling: 6 lolliestokjes, 4 elastiekjes

 

Bij deze tweede activiteit is het 'ieder voor zich'. De leerlingen maken namelijk elk een eigen katapult. Hoe dat moet, is te zien in het filmpje in deze link.

 

 

Activiteit 3 - lego doolhof

 

Benodigdheden per tweetal: lego bouwplaat en bouwstenen, knikker.

 

Bij de laatste activiteit werken de leerlingen in tweetallen samen. Ze plaatsen de lego bouwstenen zo op de bouwplaat dat er een doolhof ontstaat waar de knikker vervolgens z'n weg in moet vinden.

 

 

Afsluiting

 

Nu wordt er gekeken welke van de drie bruggen het sterkst is, door er allerlei gewichtjes op te zetten of aan te hangen. Ten slotte gaan alle leerlingen naar buiten met hun katapult en een briefje met hun naam erop. Het briefje wordt verfrommeld en door iedereen tegelijk vanaf hetzelfde startpunt gelanceerd. Wiens katapult schiet het verst?