Kinderboekenweek

KINDERBOEKENWEEK 2016

 

Weet jij al welk boek je gaat voorlezen in de Kinderboekenweek? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit, maar tijdens het zoeken naar boeken kwam ik wel al heel veel leuke boeken tegen. Ik geef je hieronder een aantal tips die vanuit mijn beleving ontzettend geschikt zijn voor Kinderboekenweek 2016!

 

Mijn oma is een ooievaar

 

Een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2016. "Mijn oma is een ooievaar, mijn opa is een krokodil, mijn vader is een krokovaar..." Over hoe familieleden erfelijke trekjes hebben.

 

De heksen

 

Roald Dahl is bij uitstek mijn lievelingsschrijver om uit voor te lezen aan de midden- en bovenbouw. De Heksen heb ik nog niet in mijn bezit (wel al meerdere keren gelezen), maar deze staat wel op mijn verlanglijstje. Zeker geschikt voor de Kinderboekenweek, omdat de heldenrol wordt gespeeld door oma!

 

Zing mee met opa en oma

 

In een eerder artikel beschreef ik al het idee om een oude versjesbundel erbij te pakken en te kijken naar al die liedjes uit de tijd van opa en oma. Maar wat als je nou geen versjesbundel hebt? Nou, dan gebruik je deze toch!

 

Spekkie en Sproek, oma vermist

 

De jongens uit mijn groep 5/6 zijn helemaal verzot op de boeken van Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander. Super leuk om erachter te komen dat er ook een S&S boek is over oma!

 

Oma ontsnapt

 

Janneke Schotveld heeft dit boek geschreven. Als je kinderen van de Supperjuffie boeken houden (zoals die van mij), dan zullen ze dit boek ook geweldig vinden.

 

M'n opa

 

Het aloude kinderliedje van Annie M.G. Schmidt over opa, uit de tijd van opa. Het liedje wordt opgeluisterd met prachtige illustraties in dit prentenboek.

 

Opa vlucht

 

In de Tweede Wereldoorlog was opa gevreesd gevechtpiloot. Nu is hij een oude verwarde man die door de ouders van Jack naar een bejaardentehuis wordt gestuurd. Maar dat laat Jack niet toe en samen met zijn opa verzint hij een ontsnappingsplan.

 

De beste, geweldigste, meest fantastische opa's ter wereld

 

"Dirk heeft drie opa's. Ze wonen allemaal bij elkaar in hetzelfde huis. Dirk heeft natuurlijk ook nog drie oma's. Maar die werden zo gek van de opa's dat ze heel ergens anders zijn gaan wonen. Ver weg. Helemaal aan de overkant van de straat. Deze week mag Dirk bij zijn opa's logeren."

 

Als de eerste bladzijde al zo aanspreekt, dan komt het zeker goed met de rest van het boek!

 

Opa en oma oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

 

Ik ben dol op de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder. Een spannend en grappig boek van hen over opa en oma kan, mijns inziens, niet ontbreken in de Kinderboekenweek.

 

 

 

VERHALEN SCHRIJVEN IN DE KINDERBOEKENWEEK

 

Zoals ik al in een eerder artikel vertelde, is de verhalenwedstrijd bij ons op school een traditie geworden in de Kinderboekenweek. Elk jaar zorgen we voor een andere prijs, passend bij het thema. Dit jaar is er per klas 'de gouden leesbril' te winnen.

 

De kinderen krijgen op school de kans hun verhalen te schrijven en we pakken dat best serieus aan. In vijf opeenvolgende lessen wordt aandacht besteed aan: het bedenken van het verhaal en de personages, een kladversie schrijven, elkaars kladversie lezen en samen redigeren, een netversie schrijven en het verhaal presenteren.

 

De kinderen mogen dit jaar kiezen uit de onderstaande vijf titels. Ze hebben allemaal te maken met het thema van de Kinderboekenweek 'Voor altijd jong - Opa's en oma's', maar zo kunnen ze toch hun eigen draai er aan geven.

 

- Help! Mijn oma is een heks

- Het geheim bij opa op zolder

- Je bent zo jong als je je voelt

- Oma's reisdagboek

- Wat ik allemaal van opa leerde

 

Klik hier om mooie schrijfbladen te downloaden, passend bij de zes titels.

 

Om de kinderen op weg te helpen met schrijven, krijgen ze tips van hun favoriete schrijvers. Hiervoor heb ik filmpjes gezocht op internet, die ik op het digibord laat zien.

 

Klik hier voor schrijftips van Paul van Loon.

Klik hier voor schrijftips van Jozua Douglas (vijf filmpjes).

Klik hier voor schrijftips van Maren Stoffels.

Klik hier voor schrijftips van twaalf bekende kinderboekenschrijvers.

 

9 IDEEËN VOOR DE KINDERBOEKENWEEK 2016

 

 

Ik ben alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Kinderboekenweek 2016. Sowieso in de klas, maar ook op de website wordt er flink aandacht aan besteed. Het thema van dit jaar is: ‘Voor altijd jong – opa’s en oma’s’. Zo’n leuk thema, als je mij vraagt!

 

Ik heb een tiental activiteiten verzameld die je op elke school kosteloos kunt uitvoeren. Maak er een gezellig Kinderboekenweek van!

