Kinderboekenweek

HUIS TE KOOP


Creatief schrijven naar aanleiding van het boek waarin je aan het lezen bent. Dat doen de kinderen door over een huis uit hun leesboek een verkoop advertentie te schrijven (en tekenen).


Misschien vinden je leerlingen het lastig om in hun boek een huis te beschrijven. Help ze dan door ze boeken aan te reiken waarvan de huizen bijzonder zijn en daardoor ook gemakkelijker te beschrijven. Ik weet echter zeker dat jouw leerlingen creatiever zijn dan je voor mogelijk houdt. En anders houd je gewoon een van deze titels achter de hand:


- De waanzinnige boomhut (Andy Griffiths) – een boomhut
- Lampje (Annet Schaap) – een vuurtoren
- Pippi Langkous (Astrid Lindgren) – Villa Kakelbont
- Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl) – een chocoladefabriek
- De piraten van hiernaast (Reggie Naus) – een piratenschip
- Pluk van de Petteflet (Annie MG Schmidt) – een torenkamertje
- Harry Potter (JK Rowling) – Zweinstein
- De bende van de Korenwolf (Jacques Vriens) – een hotel
- De grote vriendelijke reus (Roald Dahl) – een grot in reuzenland
- Films die nergens draaien (Joris Goldewijk) – een bioscoop
- De kinderen van Bolderburen (Astrid Lindgren) – drie huisjes en in de wijde omtrek verder niks
- Meester van de zwarte molen (Otfried Preussler) – een tovenaarsschool
- Matilda (Roald Dahl) – het schattige huisje van juffrouw Engel
- Het weeshuis in de azuurblauwe zee (TJ Klune) – een weeshuis


Klik hier om ‘huis te koop’ te downloaden.


BLOKJE OM MET EEN BOEK


Een bordspel combineren met praten over je boek… en dat alles binnen het thema van de Kinderboekenweek 2023 ‘bij mij thuis’. Dát is wat deze download je biedt.


Print het spelbord op A3 formaat en de kaartjes op A4 formaat. Knip de kaartjes los en verdeel ze rondom het spelbord. Nu kan het spel beginnen.


Alle spelers beginnen met hun pion op de toegangsweg. Om beurten dobbelen ze. Ze volgen de ronde weg met de klok mee. Komen ze op een vakje met een huis, dan mogen ze het bijbehorende kaartje pakken en de vraag beantwoorden. Komen ze op een vakje waar het kaartje al van is weggepakt, dan stelt degene die het kaartje heeft de vraag. Het spel gaat door tot alle kaartjes op zijn of de tijd om is. Degene met de meeste kaartjes, is de winnaar.


Op deze manier gaan leerlingen met elkaar in gesprek over hun boek! Hartstikke leuk om een leeskwartier mee te eindigen.


Klik hier om ‘blokje om met een boek’ te downloaden.

SPREEKWOORDEN + KINDERBOEKEN = VLAGGENLIJN


Met deze download voor Kinderboekenweek 2023 combineer je het versieren van je klas, oefenen met figuurlijk taalgebruik en het onder de aandacht brengen van jeugdboeken.


Deze download heeft drie doelen:

  1. Oefen zestien spreekwoorden en gezegden met het woord (t)huis.
  2. Besteed aandacht aan zestien verschillende jeugdboeken.
  3. Versier je klas voor de Kinderboekenweek 2023.


Klassikale aanpak:
De slinger in modern Delfts blauw hang je op in je klas, waarna je de ‘boekjes’ uitdeelt. Wie kan het fragment uit zijn of haar boekje aan het juiste spreekwoord of gezegde koppelen?


Coöperatieve aanpak:
Geef elke leerling óf een spreekwoorden- óf een kinderboekenkaart en zorg dat er op elke tafel (spreek)woordenboeken liggen. Aan de leerlingen is vervolgens de opdracht om hun ‘maatje’ te vinden.


Je hangt de spreekwoorden en kinderboeken vervolgens gemakkelijk aan elkaar met behulp van uit elkaar gevouwen paperclips en een perforator.


Klik hier om ‘Spreekwoorden + Kinderboeken = Vlaggenlijn’ te downloaden.

DE LEESFLAT


Wat wil je met de Kinderboekenweek bereiken? Juist ja, dat kinderen lezen! Om ze extra te motiveren kan een leesbingo helpen. Deze leesbingo combineert het extra lezen met het thema van de Kinderboekenweek 2023, namelijk ‘bij mij thuis’.


