Vader- en moederdag

TATTOO VOOR PAPA

 

Vorig jaar had ik geen tijd om een uitgebreid knutselwerk te maken voor Vaderdag. Toch wilden we de papa’s in het zonnetje zetten en vond ik een ander idee. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit idee niet zelf heb bedacht, maar ergens op Pinterest heb gezien, echter ik kan de oorspronkelijke bron niet meer vinden. En aangezien ik het jullie toch niet wild onthouden…

 

Maak van alle kinderen een foto waarin ze hun mouwen opstropen en hun arm/schouder naar voren steken. Open de foto’s in Paint (of een fotobewerkingsprogramma) en plak er een plaatje van een tattoo waarop ‘papa’ staat op. Deze plaatjes vind je gewoon op internet. Let er op dat je ‘transparante selectie’ aanklikt wanneer je Paint gebruikt.

 

Het resultaat is een mooie foto waar papa hopelijk om kan lachen. En bij de echte foto’s staat er natuurlijk ook het gezichtje erbij. Ik heb het er alleen afgeknipt om de privacy van deze lieve jongeman te bewaren.

 

WORDLE

 

Moederdag valt in de meivakantie en je hebt geen tijd meer om een knutselwerkje te maken. Wat doe je dan? Gelukkig had mijn lieve collega juf Milou een goede tip voor me. Laat de kinderen een wordle maken voor hun moeder.

 

Wordle, wat is dat? Wordle is een website waarop je collages kunt maken van woorden. Je voert simpelweg een stuk of twintig woorden in, in dit geval woorden die je moeder omschrijven en drukt op de knop. Dan verschijnt er een collage die je middels een uitgebreid menu nog helemaal kunt verfijnen en aanpassen. Wil je dat een woord groter wordt dan de rest, dan voer je het gewoon meerdere malen in. Plak de woorden op een mooie achtergrond en voila: daar is je moederdagcadeau!

 

Klik hier om een woordcollage te maken via wordle.

 

Dankjewel, juf Milou, voor deze super tip!

LIEVE PAPA, LIEVE MAMA

 

Op vader- of Moederdag is er niets leuker*, dan gewekt worden door je kind(eren) met een zelfgemaakt ontbijtje, een knutsel en natuurlijk een gedichtje.

 

En het liefst ieder jaar een ander gedichtje!

 

Ik heb er ook voor zowel papa als mama eentje gemaakt. Wellicht meer geschikt voor de bovenbouw, dan voor de onderbouw. Je zou ze kunnen laten overschrijven door je leerlingen, maar ze zijn ook mooi genoeg om zo uit te printen en mee te geven.

 

Klik hier om het gedichtje ‘lieve papa’ te downloaden.

Klik hier om het gedichtje ‘lieve mama’ te downloaden.

 

* Tenminste, dat stel ik me zo voor. Ik heb geen kinderen.

 

 

BOEKETJE VOOR MAMA

 

Wat zou je dit jaar nou eens knutselen voor Moederdag?

Een bloemetje lijkt afgezaagd, maar als je er een gemengd

boeket van maakt, is het veel leuker. En met wat

cellofaanpapier er omheen en een kaartje er aan, is het

boeket net echt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lely:

Je hebt een groen en een blauw vouwblaadje nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Trek op het blauwe vouwblaadje je hand na en knip deze uit. Draai jouw hand op tot een rolletje en steek deze in het steeltje. Vouw daarna de vingers naar buiten en je bent klaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roos:

Je hebt een groen en een rood vouwblaadje nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Knip een spiraal uit het rode vouwblaadje. Begin aan de buitenkant met het strak oprollen van de spiraal. Heb je alles opgerold, laat dan voorzichtig even los, zodat er ruimte tussen de laagjes komt. Plak het roosje stevig vast in en om het steeltje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyancint:

Je hebt een groen en twee roze vouwblaadjes nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Vouw de twee roze vouwblaadjes dubbel en knip ze op de gevouwen rand om de centimeter ongeveer tot op de helft in. Rol de roze vouwblaadjes van buitenaf om de steel met de vouwkant naar boven gericht (de onderkant plak je vast). Begin schuin, maar eindig recht. Vouw nu alle losse stukjes naar buiten en duw een keer op de vouwrand.

MIJN FAVORIETEN