Breuken, procenten, verhoudingen

MEMO…DRIE!


Rekenen leer je door veel te oefenen. En oefenen hoeft niet saai te zijn. Denk eens aan een rekenspel. Onderaan dit bericht kun je zo’n rekenkaartspel downloaden. Even printen, knippen en (eventueel) lamineren en je leerlingen kunnen aan de slag.


Je hoort al in de naam van het ‘Memo…drie’ spel dat het lijkt op memory. Dat is ook zo, alleen nu gaat alles in drietallen. Je mag dus per beurt drie kaartjes omdraaien. Zijn ze alledrie hetzelfde, dan mag je ze houden en ben je nog eens. Zijn ze verschillend, dan is de volgende aan de beurt. Wie op het eind de meeste kaartjes heeft, is de winnaar.


Klik hier om 'Memo..drie' breuken (groep 7) te downloaden.


Houd deze pagina trouwens in de gaten, want binnenkort verschijnen er nog veel meer ‘Memo…drie’ rekenkaartspellen!



PLAATJES VERGROTEN


De kinderen van groep 3 oefenen op dit moment met het vergroten of verkleinen van een tekening met behulp van ruitjes. Ze vinden het super leuk en vragen voor meer en uitdagendere oefenstof. Daarom heb ik een aantal werkbladen gemaakt.


De meeste kinderen vinden het fijn om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. Je kunt ze er echter ook heel goed mee helpen. Kinderen die bijvoorbeeld niet zelf kunnen bepalen waar ze moeten beginnen, kun je helpen door ze een 'startpunt' te geven. Let ook op dat ze de hoekpunten van de tekeningen op de goede plaats in het vergrote figuur zetten.


Klik hier om de vier werkbladen te downloaden.



BREUKEN EN PROCENTEN MEMORY


In de afgelopen weken ben ik met de leerlingen van mijn groep 8 een heel blok intensief bezig geweest met de herhaling van het rekenonderdeel breuken, procenten en verhoudingen. Ik heb veel aandacht gestoken in het inzichtelijk maken van de samenhang tussen breuken, procenten, verhoudingen en kommagetallen. Aan het eind van het blok konden de kinderen haarfijn uitleggen wat deze met elkaar te maken hebben.


Hoewel we nu alweer met een ander onderwerp bezig zijn, leek het me geen slecht idee om dit nog af en toe terug te laten komen. En dat wil ik doen met het onderstaande spel. Het is een memory spel met breuken en procenten. De bedoeling is dat wanneer je bijvoorbeeld het kaartje met '20%' omdraait, dat je dat koppelt aan het kaartje '1/5'. Zo kunnen de leerlingen spelenderwijs oefenen met het inslijpen van de belangrijkste breuken en percentages.


Klik hier om de memorykaarjes te downloaden.



BREUKENCIRKELS


Breukencirkels zijn altijd handig om in je bovenbouwgroep bij de hand te hebben. Je hebt ze nodig als je in groep vijf over begrippen als 'een kwart' spreekt, of in groep 6 voor het eerst breuken aanbiedt. Maar ook bij het aanbieden van procenten in de groepen 7 en 8 kunnen ze handig van pas komen.


In voorgaande jaren heb ik de cirkels gemaakt van gekleurd papier dat ik door het te vouwen in breuken verdeelde. Daar ging echter steeds veel tijd in zitten. Dat moet makkelijker kunnen!


Daarom heb ik de cirkels van 1, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10 en 1/12 nu in een documentje bij elkaar gezet. Nu hoef ik ze alleen nog maar te printen op verschillende kleuren papier en de kinderen ze laten uitknippen. En voila, mijn breuken oefenmateriaal is weer klaar!


Klik hier om de breukencirkels te downloaden.


 Sint 2020 Sint 2020