De kinderen gaan als volgt aan de slag:


  • Ze kiezen een van de plekken in en rondom huis die in de leesflat staan.
  • Ze zetten een timer van 10, 15 of 20 minuten (afhankelijk van wat er bij het kind past).
  • Gedurende die minuten lezen ze of worden ze voorgelezen.
  • Ze knippen een boekje uit en plakken het over het raampje van de leesflat heen.


Het doel is natuurlijk dat ze de leesflat helemaal vol krijgen!


Klik hier om ‘de leesflat’ te downloaden.

KINDERBOEKENWEEK = LEZEN


Hoe leuk themagerelateerde activiteiten als vriendschaparmbandjes knutselen of een lied van Kinderen Voor Kinderen zingen ook zijn, waar draait het in de kinderboekenweek nou echt om? Juist ja, lezen en kinderboeken.


Van mijn hand zul je deze keer dus alleen maar Kinderboekenweek tips zien die ook echt iets met lezen te maken hebben. En dit soort activiteiten afstemmen op het thema 'Kom Erbij!' is helemaal niet moeilijk, hoor. Ik verzamelde alvast een paar activiteiten voor je.


- Ruil met je beste vriend of vriendin van lievelingsboek. Vind je het net zo leuk als hij/zij het vindt?


- Vul een vriendschapsboekje in, niet als jezelf, maar als een personage uit je boek. Daarvoor moet je het boek natuurlijk eerst wel goed lezen.


- Start een 'book club' met een groepje vrienden. Lees allemaal hetzelfde boek en praat er daarna over onder het genot van een kopje thee en lekkere koekjes.


- Lees voor aan een vriend of vriendin uit een lagere groep. En dus ook: word voorgelezen door een vriend of vriendin uit een hogere groep.


- Lees een boek dat gaat over vriendschap samen met je beste vriend of vriendin. Praat erover. Gaat het bij jullie net zo als bij de vrienden in het boek?


- Verzin manieren om samen met een vriend te lezen en probeer ze uit. Denk aan: om beurten een woord, zin, regel, alinea, bladzijde of hoofdstuk, synchroon lezen of de een leest het verhaal en de ander de dialogen. En misschien weet je nog wel veel meer manieren te verzinnen.


- Schrijf zelf een verhaal over vriendschap. Baseer het op de vriendschap uit een boek of op de band die jij en je beste vriend of vriendin met elkaar hebben. Vind je het lastig om een verhaal te bedenken? Gebruik dan de beginnetjes uit het bericht 'Vriendschapsverhalen Afmaken'.


- Correspondeer met een penvriend over boeken die jullie hebben gelezen.


- Richt een boekentafel in vol boeken die met vriendschap te maken hebben. Met dit thema, zou het niet moeilijk hoeven zijn. Zorg voor boeken van verschillende AVI niveaus, leesboeken, informatieve boeken en stripboeken. Kortom: veel afwisseling. Elke dag staat er één boek centraal.


- Misschien een overbodige tip en niet alleen bruikbaar bij 'Kom Erbij!', maar bij elke Kinderboekenweek: gebruik boeken in alle lessen. Zoek een boekfragment bij de rekenles, introduceer het nieuwe thema van geschiedenis met een boek en lees voor tijdens de tekenles.



BLOGHOP KINDERBOEKENWEEK 


En toen... mocht ik meedoen met de bloghop van Onderwijswereld-PO!


En ik bevind me in goed gezelschap, want samen met juffrouw Femke, juf Joanne, juf Julie en natuurlijk Esther van Onderwijswereld-PO zelf hebben we een toffe actie voor jullie gerealiseerd.


Je bent hier misschien naartoe gehopt via de blog van Onderwijswereld-PO of je hebt me gevonden via social media.


Los onderstaand raadselgedicht op om de eerste oplossing van de zin te vinden...


Wanneer je nog niet alle vijf de blogs hebt gehad, hop dan snel door naar juffrouw Femke, waar je de tweede oplossing zult vinden.


Heb je allevijf de oplossingen gevonden? Vul ze dan in op de blog van Onderwijswereld-PO!


BLOGHOP KINDERBOEKENWEEK 2018


Wat gezellig, de blogjuffen vieren een feestje! Een bloghop deze keer, speciaal in het teken van de Kinderboekenweek.


