Pasen


BEWEEGSPELLETJES PASEN


Leuke korte beweegspelletjes om bij een paasviering in te passen of te gebruiken als vijf minuten spelletje; je kunt ze altijd wel gebruiken.


Eitjes race:

Laat de kinderen in een sprint tegen elkaar racen. Maak het moeilijk door ze een lepel met een eitje er op vast te laten houden en laat ze een ballon tussen hun knieën klemmen. Gegarandeerd een grappige activiteit, ook leuk voor de mindere bewegers. Wie haalt zonder het ei of de ballon te laten vallen de finish?


Eitjes zoeken:

Leg vier ijslollie stokjes neer als een vierkante en verf of teken er een Pasen gerelateerde afbeelding op. Herhaal dat met nog een paar setjes van vier stokjes. Verstop de stokjes op het schoolplein. Verdeel je klas in twee groepen en laat ze er naar zoeken. Wie heeft er het eerste een kwartet?


Lange ij of korte ei:

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 3. Hang aan een kant van de klas een kaart met de ei en aan de andere kant een met de ij. Noem woorden met deze klank en laat de kinderen als een soort ren-je-rot het goede vak kiezen. Wie blijft als laatste over?


LENTE BINGO


Bingo is een hartstikke leuk spel om in de klas te gebruiken. De bingo bladen bij dit spel zijn versierd in een lente thema. Leuk tijdens een voorjaars- of paasviering.


Speel het spel net als elke bingo. In plaats van een kruisje door het genoemde getal, mag je het eitje versieren. Wie heeft als eerste de kaart vol? Als variatie zou je in de bovenbouw de getallen in het Engels op kunnen lezen. In de onderbouw is het verstandig om het getal ook te visualiseren op het bord.


Klik hier om de bingo werkbladen te downloaden.



MUZIEKLES: KUIKENTJE, KUIKENTJE


In deze les leren de kinderen het liedje 'kuikentje, kuikentje' zingen op verschillende manieren. Hoog, laag, hard, zacht, snel en langzaam. Je hebt er een pop van een kip, een ei en een kuiken hebt. Geschikt voor groep 1 en 2.


Vertel de kinderen een verhaal over een kip die haar eitje uit wil broeden. Gebruik bijvoorbeeld het verhaal van 'Dottie' uit Speelplezier. De poppen van de kip en het ei zijn ter ondersteuning. De kip zingt iedere avond voor het slapengaan het lied 'kuikentje, kuikentje' (alleen het eerste couplet). Daarna doet ze haar oogjes toe (en de kinderen ook), en wacht ze tot haar ei uitkomt. Maar er gebeurt niets.

Misschien kan het kuiken het lied wel niet horen in het ei. Of misschien juist te hard. Kunnen de kinderen manieren verzinnen om het lied anders te zingen, zodat het kuiken het wel beter hoort. Laat de kinderen zelf met suggesties komen: langzaam, snel, hoog, laag, zacht en hard. Laat ze elke keer weer de ogen dichtdoen om te slapen en daarna de ogen openen om te ontdekken of het heeft gewerkt. Na de laatste keer zingen, wissel je het ei om met de knuffel van het kuiken.


De tekst en begeleiding van dit lied zijn te horen op de liedjes cd 'Varkentje Vuilnisbak'.



MUZIEKLES: KIP, ZEI DE BOER, ZEI DE BOER


Tijdens deze activiteit leren de kinderen een nieuw lied en oefenen ze met het lezen van een grafische notatie. Zorg dat voorafgaand aan de activiteit de poster 'kip, zei de boer, zei de boer' op het digibord klaar staat. Geschikt voor groep 3 t/m 5.


Je start de les met de poster waarop vijf eieren te zien zijn. Vraag de kinderen wat ze zien. Het eerste ei is een gewoon ei. Het tweede ei is een stop ei. De volgende drie eieren zijn versierde paaseieren. Vertel de kinderen dat ze bij elk ei een geluid gaan verzinnen, behalve bij het stop ei. Dat betekent namelijk dat je weer stil moet zijn. Laat daarna een kind voor dirigent spelen en de verschillende eieren aanwijzen, terwijl de rest van de klas (het orkest) de geluiden maakt.


Vertel de kinderen daarna dat ze over de drie speciale eieren een liedje gaan leren. Hoe zou het kunnen dat een ei blauw is? Of rood? Of goud? Oefen daarna het lied meerdere malen met de groep, tot het ingeslepen is.


Klik hier om de poster 'kip, zei de boer, zei de boer' te downloaden.


De tekst en bladmuziek van dit lied zijn te vinden in 'Eigen-wijs, liedbundel voor het basisonderwijs' van de SMV.