 

 

1. Verhalenwedstrijd

 

Dit is bij ons op school inmiddels traditie. De kinderen vanaf groep 4 schrijven een verhaal binnen het thema van de Kinderboekenweek. Ze mogen uit drie titels kiezen en er op school aan werken onder begeleiding. Bij de afsluiting wordt per groep een winnaar bekend gemaakt.

 

De winnaars krijgen dit jaar (in het kader van de oma’s en opa’s) een gouden leesbril!

 

 

2. Annie MG Schmidt

 

Geef geschiedenisles over Annie MG Schmidt. Zij schreef boeken die populair waren in de tijd van opa en oma, maar nu nog steeds. Jip & Janneke, Puk van de Petteflat en alle andere karakters blijven letterlijk ‘voor altijd jong’.

 

Je vindt informatie, filmpjes en activiteit over Nederlands bekendste schrijfster op deze pagina van de canon van de Nederlandse geschiedenis.

 

 

3. Opa en oma lezen voor

 

Voorlezen is zo belangrijk en speelt bij ons op school altijd een hoofdrol in de Kinderboekenweek. Na het voorleesfeest en het groepsdoorbrekend voorlezen, nodigen wij dit schooljaar de opa’s en oma’s uit om hun kleinkinderen (en diens klasgenoten) voor te lezen uit boeken uit hun jeugd.

 

 

4. Liedjes en versjes uit de oude doos

 

Pak er eens een ouderwets versjesboek bij. Dit is ook hartstikke leuk om te lezen met en voor de kinderen. Laat

ze de melodie van de versjes horen, maar laat ze zich vooral verbazen over het verschil in taalgebruik tussen nu en de tijd van opa en oma.

 

 

5. Bingo

 

Wat vinden alle opa’s en oma’s leuk om te doen? Kienen!

 

Ja, ik weet het, ik generaliseer enorm, maar toch is het leuk om in de Kinderboekenweek met de kinderen te bingoën, of zoals wij het in het Zuiden noemen ‘kienen’. En geef ze dan na de activiteit een Leesbingo formulier mee.

 

Zo’n leesbingo kun je gemakkelijk zelf maken, maar je vindt er ook een hele leuk op de website van juf Inger.

 

 

6. Toneelspel als opa en oma

 

Samen met een collega open ik de Kinderboekenweek dit jaar middels een toneelstukje. We gaan als omaatjes verkleed het toneel op en laten de kinderen op ludieke wijze weten wat we in de Kinderboekenweek allemaal gaan ondernemen.

 

Lastig om een omaatje te spelen of überhaupt om toneel te spelen? Vind ik zelf ook… Kijk dan een filmpje van Oma en Oma ter inspiratie.

 

 

7. Allemaal oude kinderen

 

Als afsluiting draaien we de rollen om en mogen de kinderen verkleed als oude mensjes naar school komen. Grijze pruiken, leesbrillen, wandelstokken, rollators, parelsnoeren en bloemetjeshemden: ik hoop dat ze alles uit de kast trekken.

 

Degene die het mooist verkleed is krijgt een klein prijsje (je raadt het al: een boek).

 

 

8. Boeken van vroeger

 

Als kind las ik ze al graag, en toen waren het ook al ‘boeken van vroeger’. Dik Trom, Pietje Bel, De Schippers van de Kameleon. Laat de kinderen nog eens kennismaken met deze boeken. Je hebt er vast wel een paar in de boekenkast staan.

 

Lees een hoofdstuk voor en laat ze verschillen en overeenkomsten noemen met onze huidige tijdgeest. Wat zou er ook nu nog kunnen zijn gebeurd? En wat is echt iets typisch van vroeger?

 

 

9. Bibliotheekbezoek

 

Misschien beschik je op school niet over veel boeken van vroeger. Plan dan een bezoek naar de bieb. In de meeste bibliotheken word je met open armen ontvangen en kunnen de medewerkers de kinderen heel veel vertellen, ook over het thema van de Kinderboekenweek.

 

Laat de kinderen in het computersysteem van de bibliotheek eens zoeken naar boeken met een verschijningsjaar van voor 1950. En laat ze eens ‘proeven’ aan deze boeken.

 

 

VOORLEESFEEST

 

Het thema van deze Kinderboekenweek is feest en wat is er nou nog leuker om met boeken te doen dan lezen? Voorlezen! Daarom vieren wij op school het voorleesfeest. Hierin lezen alle kinderen van de bovenbouw een prentenboek voor aan een groepje kleinere kinderen.

 

Om de bovenbouw kinderen te helpen met de voorbereiding, heb ik een kaart gemaakt met daarop vijf cruciale tips voor het voorlezen. Leuk is het wanneer je de grote kinderen zelf van thuis een prentenboek laat meenemen, zodat ze ook echt het gevoel hebben dat het hun eigen verhaal is.

 

Klik hier om de kaart met tips te downloaden.

 

 

KINDERBOEKENWEEK WERKBOEKJES

 

Altijd handig, werkboekjes met klaaropdrachten. Ik heb er ook gemaakt voor bij de Kinderboekenweek. De meeste pagina's gaan over kinderboeken in het algemeen en een paar pagina's over het thema van 2014, namelijk: feest!

 

De boekjes bevatten pagina's met opdrachten rondom taal, rekenen en schrijven, een speciale Kinderboekenweek quiz en leuke pagina's zoals puzzels en

 

Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.

 

 

AANRADERS