Wat dat is, een bloghop? Nou, je begint bij de ene blog, doet ideeën op en hopt via een link door naar de volgende blog en daar hop je weer verder, tot je alle blogs hebt gehad!


Je komt waarschijnlijk van... Miranda Wedekind


Zij beschreef op haar blog hoe je de 21e eeuwse vaardigheden kunt koppelen aan thema 'Kom erbij en ze stuurde je door naar mij.


Al mijn ideeën voor de Kinderboekenweek vind je in de artikels hieronder. Er staan tips voor de hele school, maar vooral voor de bovenbouw. Lees ze op je gemak, maar vergeet niet terug naar boven te schrollen, voor de volgende juf!


Na mij is aan de beurt... Juf-Judith


Ik vind het super tof dat ik jullie mag doorsturen naar Juf Judith. Zij is namelijk ook een midden- en bovenbouwjuf, dus haar ideeën voor de Kinderboekenweek passen ontzettend goed bij mijn doelgroep.


Op haar blog heeft ze allerlei activiteiten verzameld rondom boekpromotie en de Kinderboekenweek en ook een aantal mooie boekrecensies.
















Je hopt naar haar blog door op de knop te klikken!



En als je daar bent geweest, hop dan lekker verder door en zie de Kinderboekenweek tips van Juf Maike, Kinderboekenjuf, Juf Inger, Juf Anja, Digi-Femke, Leesbevordering In De Klas, Miranda Wedekind, Juf Judith, Juf Bianca en Slimme Kleuters.


Beter voorbereid op de Kinderboekenweek was je nog nooit!

VRIENDSCHAPSVERHALEN AFMAKEN

 

Ook al werk ik dit jaar op een andere school en ben ik niet meer verantwoordelijk voor de Kinderboekenweek, ik kon het toch niet laten om weer wat story starters voor jullie klaar te zetten. Een verhalenwedstrijd is op veel scholen een traditie tijdens de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Kom Erbij!’ en gaan de verhalen natuurlijk over vriendschap.

 

Omdat het best moeilijk is om zelf een verhaal te bedenken, help ik de kinderen altijd op weg door voor een aantal verhalen een beginnetje te maken. Het is aan de kinderen om een verhaal te kiezen, het verder af te schrijven en natuurlijk aan hun beste vriend te laten lezen.

 

Klik hier om de beginnetjes van vriendschapsverhalen te downloaden.


LINKFEESTJE KINDERBOEKENWEEK 2017


Binnenkort is het weer tijd voor de leukste week van het jaar..


De Kinderboekenweek zelf is sowieso een feest, maar dit jaar maken we het nog feestelijker met een linkfeestje vooraf!


Zo vind je op de website van Juf Bianca een artikel uit Praxisbulletin over het maken van prentenboeken met kinderen, geeft ze tips voor gruwelijk enge prentenboeken en kun je er monsterlijke kleimatten downloaden.


Juf Maike beschrijft op haar website hoe je monster knutsels maakt, hoe je de Kinderboekenweek gruwelijk leuk opent en welke hoeken je in het kleuterlokaal kunt inzetten.


Op Digitaalspeciaal geeft juf Marita - hoe kan het ook anders - digitale tips voor de Kinderboekenweek, namelijk 10 gruwelijk enge digitale tools.


Juf Janneke werkt deze Kinderboekenweek met het boek 'Joke wil spoken'. Ze geeft allerlei tips zodat jij samen met haar aan de slag kan. Ze beschrijft openingen, doelen, hoeken en taal- en rekenactiviteiten. En gedurende de komende periode zal ze de pagina nog verder aanvullen.


Op haar themapagina combineert Miranda Wedekind de Kinderboekenweek en het thema 'Gruwelijk eng' met de 21e eeuwse vaardigheden.


Juf Femke gaat in de klas en op haar website Digifemke aan de slag met het boek 'Hond in het huis van de wolf'. Ze beschrijft activiteiten over monsters met als afsluiting 'gooi een monster'.


Als echte Kinderboekenjuf, heeft juf Ingrid ook een hoop materiaal verzameld, waaronder mini-lessen, ideeën voor de opening en afsluiting en hoe ze de Kinderboekenweek op haar school aanpakt.


Juf Eveline verzamelde allerlei leuke en leerzame apps, materiaal voor het digibord en de bee-bot passend binnen het thema van de Kinderboekenweek op haar pagina Kleutersdigitaal.


