Kerst
Sintcadeaus 2018

 

KERST PLAYLIST

 

In deze muziekles voor kerst gaan de kinderen aan de slag met luisteren naar muziek op een bijzondere manier. Mijn groep 7/8 gaat namelijk een playlist met muziek maken die tijdens de kerstviering voor de hele school afgespeeld gaat worden.

 

Met de hele groep maken we afspraken over welke muziek er op de playlist moet komen te staan. Er moeten liedjes zijn die geschikt zijn voor de onderbouw en liedjes voor de bovenbouw. Er moeten rustige liedjes zijn, maar ook sfeervolle gezellige liedjes. De taken worden verdeeld en de kinderen gaan in tweetallen op de laptop op zoek naar de liedjes. Daarna lichten de kinderen hun keuzes toe aan de rest van de klas en maken we een definitieve keuze voor de liedjes.

 

 

KERSTLIEDJES BOVENBOUW

 

Een paar leuke kerstliedjes voor de bovenbouw. Daar was ik naar op zoek. Ik wilde dit jaar eens een keertje niet de geijkte kerstliedjes. De vier liedjes die ik heb verzameld zijn geschikt voor de midden- en bovenbouw en kunnen zowel op een christelijke als openbare school gebruikt worden.

 

Sommige liedjes heb ik in de afgelopen jaren ook gebruikt in de klas. Andere liedjes heb ik op internet gevonden. In de links hieronder kun je ze beluisteren en de tekst downloaden.

 

Rudolf dat is een rendier:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.

 

De kerstezel:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.

 

Ik ben een kerstbal:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.

 

Eventjes kerstmis:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.

 

 

SOKPOP SNEEUWPOP

 

Misschien heb je een van deze filmpjes al eens via Facebook of Pinterest langs zien komen. Het is niet mijn idee en de oorspronkelijke bron kan ik niet meer vinden.

 

Dit jaar maak ik deze sokpop sneeuwpoppen met mijn klas, dus ik wilde ze toch met je delen.

Zorg dat je net zoveel sokken hebt als leerlingen. Heb je 24 leerlingen, koop dan 12 paar sokken. Je hebt ook flink wat rijst nodig. Met één kilo rijst, heb je genoeg voor ongeveer zes leerlingen. Voor de rest kun je alle instructies in het filmpje vinden. Leuk is het wanneer je de kinderen voor de rest helemaal vrij laat met versieren, zodat ieder kind een andere sneeuwpop maakt en je een hele familie in je klas kunt tentoonstellen.

 

Klik hier om een filmpje te bekijken via youtube.

 

 

KERSTVERHAAL

 

Op veel scholen wordt in de dagen voorafgaand aan kerstmis het kerstverhaal voorgelezen. Zelf besteed ik er ook altijd aandacht aan. Ik ben gewend dat het verhaal tijdens de kerstviering in de kerk nog eens herhaald wordt. Aangezien de school waar ik nu werk niet naar de kerk gaat, wil ik het verhaal gedurende die ochtend op een andere manier terug laten komen.

 

Mijn idee was om een filmpje te laten zien waarin het kerstverhaal wordt weergegeven. Veel tekst hoeft het niet te bevatten, omdat we het verhaal eerder al in de klas hebben gelezen. Ik ben op internet op zoek gegaan en heb meerdere filmpjes gevonden. Hieronder licht ik ze toe.

 

Het kerstverhaal verteld door Raaf

In dit vier minuten durende filmpje vertelt Raaf (van Huisje Boompje Beestje) het kerstverhaal. Vooral geschikt voor de jongste leerlingen.

Klik hier om het filmpje te bekijken via schooltv.

 

Kerst met de zandtovenaar

In dit negen minuten durende filmpje wordt het verhaal helemaal opnieuw verteld en geïllustreerd door de zandtekeningen van Gert van den Vijver. Geschikt voor midden- en bovenbouw.

Klik hier om het filmpje te bekijken via youtube.

 

Kerstverhaal

In dit zeven minuten durende filmpje zie je prachtige beelden uit de film 'The Nativity Story' (die je overigens ook in zijn geheel zou kunnen bekijken). Geschikt voor de bovenbouw.

Klik hier om het filmpje te bekijken via youtube.

 

 

KERST WERKBOEKJES

 

In de drukke tijd voor de kerstdagen is het altijd fijn om een boekje met wat klaaropdrachten in je klas te hebben liggen. Daarom heb ik voor verschillende groepen een kerst werkboekjes gemaakt.

 

De boekjes bestaan uit leuke pagina's met puzzels en kleuropdrachten, maar ook leerwerkjes zoals schrijfpatronen en kloksommen.

 

Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.