Klik hier om 'Eigenwijs' te kopen via bol.com



MUZIEKLES: DE PAASHAAS HEEFT EEN MANDJE


Met deze complete muziekles rondom het lied 'De paashaas heeft een mandje', oefenen de kinderen naast het lied zelf, voorspellen hoe lang het lied nog duurt. Het enige materiaal dat je nodig hebt, is een mand met (chocolade)eitjes. Geschikt voor leerlingen tot groep 4.


Start de activiteit in de grote kring. Als het weer meezit, is het ook leuk om de kring buiten te maken. Vraag dan aan de kinderen of ze weten wat de paashaas doet. Na hun suggesties vertel je ze dat je ze een speciaal liedje over de paashaas gaat leren. Zing het liedje 'De paashaas heeft een mandje' eens voor en laat de kinderen benoemen wat ze hebben gehoord.


Kies daarna één kind uit dat voor paashaas mag spelen en één eitje uit het mandje mag verstoppen tijdens het zingen van het lied. Maar let op, zodra het lied is afgelopen, moet het kind weer op zijn of haar stoel zitten. Laat de rest van de kinderen tijdens het zingen de ogen sluiten. Zorg op die manier dat alle kinderen aan de beurt komen. Zo is het liedje vaak genoeg herhaald om in te slijpen. Sluit de les af door de kinderen de eitjes te laten zoeken.


De tekst en bladmuziek van dit lied zijn te vinden in 'Het grote liedjesboek' van Marianne Busser en Ron Schröder.


Klik hier om 'Het grote liedjesboek' te kopen via bol.com



PAASWERKBOEKJES


Altijd handig, werkboekjes met klaaropdrachten rondom de feestdagen. Daarom heb ik voor verschillende leeftijdscategorieën een klaarboekje rondom Pasen gemaakt.


De boekjes bevatten pagina's met opdrachten rondom spelling, rekenen en schrijven, zoals de letter ei/ij en het zoeken van antwoorden bij een som. Maar ook 'zoek de verschillen', woordzoekers en kleurpagina's.


Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.



GEZELSCHAPSSPELLETJES


Met deze drie gezelschapsspellen met Pasen als thema, organiseer je een ouderwets gezellige middag met je leerlingen. En het enige wat je als voorbereiding moet doen, is op printen drukken.


Lente kwartet:

Net zoals bij een gewoon kwartetspel gaat het er om dat je zo veel mogelijk setjes bij elkaar spaart. Alleen nu met alles in het teken van de lente.


Eitjes memory:

De kinderen zoeken de twee eitjes die hetzelfde zijn. Ze draaien om en om twee kaartjes om, om zoveel mogelijk paren te krijgen. Extra moeilijk is dat er geen tekst bij de kaartjes staat. Kinderen moeten dus duidelijk omschrijven welk plaatje ze willen. Bijvoorbeeld: "Mag ik van de eitjes het ei met de stippen en een strik er om?"


Kuikentje dobbelen:

De kinderen dobbelen om en om tot ze een 1 krijgen en het eerste deel van hun kuiken mogen tekenen. Daarna gaan ze voor 2 tot en met 6. Wie heeft het eerst zijn kuikentje af?


Klik hier om het spel 'lente kwartet' te downloaden.

Klik hier om het spel 'eitjes memory' te downloaden.

Klik hier om het spel 'kuikentje dobbelen' te downloaden.



PAASLIEDJES BOVENBOUW


Waar er voor Kerst heel veel geschikte liedjes voor de bovenbouw zijn te vinden, is dit voor Pasen veel moeilijker. Daarom heb ik een paar leuke liedjes bij elkaar gezet.


In de afgelopen jaren hebben we al deze liedjes gebruikt in de paasvieringen op de school waar ik werk. De liedjes hebben allemaal een katholiek karakter.


Als ik mijn ogen sluit:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Zie hoe Jezus daar loopt:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Man van Nazareth:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.



PASEN MET DE ZANDTOVENAAR


Vorig jaar keek ik op Paaszondag televisie en zag ik de special 'Pasen met de Zandtovenaar'. Ik was zo onder de indruk dat ik meteen besloot om het dit jaar samen met de kinderen uit mijn klas te kijken.


Misschien ken je de Zandtovenaar nog niet. Gert van den Vijver maakt zandschilderijen op een verlichte glasplaat en vertelt hiermee een verhaal. Zo ook een paasverhaal. Naast de prachtige zandtekeningen, wordt het verhaal ook heel stemmig voorgelezen en vergezeld van mooie muziek. Echt een aanrader!


Klik hier om 'Pasen met de Zandtovenaar' te bekijken via YouTube.

Klik hier om de verkorte versie (zonder liedjes) te bekijken.


 Sint 2020 Sint 2020