Op Leren in de bovenbouw deelt juf Suzanne tips voor de oudere kinderen. Bij haar kun je een griezelverhaal dobbelen en leren je leerlingen over griezelige spreekwoorden.


En ook juf Inger beschrijf een hoop tips om in oktober mee aan de slag te gaan: een griezelige leesbingo, gruwelijk enge leesideeën en tips om de school eng te versieren.


En zelf beschrijf ik zes tips om de Kinderboekenweek onvergetelijk te maken, vertel ik over griezeligste boeken en maakte ik vijf griezelverhalen die de leerlingen mogen afmaken. Je vindt ze door verder naar beneden te scrollen.


Met zoveel tips, activiteiten en ideeën kan de Kinderboekenweek niet meer stuk! Allemaal heel veel plezier: lees, leer, griezel en... Have fun!





GRUWELIJK ENGE BOEKEN:

BOEKENTIPS KINDERBOEKENWEEK 2017


Alle activiteiten rondom de Kinderboekenweek zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het om boeken, boeken en nog eens boeken. Binnen het thema van dit jaar ‘gruwelijk eng’ zijn ontzettend leuke boeken te vinden. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.


De Griezels


Roald Dahl is bij uitstek mijn lievelingsschrijver om uit voor te lezen aan de midden- en bovenbouw. Vorig jaar las ik uit ‘De Heksen’ voor, omdat een van de hoofdrollen een oma betreft (thema: voor altijd jong) en dit jaar raad ik je ‘De Griezels’ aan.


De Griezelbus


De boeken van ‘De Griezelbus’ zijn natuurlijk klassiekers en het eerste boek staat bij mij op nummer 1. Heel geschikt om als boek voor te lezen, maar omdat de tijd van de Kinderboekenweek beperkt is, kun je ook alleen de losse verhalen voorlezen. Gegarandeerd griezelen!


Dolfje Weerwolfje


Voor de tweede keer een boek van Paul van Loon in deze lijst. Kan natuurlijk ook niet anders, want deze schrijver is de griezelkoning van de kinderliteratuur. Leuk aan Dolfje Weerwolfje is dat het ook voor de jongere kinderen geschikt is en het griezelen wordt afgewisseld met een portie humor.


De biebbende


Deze boekenreeks van Michael Reefs is nog volop in ontwikkeling: de eerste zes van de uiteindelijke twaalf delen zijn momenteel te koop. Twee jaar geleden las ik het eerste deel aan mijn toenmalige groep 7-8 voor en mochten we de schrijver ontmoeten. Sindsdien ben ik fan van de bieb-bende.


Gruwelijk grappige griezelverhalen


Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit boek nog niet heb gelezen, maar het staat wel op mijn verlanglijstje. Het kan niet anders dan een goed boek zijn, als het geschreven is door drie van zulke topauteurs: Tosca Menten (Dummie de Mummie), Jozua Douglas (De gruwelijke generaal) en Manon Sikkel (Izzy Love).


Kippenvel


Niet mijn lievelingsboeken om voor te lezen, maar deze griezelverhalen van R.L. Stine zijn bij een aantal leerlingen in mijn klas favoriet. Aangezien zij onze doelgroep zijn, neem ik hun mening zeer serieus en raad ik jullie ook deze boeken aan.


GRIEZELVERHALEN AFMAKEN


De verhalenwedstrijd is ieder jaar weer een terugkerend evenement tijdens de Kinderboekenweek bij ons op school. Dit jaar is het thema ‘Gruwelijk eng’ en worden er natuurlijk griezelverhalen geschreven!


Omdat het best moeilijk is om een griezelverhaal te bedenken, help ik de kinderen dit jaar wat meer op weg. Ik heb namelijk voor vijf griezelverhalen een beginnetje gemaakt. Het is aan de kinderen om een verhaal te kiezen, het verder af te schrijven en de juf nachtmerries te bezorgen (haha!).


Klik hier om de beginnetjes van griezelverhalen te downloaden.


6 IDEEËN VOOR DE KINDERBOEKENWEEK 2017


Binnenkort is het weer zover. De leukste week van het schooljaar: de Kinderboekenweek! Ik ben zelf echt een leesbeest en probeer dat op mijn leerlingen over te dragen. De Kinderboekenweek is een geschikt middel om nog eens extra aandacht aan het lezen te geven.