 

 

GELUIDENKERSTBOOM

 

Ik vind het altijd leuk en leerzaam om een muziekles te beginnen met het verklanken van geluiden via een muurpartituur. Met kerst doe ik dat als volgt.

 

Op het bord staat een geluidenkerstboom getekend. Wanneer de leerkracht met de aanwijsstok stok een geluid aanwijst, verklanken de leerlingen dit geluid vocaal. De afspraak hierbij is dat wanneer de stok het bord niet raakt, het helemaal stil is. De leerkracht kan geluiden aanraken en dan het bord weer los laten (losse klanken) of met de stok van de ene naar de andere klank gaan (verbonden klanken). Als de leerlingen de opdracht begrijpen en goed kunnen uitvoeren, is niet meer de leerkracht de dirigent, maar één van de leerlingen.

 

Je kunt deze activiteit moeilijker maken door twee kinderen tegelijk dirigent te laten zijn. Een leerling is dan bijvoorbeeld dirigent voor de jongens en de ander voor de meisjes.

 

Variatietip: de instrumentenkerstboom. Hierbij verdeel je de instrumenten die je in jouw klas hebt over de kinderen. Bij iedere tak van de boom schrijf je een ander instrument. Als je een instrument aanraakt, mogen de kinderen die dat instrument hebben, geluid ermee maken.

 

 

KNOTSGEKKE KERSTKAART

 

In deze bonte knutselopdracht kunnen kinderen uit de bovenbouw al hun creativiteit kwijt. Het resultaat is een super grote kerstkaart.

 

Voordat je begint, zorg je dat de volgende materialen klaar liggen: oude kerstkaarten, inpakpapier met kerstmotief, scharen, lijm, verschillende kleuren glitter.

 

Laat de kinderen een groot en dik vel papier helemaal beplakken met kerst inpakpapier. Dat wordt namelijk de achtergrond van de kaart. Maak dan met nog meer inpakpapier een afbeelding op deze achtergrond, bijvoorbeeld een kerstboom of een sneeuwpop. Laat de afbeelding opvallen door de randen ervan met lijm na te trekken, waarna je er glitter overheen strooit. Daarna versier je de kaart verder door afbeeldingen te knippen uit oude kerstkaarten en deze erbij te plakken.

 

Zorg voor zo veel mogelijk verschillende kleuren en motieven, zodat er steeds iets nieuws te ontdekken is op de kerstkaart. Als de kaart helemaal af is, dan kun je op de achterkant een blaadje plakken met daarop een mooie kerstwens voor papa en mama.

 

 

SNEEUWKRISTALLEN

 

Met deze gemakkelijke, maar o zo leuke vouw- en knipopdracht, breng je je klas meteen in kerstsfeer. Je hebt er alleen wit papier en scharen voor nodig en het resultaat is altijd mooi!

 

Laat de kinderen uit een vel papier een zo groot mogelijke cirkel knippen. Het gemakkelijkste is het als jij die cirkel van te voren er op getekend hebt. Daarna vouwen ze hun cirkel vier keer achtereenvolgend in de helft. Je houdt dan een hele smalle punt over. Uit die punt knippen ze hoekjes en vormpjes naar eigen invulling. Belangrijk is dat ze de punt niet doorknippen. Is de leerling tevreden, dan vouwt hij of zij de cirkel weer open. Het resultaat is dan een prachtig sneeuwkristal.

 

Kijk ook hieronder voor het stappenplan. De voorbeelden zijn gemaakt door leerlingen uit groep 5.

 

 

WIJ ZIJN BLIJ EN WE VIEREN ...

 

Juf Resi heeft heel wat jaartjes geleden zelf een tekst bedacht op de melodie van 'Walking in a winter wonderland'. Dit is nu nog steeds een succesnummer als ik het aan groep 5 leer.

 

Meestal zing ik het zo: refrein, couplet 1, refrein, couplet 2, refrein, refrein. In de lagere groepen leer ik de kinderen alleen het refrein aan en zing ik de coupletten zelf. Vanaf groep 4 of 5 kunnen de kinderen de coupletten ook gemakkelijk zelf zingen.

 

Refrein:

Wij zijn blij en we vieren

Wij gaan alles versieren

Een boom en een bal, een kind in een stal

Kerstmis is een heerlijke tijd

 

Couplet 1:

In onze klas daar staat een mooie kerstboom

Samen met de juf is 'ie versierd

Met ballen, klokken, sterren en met slingers

Ja, wij weten wel hoe kerstmis wordt gevierd

 

Couplet 2:

En in die stal daar zetten wij figuren

Een os, een ezel, schaapjes en nog meer

Maria, Jozef, koningen en herders

En dan ook nog het kindje, klein en teer

 

Bedankt juf Resi, voor dit mooie lied!