Dit jaar is het thema ‘Gruwelijk eng!’. Een geweldig thema als je mij vraagt, waar ontzettend veel activiteiten bij te bedenken zijn. Zelf probeer ik er altijd voor te zorgen dat de activiteiten niet alleen gekoppeld zijn aan het thema, maar ook altijd aan het lezen verbonden zijn.


1. De verhalenwedstrijd


Zoals je kunt lezen in mijn berichten over eerdere Kinderboekenweken, is de verhalenwedstrijd een terugkerend evenement. Dit jaar gaan we in de bovenbouw ook weer verhalen schrijven: griezelverhalen!


2. ‘Eng!’ schrijftips filmpjes


Op het Youtube kanaal van de VPRO staan allerlei filmpjes met enge schrijftips van bekende schrijvers, onder andere Jozua Douglas, Jacques Vriens en Mel Wallis de Vries. Leuk om zo te kijken, maar ook heel geschikt om aan de verhalenwedstrijd te koppelen.


Klik hier om het Youtubekanaal van de VPRO te bekijken.


3. Boekenmonsters


Waarschijnlijk ken je ze wel: happertjes die dienen als boekenlegger. Op Pinterest vind je ze in alle kleuren en maten. Omdat de happertjes eruit zien alsof ze je boek opeten, is het in de Kinderboekenweek hartstikke leuk om gruwelijk enge monster-happertjes te maken.


4. Griezeltent


Creëer een griezelige leeshoek, door een doek te draperen over een tafel, zodat het onder de tafel helemaal donker is. Leg het vol met kussen en alleen maar griezelboeken. Geef leerlingen die in het leeshoekje gaan lezen een zaklamp met een zwak schijnsel mee. Hoelang durven ze in de donkere griezeltent te blijven?


5. Griezelkoken


Voor deze activiteit heb je het Griezelkookboek van Roald Dahl nodig, of schrijf je zelf een aantal griezelige recepten. Het is aan de kinderen om deze goed door te lezen en dan zelf een griezelig feestmaal op tafel te zetten. Help ze niet teveel, zodat ze ook in deze activiteit echt aan het lezen slaan!


6. Te eng?


Merk je dat er leerlingen bang raken van al dat griezelen, dan kun je een andere draai aan deze Kinderboekenweek geven door je te concentreren op alle ‘beschermers’ tegen griezels die er in de kinderliteratuur bestaan. Denk maar eens aan de Gorgels van Jochem Meijer of personages uit de superhelden boeken. Zo focus je meer op het bestrijden van alle engs.


7. Goosebumps


De ‘Kippenvel’ boeken van R.L. Stine zijn verfilmd in een serie (en die staat op Netflix). Kies samen met je leerlingen een aflevering uit en bekijk deze. Uiteraard Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling, zodat er toch nog gelezen wordt.


KINDERBOEKENWEEK 2016


Weet jij al welk boek je gaat voorlezen in de Kinderboekenweek? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit, maar tijdens het zoeken naar boeken kwam ik wel al heel veel leuke boeken tegen. Ik geef je hieronder een aantal tips die vanuit mijn beleving ontzettend geschikt zijn voor Kinderboekenweek 2016!


Mijn oma is een ooievaar


Een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2016. "Mijn oma is een ooievaar, mijn opa is een krokodil, mijn vader is een krokovaar..." Over hoe familieleden erfelijke trekjes hebben.


De heksen


Roald Dahl is bij uitstek mijn lievelingsschrijver om uit voor te lezen aan de midden- en bovenbouw. De Heksen heb ik nog niet in mijn bezit (wel al meerdere keren gelezen), maar deze staat wel op mijn verlanglijstje. Zeker geschikt voor de Kinderboekenweek, omdat de heldenrol wordt gespeeld door oma!


Zing mee met opa en oma


In een eerder artikel beschreef ik al het idee om een oude versjesbundel erbij te pakken en te kijken naar al die liedjes uit de tijd van opa en oma. Maar wat als je nou geen versjesbundel hebt? Nou, dan gebruik je deze toch!


Spekkie en Sproek, oma vermist


De jongens uit mijn groep 5/6 zijn helemaal verzot op de boeken van Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander. Super leuk om erachter te komen dat er ook een S&S boek is over oma!


Oma ontsnapt


Janneke Schotveld heeft dit boek geschreven. Als je kinderen van de Supperjuffie boeken houden (zoals die van mij), dan zullen ze dit boek ook geweldig vinden.


M'n opa


Het aloude kinderliedje van Annie M.G. Schmidt over opa, uit de tijd van opa. Het liedje wordt opgeluisterd met prachtige illustraties in dit prentenboek.


Opa vlucht


In de Tweede Wereldoorlog was opa gevreesd gevechtpiloot. Nu is hij een oude verwarde man die door de ouders van Jack naar een bejaardentehuis wordt gestuurd. Maar dat laat Jack niet toe en samen met zijn opa verzint hij een ontsnappingsplan.


De beste, geweldigste, meest fantastische opa's ter wereld


"Dirk heeft drie opa's. Ze wonen allemaal bij elkaar in hetzelfde huis. Dirk heeft natuurlijk ook nog drie oma's. Maar die werden zo gek van de opa's dat ze heel ergens anders zijn gaan wonen. Ver weg. Helemaal aan de overkant van de straat. Deze week mag Dirk bij zijn opa's logeren."


Als de eerste bladzijde al zo aanspreekt, dan komt het zeker goed met de rest van het boek!


Opa en oma oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken


Ik ben dol op de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder. Een spannend en grappig boek van hen over opa en oma kan, mijns inziens, niet ontbreken in de Kinderboekenweek.




VERHALEN SCHRIJVEN IN DE KINDERBOEKENWEEK


Zoals ik al in een eerder artikel vertelde, is de verhalenwedstrijd bij ons op school een traditie geworden in de Kinderboekenweek. Elk jaar zorgen we voor een andere prijs, passend bij het thema. Dit jaar is er per klas 'de gouden leesbril' te winnen.


De kinderen krijgen op school de kans hun verhalen te schrijven en we pakken dat best serieus aan. In vijf opeenvolgende lessen wordt aandacht besteed aan: het bedenken van het verhaal en de personages, een kladversie schrijven, elkaars kladversie lezen en samen redigeren, een netversie schrijven en het verhaal presenteren.


De kinderen mogen dit jaar kiezen uit de onderstaande vijf titels. Ze hebben allemaal te maken met het thema van de Kinderboekenweek 'Voor altijd jong - Opa's en oma's', maar zo kunnen ze toch hun eigen draai er aan geven.


- Help! Mijn oma is een heks

- Het geheim bij opa op zolder

- Je bent zo jong als je je voelt

- Oma's reisdagboek

- Wat ik allemaal van opa leerde


Klik hier om mooie schrijfbladen te downloaden, passend bij de zes titels.


Om de kinderen op weg te helpen met schrijven, krijgen ze tips van hun favoriete schrijvers. Hiervoor heb ik filmpjes gezocht op internet, die ik op het digibord laat zien.


Klik hier voor schrijftips van Paul van Loon.

Klik hier voor schrijftips van Jozua Douglas (vijf filmpjes).

Klik hier voor schrijftips van Maren Stoffels.

Klik hier voor schrijftips van twaalf bekende kinderboekenschrijvers.


9 IDEEËN VOOR DE KINDERBOEKENWEEK 2016



Ik ben alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Kinderboekenweek 2016. Sowieso in de klas, maar ook op de website wordt er flink aandacht aan besteed. Het thema van dit jaar is: ‘Voor altijd jong – opa’s en oma’s’. Zo’n leuk thema, als je mij vraagt!


Ik heb een tiental activiteiten verzameld die je op elke school kosteloos kunt uitvoeren. Maak er een gezellig Kinderboekenweek van!



1. Verhalenwedstrijd


Dit is bij ons op school inmiddels traditie. De kinderen vanaf groep 4 schrijven een verhaal binnen het thema van de Kinderboekenweek. Ze mogen uit drie titels kiezen en er op school aan werken onder begeleiding. Bij de afsluiting wordt per groep een winnaar bekend gemaakt.


De winnaars krijgen dit jaar (in het kader van de oma’s en opa’s) een gouden leesbril!



2. Annie MG Schmidt


Geef geschiedenisles over Annie MG Schmidt. Zij schreef boeken die populair waren in de tijd van opa en oma, maar nu nog steeds. Jip & Janneke, Puk van de Petteflat en alle andere karakters blijven letterlijk ‘voor altijd jong’.


Je vindt informatie, filmpjes en activiteit over Nederlands bekendste schrijfster op deze pagina van de canon van de Nederlandse geschiedenis.



3. Opa en oma lezen voor


Voorlezen is zo belangrijk en speelt bij ons op school altijd een hoofdrol in de Kinderboekenweek. Na het voorleesfeest en het groepsdoorbrekend voorlezen, nodigen wij dit schooljaar de opa’s en oma’s uit om hun kleinkinderen (en diens klasgenoten) voor te lezen uit boeken uit hun jeugd.



4. Liedjes en versjes uit de oude doos


Pak er eens een ouderwets versjesboek bij. Dit is ook hartstikke leuk om te lezen met en voor de kinderen. Laat

ze de melodie van de versjes horen, maar laat ze zich vooral verbazen over het verschil in taalgebruik tussen nu en de tijd van opa en oma.



5. Bingo


Wat vinden alle opa’s en oma’s leuk om te doen? Kienen!


Ja, ik weet het, ik generaliseer enorm, maar toch is het leuk om in de Kinderboekenweek met de kinderen te bingoën, of zoals wij het in het Zuiden noemen ‘kienen’. En geef ze dan na de activiteit een Leesbingo formulier mee.


Zo’n leesbingo kun je gemakkelijk zelf maken, maar je vindt er ook een hele leuk op de website van juf Inger.



6. Toneelspel als opa en oma


Samen met een collega open ik de Kinderboekenweek dit jaar middels een toneelstukje. We gaan als omaatjes verkleed het toneel op en laten de kinderen op ludieke wijze weten wat we in de Kinderboekenweek allemaal gaan ondernemen.


Lastig om een omaatje te spelen of überhaupt om toneel te spelen? Vind ik zelf ook… Kijk dan een filmpje van Oma en Oma ter inspiratie.



7. Allemaal oude kinderen


Als afsluiting draaien we de rollen om en mogen de kinderen verkleed als oude mensjes naar school komen. Grijze pruiken, leesbrillen, wandelstokken, rollators, parelsnoeren en bloemetjeshemden: ik hoop dat ze alles uit de kast trekken.


Degene die het mooist verkleed is krijgt een klein prijsje (je raadt het al: een boek).



8. Boeken van vroeger


Als kind las ik ze al graag, en toen waren het ook al ‘boeken van vroeger’. Dik Trom, Pietje Bel, De Schippers van de Kameleon. Laat de kinderen nog eens kennismaken met deze boeken. Je hebt er vast wel een paar in de boekenkast staan.


Lees een hoofdstuk voor en laat ze verschillen en overeenkomsten noemen met onze huidige tijdgeest. Wat zou er ook nu nog kunnen zijn gebeurd? En wat is echt iets typisch van vroeger?



9. Bibliotheekbezoek


Misschien beschik je op school niet over veel boeken van vroeger. Plan dan een bezoek naar de bieb. In de meeste bibliotheken word je met open armen ontvangen en kunnen de medewerkers de kinderen heel veel vertellen, ook over het thema van de Kinderboekenweek.


Laat de kinderen in het computersysteem van de bibliotheek eens zoeken naar boeken met een verschijningsjaar van voor 1950.  En laat ze eens ‘proeven’ aan deze boeken.



VOORLEESFEEST


Het thema van deze Kinderboekenweek is feest en wat is er nou nog leuker om met boeken te doen dan lezen? Voorlezen! Daarom vieren wij op school het voorleesfeest. Hierin lezen alle kinderen van de bovenbouw een prentenboek voor aan een groepje kleinere kinderen.


Om de bovenbouw kinderen te helpen met de voorbereiding, heb ik een kaart gemaakt met daarop vijf cruciale tips voor het voorlezen. Leuk is het wanneer je de grote kinderen zelf van thuis een prentenboek laat meenemen, zodat ze ook echt het gevoel hebben dat het hun eigen verhaal is.


Klik hier om de kaart met tips te downloaden.



KINDERBOEKENWEEK WERKBOEKJES


Altijd handig, werkboekjes met klaaropdrachten. Ik heb er ook gemaakt voor bij de Kinderboekenweek. De meeste pagina's gaan over kinderboeken in het algemeen en een paar pagina's over het thema van 2014, namelijk: feest!


De boekjes bevatten pagina's met opdrachten rondom taal, rekenen en schrijven, een speciale Kinderboekenweek quiz en leuke pagina's zoals puzzels en


Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.



 Sint 2020 Sint 2020